Voor GDC stond vandaag de 6 punten wedstrijd tegen WNC, de hekkensluiter, op het programma. Om wat weg te komen uit de onderste regionen zou er vandaag gewonnen moeten worden en ieder geval zeker niet verloren mogen worden.

Marco de Jong kon vandaag weer een beroep doen op de vorige week geblesseerde spitsen Pascal de Vries en Mitchell Landbrug. Kijkend naar de voorbereiding op de wedstrijd krijg je al een bang voorgevoel. Weinig beleving en het oogt allemaal wat timide en het lijkt ook dat er de nodige spanning op de ploeg staat. Iets wat vorig seizoen ook regelmatig gebeurde maar dan werd de wedstrijd toch met het nodige gif begonnen. Daarnaast is er ook teveel ontzag voor de tegenstander(s) waardoor het op het voorhand al een verloren wedstrijd lijkt.

Om even over half drie laat scheidsrechter Roelof Luinge de ploegen onder een heerlijk zonnetje aftrappen voor de wedstrijd. Direct vanaf de aftrap valt al op hoeveel ruimte, met name, de vleugelaanvallers van WNC krijgen. Binnen 5 minuten lijkt het al fout te gaan als Ricardo Papilaja een foute pass onderschept maar zijn inzet net voorlangs ziet gaan. Een eerste waarschuwing voor GDC waar helaas weinig mee wordt gedaan zo zou later blijken. Na ruim 10 minuten een lange pass van achteruit bij WNC de voorzet is op maat maar wordt net gemist door Pascal Rinck.

Iets over het kwartier breken 5 dol dwaze minuten aan en lijkt het aan de zijde van GDC wel op Comedy Capers. Het begint met een corner van WNC die opnieuw wordt ingebracht bij de 2e paal waar plotsklaps 4 man!!! van WNC vrij opduiken voor Wesley van de Wardt die de eerste inzet van Pascal Rinck nog kan keren maar bij de 2e inzet van Senaid Jukic is hij kansloos. Een minuut later gaat Jelle Bouman in de fout en schuift de bal zomaar in de voeten van Bas Smulders die Pascal Rinck aan het werk zet en het is 2 – 0. Nog is de ellende niet voorbij als in de 19e minuut Jeffrey Weidema de bal ongehinderd mag doorkoppen op Pascal Rinck die de bal aflegt op Ricardo Papilaja die hem hard en hoog binnenschiet voor 3 – 0.

De ontzetting over zoveel onvermogen is af te lezen aan de gezichten van de spelers en de vele meegekomen supporters die hun ogen ook niet geloven in wat ze zien. GDC is duidelijk aangeslagen grossiert in balverlies en zoekt ook steeds de moeilijke oplossing in plaats van het simpel te houden. In de spaarzame keren dat GDC richting het doel van WNC komt wordt duidelijk dat het bij de gasten achterin ook niet echt geweldig in elkaar steekt en je vraagt je dan ook af van waarom, als aanvaller, niet zelf een keer schieten. Echter als je zonder zelfvertrouwen speelt leg je de bal liever breed (lees de verantwoordelijkheid bij een ander).

Na een halfuur krijgt WNC weer een riante mogelijkheid om de score verder op te voeren als Sinead Jukic vrij voor het doel van GDC komt maar hij schiet over. Na 37 minuten een “voorzet”  van GDC voor het eigen doel op Ricardo Papilaja maar zijn inzet gaat over zodat GDC niet mag klagen met de 3 – 0 ruststand.

GDC probeert na rust de bakens te verzetten en wordt daarbij geholpen door WNC wat niet echt aandringt en het rustig aandoet. Na 49 minuten het eerste echte schot op doel van WNC door Jamie Youell wat gekeerd wordt door Arjen Kaasjager.

Na 54 minuten komt een gevaarlijke voorzet van Menno Schouten op de lat en kan Stefan Storchart de bal net niet binnen koppen. Een minuut later is het andere kant wel raak als de bal op de stip gaat bij GDC na een overtreding van Lourens Fieten op Kevin Groffen. De penalty wordt door Sinead Jukic onberispelijk binnengeschoten en het staat 4 – 0. Enkele minuten later alweer een prima mogelijkheid voor WNC als een voorzet maar net wordt gemist door Pascal Rinck.

Iets over het uur is het echter GDC wat iets terug doet als invaller Erik den Ouden met een kopbal, uit een corner van Stefan Storchart, voor 4 – 1 zorgt. GDC heeft een licht overwicht maar het is WNC wat de beste kansen krijgt en na 64 minuten speelt Pascal Rinck zich goed vrij maar de aanvaller weet het doel niet te vinden. Na 70 minuten wordt Ricardo Papilaja vrij voor Wesley van de Wardt gezet die echter redding brengt.

Toch lijkt het dan in de 71e minuut 4 – 2 te worden als Mitchell Landbrug een vrije trap goed inschiet maar de bal spat op de paal uiteen en Menno Schouten krijgt de terugspringende bal niet tussen de palen. De aanvallers van WNC blijven de nodige vrijheid krijgen van de GDC verdediging maar na een kleine tachtig minuten lukt het zowel Adrian Koziolek als Pascal Rinck niet om in kansrijke positie Wesley van de Wardt te passeren. Dat lukt Benjamin Vos wel na 80 minuten als hij aan de andere kant van dichtbij Arjen Kaasjager passeert als de bal uit een corner van Stefan Storchart via Jamie Youell voor het doel komt en Vos de bal in het dak van het doel schiet voor 4- 2.

Zou er dan nog een slotoffensief komen van GDC? Nee dat is vandaag teveel gevraagd het komt er wel maar dan van de zijde van WNC als eerst in de 85e minuut Pascal Rinck zijn 2e goal van de middag maakt door op eenvoudige wijze de GDC verdediging te kijk te zetten en een minuut schiet Thomas van Vark  de 6 – 2 eindstand op het scorebord.

Een ontluisterende nederlaag voor GDC want in een wedstrijd waar het er op aankomt tegen een ploeg waar punten tegen gepakt moeten worden geven de mannen niet thuis. De verdediging zag er in een aantal gevallen niet  best uit maar daarmee is niet het  hele verhaal van deze wedstrijd, en de afgelopen weken, verteld. Want ook de aanval laat het al weken afweten en geeft niet thuis. De afgelopen 4 wedstrijden werd er niet gescoord. Vandaag wel maar dat gebeurde wel door verdedigers. Onze aanjagers op het middenveld lukt het ook niet om de wedstrijden naar hun hand te zetten waardoor er voortdurend druk en dreiging is van de tegenstander. En aangezien het zelfvertrouwen niet al te groot is op dit moment is elke achterstand al direct fataal.

Voor Marco de Jong, en de technische staf, een hele opgave om de ploeg weer op de rails te krijgen. Belangrijkste is in ieder geval om plezier in het spelletje te houden en om elkaar niet af te vallen want daar wordt niemand wijzer, en zeker niet beter van.

Aankomende zaterdag speelt GDC niet in verband met het 60 jarige jubileum. In het kader hiervan speelt GDC a.s. dinsdagavond om 19.45uur thuis tegen FC Den Bosch waar onze oud trainer Jan van Grinsven werkzaam is.

24 oktober speelt GDC dan thuis tegen DFS en ook dat zal een hele opgave worden want deze ploeg is nu echt los in de 1e klasse. Vorige week werd Geinoord met 0 – 7 afgedroogde en vandaag walste de ploeg met 8 – 2 over FC Breukelen heen.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Levi Splinters, Benjamin Vos, Jelle Bouman (28 Mitchell Landbrug), Justin Youell (46 Erik den Ouden)

Midden:  Joost van Rooijen, Lourens Fieten, Jamie Youell.

Voor: Stefan Storchart, Pascal de Vries, Menno Schouten