Sinds het seizoen 2013 – 2014 stond vandaag weer de wedstrijd Altena – GDC op het programma. Voor GDC altijd een lastige uitwedstrijd want in voorgaande edities bleef de thuisploeg altijd aan de goede kant van de score.

Scheidend voorzitter Henk van der Stelt demonstreerde, in de bestuurskamer van Altena, voorafgaand de wedstrijd over meerdere kwaliteiten te beschikken dan het hanteren van de voorzittershamer. Gezamenlijk met de gastvrouw van deze middag deed Henk samen de afwas waarbij hij de theedoek ter hand nam en ondanks het feit dat Henk thuis over een vaatwasser beschikt kweet hij zich prima van zijn taak.

afdroog henk

Vanaf deze plaats ook nog een hartelijk welkom aan Nicky Janssen onze nieuwe keeper die de afgelopen weken de overstap maakte naar GDC nadat Wesly van de Wardt plotseling was gestopt. Nicky welkom bij de club waar je jezelf inmiddels al goed thuis voelt.

GDC kon vandaag geen beroep doen op de geschorste Joost van Rooijen en Lourens Fieten. Hiertegenover stond de terugkeer van Jamie Youell na een schorsing.

GDC begint met twee aanvallende middenvelders en vanaf de aftrap speelt de ploeg met veel druk naar voren. In de 4e minuut, na een afvallende bal, een eerste mogelijkheid maar het schot van Johnny van Mersbergen gaat over. Enkele minuten later een vrije trap van Jamie Youell op het hoofd van Benjamin Vos maar de kopbal gaat naast. GDC jaagt steeds goed door waardoor Altena niet toekomt aan aanvallen en GDC het initiatief houdt. In de 15e minuut zet Pascal de Vries met een fraaie actie Stefan Storchart vrij voor de doelman van Altena maar Storchart schiet tegen Bas Visser aan.

In de 18e minuut de eerste tegenslag voor GDC als Stefan Storchart zich verstapt en opnieuw een enkelblessure oploopt. Precies de enkel waar hij eerder al weken voor aan de kant heeft gestaan. Zijn vervanger is Maarten van Wijlen. De veldbezetting verandert hiermee en ook de verhoudingen in het veld. Want het is nu Altena wat het initiatief overneemt en halverwege de 1e helft een grote kans krijgt als Robin de Keijzer vrij voor Nicky Janssen opduikt, die kalm blijft en zijn doel schoon houdt.

Na 23 minuten duikt aanvoerder Julian Geelhoedt, na een korte combinatie in het strafschopgebied, vrij voor Janssen op maar ook nu redt de keeper. De terugkomende bal wordt overgeschoten. Het veldspel gaat gelijk op maar de kansen zijn nu voor Altena want binnen het halfuur een 3e goede mogelijkheid voor de thuisploeg. Dit keer gaat het schot van Richard de Laat via de vingertopen van Nicky Janssen naast.

Vooral in de omschakeling gaat het snel bij Altena. Zo ook in de 37e minuut na balverlies van GDC net over de middenlijn. Meteen neemt Altena de kortste weg naar het doel maar het schot van Richard de Laat spat op de buitenkant van de paal uiteen. De ruststand lijkt dan 0 – 0 te worden maar in de 44e minuut komt een voorzet tegen de arm van Loek de Jong. Na enige aarzeling geeft scheidsrechter Piket toch een penalty die door Julian Geelhoedt onberispelijk wordt binnen geschoten en zo is 1 – 0 de ruststand.

GDC komt echter uitstekend uit de kleedkamer en schiet uit de startblokken. Want de eerste twee minuten leveren al twee mogelijkheden op. Eerst gaat een kopbal van Benjamin Vos net over en in de volgende aanval kopt Justin Youell net naast. GDC drukt door en in de 51e minuut kunnen de armen omhoog. Een aanval op snelheid waarbij Pascal de Vries met een goede crosspass Justin Youell op rechts bereikt die de bal direct voorgeeft waar het de doorgelopen Erik den Ouden is die de 1 – 1 binnentikt.

Een mooie opsteker voor GDC zo vroeg in de 2e helft. De ploeg neemt de touwtjes in handen en zet Altena vast op eigen helft. Na 56 minuten een vrije trap van Jamie Youel en het is Erik den Ouden die over kopt. Een minuut later een vrije trap op 25 meter van het doel maar het schot van topscorer Pascal de Vries gaat over. Zo blijft GDC de ploeg met de betere mogelijkheden. In de 66e minuut bereikt Erik den Ouden met een voorzet Pascal de Vries die zijn inzet net naast ziet gaan.

Halverwege de 2e helft krijgt GDC een uitstekende kans om op voorsprong te komen. Pascal de Vries stuurt Maarten van Wijlen vrij naar keeper Bas Visser. Van Wijlen is echter besluiteloos en kans weg. Trainer Marco de Jong gaat vol voor de winst en schuift rechtsback Jamie Youell ook door naar het middenveld en gaat achterin 1 op 1 spelen. De druk op het doel van Altena houdt aan en ruim tien minuten voor tijd gaat een afstandsschot van Loek de Jong naast. In de 80e minuut een nieuwe kans voor de gasten als Maarten van Wijlen van dichtbij over kopt uit een corner.

Het blijkt de opmaat te zijn naar de 1 – 2 die er een minuut later komt. Scheidsrechter Piket past uitstekend de voordeelregel toe na hands van Altena. Aansluitend volgt er een splijtende pass van Menno Schouten door het hart van de defensie van de thuisploeg. Pascal de Vries duikt prima het gat in en is net iets eerder bij de bal dan doelman Bas Viser en met de punt van schoen zet hij GDC op voorsprong: https://www.youtube.com/watch?v=qY3dV8M42D0

Altena wil hier uiteraard geen genoegen mee nemen en zet aan voor een slotoffensief. Kansen creëert de ploeg echter niet totdat GDC een minuut voor tijd onnodig een corner weggeeft waaruit Erik van Zanten hard raak kopt 2 – 2 wat ook de eindstand is.

Alles overziend uiteindelijk een terecht gelijkspel al zal het bij GDC wel knagen. Immers als je kort voor tijd op voorsprong komt mag je dat in feite niet meer weggeven. Hiertegenover staat dat Altena bij rust op een ruimere voorsprong had kunnen staan gezien de kansen. Het veldspel was alleszins naar behoren met name in de 2e helft. Deze lijn zal volgende week doorgetrokken moeten worden als het taaie SV Meerkerk naar Eethen komt. Beide ploegen zijn de afgelopen seizoenen gewaagd aan elkaar en ook nu is het verschil op de ranglijst beperkt. SV Meerkerk staat op de 6e plaats met 2 punten meer dan GDC.