Op deze typische herfstdag moest GDC het vandaag opnemen tegen Nivo Sparta. Twee seizoenen terug speelden de ploegen, in één seizoen, liefst 5x tegen elkaar en promoveerde GDC ten koste van het ambitieuze Nivo Sparta naar de 1e klasse. Dit seizoen ligt de lat opnieuw hoog in Zaltbommel. De ploeg verhuisde naar een prachtige en gloednieuwe locatie nabij de watertoren. Tevens werd er fors geïnvesteerd in de selectie en werden de nodige spelers van buitenaf aangetrokken.

Meest opvallende transfer waren de 3 spelers die van 3e divisie club Stedoco overkwamen naar Zaltbommel. Spijtig genoeg is dit ten koste gegaan van de eigen (jeugd)spelers van Nivo Sparta. Tot nu toe hebben al deze investeringen nog niet geleid tot sportief succes want voorafgaand aan deze wedstrijd staat Nivo Sparta op een 12e plaats wat het bestuur heeft doen besluiten om een technische commissie in te stellen ter ondersteuning van de technische staf. De ploeg kan vandaag geen beroep doen op Jordy de Wit, Ruud de Groot en Erik van Beekveld.

GDC kent de nodige personele problemen maar ten opzichte van vorige week is Erik den Ouden weer terug en kunnen we melden dat Stefan Storchart de eerste stappen weer op het trainingsveld heeft gezet.

Aangezien Nivo Sparta een deel van de wedstrijdshirts in Zaltbommel heeft achtergelaten beginnen we een kwartiertje later aan de wedstrijd die wordt afgetrapt door pupil van de week Jannique Branderhorst die direct keeper Dennis Westerlaken kansloos laat met een goed geplaatst schot.

20161105_144618

De mannen van Theo van Geffen beginnen sterk aan de wedstrijd en zetten direct GDC onder druk. Het veld wordt goed breed gehouden en de buitenspelers zorgen voor de nodige dreiging. Ook opvallend is de ruimte die spits Willem Looijen steeds krijgt. Voortdurend is hij aanspeelbaar en speelt een belangrijke rol in de aanval van de gasten.

Na 9 minuten de eerste echte dreiging van Looijen maar zijn inzet wordt prima verwerkt door keeper Henri van Herwijnen. Nivo Sparta speelt met veel druk op de bal en GDC komt er dan ook nauwelijks uit, laat staan dat het aan een aanval toekomt. Na 18 minuten gaat de GDC verdediging voor de eerste keer deze middag in de fout. Benjamin Vos speelt op het verkeerde been van Henri van Herwijnen terug die de bal niet goed verwerkt en zomaar bij Nivo Sparta inlevert waarna het voor Tim de Laat een koud kunstje is om de score te openen en het staat 0 – 1.

Nauwelijks bekomen van de schrik gaat GDC 3 minuten later opnieuw opzichtig in de fout. Joost van Rooijen leidt balverlies op het middenveld. De daarop volgende hoge bal wordt gemist door Levi Splinters. Willem Looijen zegt dankjewel en het staat 0 – 2 en lijkt het al beslist te zijn in Eethen. Echter Nivo Sparta kan het hoge tempo en niveau van de openingsfase niet volhouden en GDC komt terug in de wedstrijd.

Na 26 minuten de eerste doelpoging als Menno Schouten op doel kopt. Dan weer Nivo Sparta wat een grote kans krijgt als Willem Looijen, na een mooie individuele actie, vrij door kan gaan maar over schiet.

En dan 29 minuten staat het zomaar 1 – 2 in plaats van 0 – 3 als GDC een strafschop krijgt na vasthouden in het 16-meter gebied. Pascal de Vries schiet de penalty onberispelijk binnen: https://youtu.be/O-Vm_6wQql0

Toch blijft Nivo Sparta de beter voetballende ploeg en krijgt na 33 minuten wederom een uitstekende kans als Johnnie Noorthoek met een prima voorzet Willem Looijen een niet te missen kopkans bied. Gelukkig voor GDC staat het vizier van Looijen niet op scherp vandaag want de kopbal gaat naast.

De slotfase van de 1e helft is voor GDC. Eerst na 38 minuten “vliegt” Menno Schouten langs zijn bewaker en geeft een harde lage voorzet die door alles en iedereen wordt gemist. In de 43e minuut krijgt GDC andermaal een strafschop. Dit keer wordt er hands gemaakt na een voorzet van Justin Youell. Opnieuw is Pascal de Vries de schutter en neemt nu de andere hoek. Keeper Dennis Westerlaken pakt in eerste instantie de strafschop maar is kansloos op de rebound van De Vries en zo staat het toch 2 – 2, wat ook de ruststand is.

Na rust komt Emiel van der Heijden erin voor Levi Splinters. GDC komt goed uit de kleedkamer en krijgt na 5 minuten een aardige mogelijkheid als Pascal de Vries de bal teruglegt op de inkomende Lourens Fieten die zijn schot gekeerd ziet worden door Dennis Westerlaken. Er is na rust duidelijk meer evenwicht dan voor rust maar Nivo Sparta voetbalt net even iets gemakkelijker dan de hardwerkende thuisploeg. Na een uur een goed indraaiende corner van Tim de Laat die nog net gepareerd kan worden door Henri van Herwijnen.

Op het uur een snelle counter van Nivo Sparta die eindigt met een voorzet van Jente Roorda op Willem Looijen die zijn kopbal net voorlangs ziet gaan. Halverwege de 2e helft komt Loek de Jong erin voor Johnny van Mersbergen en schuift Joost van Rooijen door naar het middenveld. GDC krijgt ook wat kansjes na rust. Zo neemt na 70 minuten Menno Schouten het doel van Nivo Sparta onder vuur maar zijn inzet mist kracht.

Na 74 minuten meldt Willem Looijen zich weer eens vrij voor keeper Henri van Herwijnen maar ook dit keer is van Herwijnen de winnaar en keert de inzet van de spits en houdt GDC keurig in de wedstrijd. Een minuutje later een mooie GDC aanval waarbij Menno Schouten de bal voorgeeft op Justin Youell die zijn inzet naast ziet gaan. Nivo Sparta blijft ook loeren op zijn mogelijkheden en na 78 minuten breekt de snelle Johnnie Noorthoek uit maar ook hij komt niet tot scoren.

Zo lijkt GDC dan toch nog een punt aan de wedstrijd te gaan overhouden. Maar zover komt het niet want in de 81e minuut gaat het weer fout achterin. Benjamin Vos heeft eerst een uitstekende verdedigende actie in huis maar daarna teveel tijd nodig voor het vervolg. Nivo Sparta schiet de bal direct voor de goal van GDC waar het vervolgens ook fout gaat voor de thuisploeg en Willem Looijen de lachende derde is de en 2 – 3 binnenschiet.

In de extra tijd ontstaat er nog de nodige opwinding als David Ruane van Nivo Sparta zijn 2e gele kaart, en dus rood, krijgt na doorgaan op keeper Henri van Herwijnen. Als gevolg van deze actie moet ook de keeper er geblesseerd af. Aangezien er drie keer is gewisseld moet ook GDC met 10 man verder. De eerder ingevallen Bart van den Bogaard komt onder de lat te staan. Hij gaat in de extra tijd, bij een corner, mee naar voren maar komt niet aan de bal. Nivo Sparta neemt over maar van grote afstand schiet Dennis van Riel de bal net naast het verlaten doel.

Na ruim 90 minuten fluit de warrig leidende scheidsrechter De Jong uit Borssele voor het einde van de wedstrijd. In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden hebben we vandaag weer een GDC gezien wat veel strijd en passie aan de dag legde. Alleen als je verdedigend zo speelt als vandaag wordt het een onmogelijke opgave om tot winst te komen. Na de goede competitiestart heeft GDC uit de laatste 6 wedstrijden slechts 4 punten gehaald en komt hierdoor in het rechterrijtje te staan en moet op dit moment duidelijk pas op de plaats maken.

Volgende week zal het ook weer een hele opgave worden voor de mannen van Marco de Jong als koploper Roda Boys op bezoek komt. Maar onmogelijk is de opgave zeker niet, dat bewees Brederodes wel door Roda Boys vandaag op zijn eerste nederlaag van het seizoen te trakteren. En vorig seizoen, in de 1e klasse, was GDC tweemaal duidelijk te sterk voor de ploeg uit Aalst.