_MG_6530 _MG_6516 _MG_6420 _MG_6122 _MG_5871

Op deze stralende voorjaarsdag zou GDC bij winst op Meerkerk een belangrijke stap kunnen zetten voor directe handhaving in de 2e klasse. Eerder deze dag had het JO9-3 team al voor een positieve sfeer gezorgd door het kampioenschap op te eisen in hun klasse. Jongens proficiat, en zo te horen is het mooi feestje geworden.

Bij Meerkerk stond de wedstrijd van vandaag in het teken van het afscheid van keeper Klaas-Jan van Zessen, Koen Vermeer, Sander en Ruud Vink en Wilmar van Bruggen. Aangezien het voor hen de laatste thuiswedstrijd dit seizoen was wilde men dit natuurlijk in stijl doen. Met een overwinning dus. Na de wedstrijd zouden de spelers nog uitvoerig in het (letterlijke) zonnetje worden gezet. Met andere woorden GDC hoefde niet op medewerking te rekenen vandaag. Het nieuwe sportpark laat nog twee seizoenen op zich wachten dus voorlopig speelt de ploeg nog op het vertrouwde sportpark ’t Hoog. Volgend seizoen wordt Michel de Raad, onze oud-trainer, er hoofdcoach.

GDC was de laatste weken in goeden doen met 10 punten uit 4 wedstrijden maar voelt wel de druk van het ook goed presterende Heukelum in de nek wat maar op 2 punten achterstand staat voorafgaand aan deze wedstrijd. Een misstap kan GDC zich dan ook zeker niet veroorloven. Alle eerdere edities, in Meerkerk, tussen beide ploegen waren in een gelijkspel geëindigd. De eerste wedstrijd dit seizoen in Eethen ging destijds met 1 – 3 verloren voor GDC.

Ruim over half drie laat scheidsrechter Wijnand van Vreeswijk de ploegen aftrappen. Het speelveld is door het droge weer hard en hobbelig waardoor het regelmatig moeilijk voetballen is voor de teams. Beide ploegen beginnen rustig aan de wedstrijd en kijken de kat uit de boom. Beide verdedigingen spelen zeer geconcentreerd en zijn de aanvallers de baas zodat tot halverwege de 1e helft de beide keepers nagenoeg niet actie hoeven te komen.

Dat beeld veranderd na 23 minuten als Sander Vink met een verre ingooi voor gevaar zorgt voor het doel van GDC waar de verdediging de bal net naast eigen doel kopt ten koste van een corner die ook weer voor dreiging zorgt. De gasten laten zich ook niet onbetuigd en antwoorden met een voorzet van Lourens Fieten op Pascal de Vries die net over schiet. Zo is de toon gezet.

Echter het wordt een valse noot voor GDC als het na ruim een halfuur binnen 100 seconden op een 2 – 0 achterstand wordt gezet. Eerst kan Dick Kooijman vrijwel ongehinderd binnen koppen na een corner van Sander Vink en even later laat de defensie zich weer verrassen. Nu reageert men slecht op een diepe bal die uiteindelijk toch nog voor de achterlijn wordt gehaald door Dick Kooijman die voorgeeft op Wilmar Verbruggen die zo de voorsprong verdubbeld naar 2 – 0.

GDC maakt echter alles behalve een aangeslagen indruk en hersteld zich knap en snel van deze tegenslag want na 37 minuten spat een knal van Lourens Fieten op de vuisten van keeper Klaas-Jan van Zessen uiteen. Direct daarna een klein slippertje in de Meerkerk defensie en Stefan Storchart is direct weg en levert een perfecte voorzet af op Pascal de Vries die raak schiet voor de aansluitingstreffer. We gaan dan ook rusten met een 2 – 1 tussenstand.

In de rust komt Bart van den Bogaard binnen de lijnen voor Jelle Bouman en vindt er een aantal omzettingen plaats. We weten ook dat Heukelum met 0 – 1 aan de leiding gaat bij Hardinxveld en dat GDC met deze tussenstanden op een nacompetitie plaats staat.

De 2e helft begint met een fel GDC wat de tegenstander vast zet op eigen helft en heel gedreven speelt. Na 47 minuten kopt Erik den Ouden naast uit een corner van Joost van Rooijen. In de 53e minuut een prachtige aanval van de gasten die begint met een uitstekende onderschepping van Ralph Lankhaar op het middelnveld. De bal komt bij Lourens Fieten die Stefan Storchart wegstuurt. Zijn voorzet bereikt Pascal de Vries die zijn 24e treffer van het seizoen laat aantekenen en het staat 2 – 2.

GDC wil meer en blijft goed vooruit spelen. De ploeg is duidelijk de bovenliggende partij in deze fase van de wedstrijd. Iets over het uur bereikt Jamie Youell met een lange bal van achteruit het hoofd van Pasal de Vries die de bal over de uitkomende Meerkerk goalie kopt maar uiteindelijk op de binnenkant van de paal ziet stranden. In de rebound lukt het helaas ook Bart van den Bogaard net niet om te scoren zodat het 2 – 2 blijft.

Het staat goed bij GDC en het lukt Meerkerk niet om eruit te komen. De volgende mogelijkheid is dan ook opnieuw voor de gasten maar de kopbal na 69 minuten van Pascal de Vries gaat naast. Een minuut later is het dan plotsklaps 3 – 2 voor Meerkerk in de eerste de beste aanval na rust van thuisploeg. Balverlies van GDC op het middenveld is de inleiding. Wilmar van Bruggen wordt weggestuurd en zijn voorzet bereikt de vrijstaande Sander Vink bij de 2e paal die de bal binnenschuift en GDC moet weer in de achtervolging.

Het laatste kwartier komt Levi Splinters erin voor Justin Youell en moet Marco de Jong meer risico gaan nemen om de bakens te kunnen verzetten. Zo komt Erik den Ouden in de spits naast Pascal de Vries te staan om nogmaals de gelijkmaker te kunnen produceren. Die komt er bijna ook. Eerst is er een vrije trap van Joost  van Rooijen die nog net gered kan worden en daarna duikt Pascal de Vries vrij op voor doelman Klaas-Jan van Zessen. Het is zeker geen gemakkelijke bal en de inzet gaat dan ook naast.

Viel het kwartje de laatste weken geregeld de goede kant op voor GDC. Vandaag is dat zeker niet het geval wat misschien nog wel het beste naar voren komt in de 83e minuut als een vrij onschuldige inzet van Youri van Blanken zodanig van richting wordt veranderd dat Nicky Janssen kansloos is en het staat 4 – 2 voor Meerkerk.

Met de moed der wanhoop probeert GDC nog wat te forceren de laatste minuten maar verder dan een kopbal over van Benjamin Vos en een schot naast van Bart van den Bogaard komt men niet meer zodat de wedstrijd met 4 – 2 verloren gaat. Al met al een nederlaag met een toch wat zure smaak omdat het zeker niet nodig was. Enerzijds door enkele zwakke momenten in de 1e helft en het missen van enkele goede mogelijkheden anderzijds.

Doordat Heukelum met 1 – 2 bij Hardinxveld wint gaat deze ploeg nu over GDC heen wat daardoor nu op een nacompetitie plaats. Maar beslist is er zeker nog niets. De stand van zaken is nu dat Tricht 9e staat met 2 punten meer dan GDC en Heukelum staat 10e met 1 punt meer. Volgende week speelt Tricht thuis tegen Altena wat met Hardinxveld strijd tegen directe degradatie en Heukelum speelt tegen Wilhelmina ’26 wat nog volop in de race is voor de 3e periode. Ons eigen GDC speelt tegen CDW wat vandaag met 0 – 2 verloor van kampioen Delta Sport. Duidelijk is dat GDC het dus niet meer in eigen hand heeft maar zeker nog kans heeft om de nacompetitie te ontlopen. Voorwaarde is dan in ieder geval om zelf tot winst te komen en dan is het verder afwachten op de resultaten in de andere wedstrijden.

We roepen iedereen die een geel/blauw hart heeft op om onze ploeg aankomende zaterdag te komen aanmoedigen.

We sluiten af met de felicitaties aan Delta Sports wat vorige week na de 4 – 0 winst op Roda Boys de kampioensvlag kon hijsen. Per abuis ben ik vorige week vergeten hiervan melding te maken. De felicitaties zijn er in ieder geval niet minder om gemeend. Over het hele seizoen gezien de terechte kampioen.

De foto’s in het verslag komen van Eric Schröder. Voor meer foto’s zie ook zijn facebook pagina.