Na op 13 december 2014 de laatste competitiewedstrijd te hebben gespeeld, enkele oefenwedstrijden en 2 afgelastingen kon er vandaag, op het kunstgras van Tricht weer om het “echie” worden gevoetbald.
Marco de Jong was er, na zijn uitstap als assistent bondscoach van Azerbeidzjan < 17 jaar, gelukkig ook weer bij. Hij kon vandaag echter geen beroep doen op Jamie Youell die vanwege een schorsing vandaag moest toekijken. Het is altijd weer even afwachten hoe ploegen ervoor staan na een periode waarin er geen competitiewedstrijden zijn gespeeld. De wedstrijd van vandaag was er direct weer in met de nodige belangen. Tricht heeft voor de winterstop een fantastische serie neergezet met als voorlopig hoogtepunt de 0 – 5 zege bij GDC ’14 net voor de winterstop. Deze serie heeft de ploeg op de 4e plaats gebracht op 2 punten van GDC. Daarnaast voert de ploeg de 2e periode aan met 1 punt voorsprong op GDC. GDC is, met uitzondering van de eerste twee wedstrijden al het gehele seizoen in goeden doen en de mannen van Marco de Jong sloten de 1e seizoenshelft af met een knappe 1 – 2 zege op Hardinxveld. Zoals gezegd de belangen waren groot vandaag en daar leek GDC in de openingsfase de meeste hinder van de te ondervinden. De ploeg speelde wat krampachtig en onzeker en leed in het eerste kwartier ook het nodige balverlies. De ploeg uit Tricht had veelal het nodige balbezit maar echte kansen leverde het overwicht niet op. Alleen in de 14e minuut dreigde er gevaar toen Arjan Hakkert een voorzet net miste bij de 2e paal. In de 22e minuut komt GDC onverwachts op voorsprong als de verdediging van Tricht in de fout gaat met een te korte terugspeelbal waar Pascal de Vries attent op reageert en de bal langs Rian Drost schuift en GDC op voorsprong zet 0 - 1. Met deze ruggensteun gaat GDC ook beter spelen. 3 minuten na de openingstreffer krijgt GDC op ruim 25 meter een vrije trap die door Pascal de Vries subliem in de kruising wordt gekruld en hiermee andermaal Rian Drost kansloos laat en het staat 0 – 2. Echter wat we al eerder hebben gezien dit seizoen is er dan toch even sprake van concentratieverlies aan de kant van GDC want binnen 60 seconden is er de aansluitingstreffer van Tricht als Arjan Hakkert profiteert van een ogenschijnlijke miscommunicatie tussen Johnny van Mersbergen en keeper Wesley van de Wardt en het is weer spannend met de 1 – 2 tussenstand. GDC laat zien mentaal weerbaar te zijn want echt onder de indruk van de tegentreffer is de ploeg niet en op het halfuur is de marge opnieuw 2 treffers als Lourens Fieten een corner van Stefan Strorchart uitstekend binnenkopt voor 1 – 3. GDC heeft nu het initiatief in handen en in de 36e minuut een knap schot van Pascal de Vries wat Rian Drost pakt. Een minuutje later wordt het dan bijna toch 1 – 4 als een vrije trap van Joost van Rooijen net wordt over gekopt door Benjamin Vos die net nog een klein duwtje kreeg en daardoor uit balans raakte. De kwaliteiten van Benjamin kennende in dit soort situaties was het zeker een goal geweest. Echter zoals we meer zien in de voetballerij valt de goal dan aan de andere kant en ook deze wedstrijd was daar geen uitzondering op. In de 41e minuut wordt Rein Bastiaanse op links aangespeeld en met 2 GDC verdedigers bij hem komt hij toch nog tot een voorzet die door de volledig vrijstaande Ramon van Soelen simpel kan worden binnen getikt waardoor het plotseling weer 2 – 3 staat wat ook de ruststand is. Na rust twee wissels aan de kant van GDC en enkele omzettingen. Vanaf de aftrap volgt een stormloop van Tricht op het doel van GDC om zo snel mogelijk tot de gelijkmaker te komen. Maar veel overleg in de aanvallen zit er niet waardoor GDC redelijk eenvoudig overeind blijft in de eerste 10 minuten. Echter in de 56e minuut slaat de vlam in de pan als Tricht scoort. De treffer wordt echter geannuleerd voor buitenspel wat vooral op de bank van Tricht tot heftige emoties leidt met een rode kaart voor trainer Jan van Setten als gevolg. GDC blijft loeren op de counter en de snelheid van Stefan Storchart en invaller Menno Schouten maar veel kansen daarvoor krijgt de ploeg toch niet omdat Tricht over goede backs beschikt. Tricht komt ook niet veel verder dan een schot van Rene van Soelen in de 64e minuut wat naast gaat 2 minuten later nog een schot van Wesley van Maurik maar dat gaat ruim over. In de 76e minuut volgt er een snelle uitbraak van GDC en Pascal de Vries wordt bereikt. Hij heeft een prima actie in huis en bereikt de achterlijn waar hij nog een mannetje passeert en aflegt op de vrij staande Lourens Fieten die goed het overzicht houdt en Rian Drost met een schot kansloos laat en het staat 2 – 4. Enkele minuten later krijgt Stefan Storchart nog een dot van een kans na alweer goed voorbereidend werk van Pascal de Vries. Maar in vrijstaande positie raakt hij de bal niet goed en deze gaat ruim over en naast. Tricht dringt nog wel aan maar de overtuiging ontbreekt en de ploeg is ook meer bezig met randzaken dan met voetballen. GDC blijft in de slotfase dan ook gemakkelijk overeind. Alleen in de extra tijd moet Wesley van de Wardt nog een keer in actie komen op een schot van Wesley van Maurik, maar hij met een goede redding voorkomt hij een tegentreffer. Na ruim 90 minuten sluiten we dan ook af met een 2 – 4 overwinning voor GDC. Een wedstrijd waar alles op en aan zat maar die meer spannend was dan goed. GDC sloeg op de juiste momenten toe en pakt door de zege de koppositie in de 2e periode en verstevigde de 2e plaats op de ranglijst doordat GRC’14 vandaag gelijkspeelde tegen Hardinxveld. Tevens is het, sinds 7 jaar alweer, dat GDC de eerste wedstrijd na de winterstop met een overwinning afsluit. Enige smet op het geheel is dat enkele mensen na afloop van de wedstrijd hun emoties niet helemaal de baas waren. Opstelling: Doel: Wesley van de Wardt Achter: Erik den Ouden (82 Thomas Vos), Benjamin Vos, Jelle Bouman, Xander van den Assem (46 Levi Splinters). Midden: Johnny van Mersbergen, Joost van Rooijen, Lourens Fieten Voor: Stefan Storchart, Pascal de Vries, Justin Youell (46 Menno Schouten). Verslag: Piet den Ouden