De ene week is de andere week niet wat betreft het weer. Lag er vorige week nog volop sneeuw en was het ijzig koud. Vandaag met een zonnetje, weinig wind, en 10 graden was het een stuk aangenamer langs de lijn.

Vandaag kreeg GDC bezoek van de trotse koploper Delta Sports. De ploeg uit Houten voert fier de ranglijst aan met liefst 8 punten voorsprong op nummer 2, GJS uit Dalem. Tevens is de ploeg koploper in de 2e periode. Maar voelt het wel de hete adem van ploegen als GJS, Nivo Sparta en CDW in de nek. GDC kan de punten ook meer dan goed gebruiken om wat weg te komen uit de onderste regionen waar het allemaal dicht op elkaar staat.

De thuisploeg wordt bij de opkomst vergezeld door het complete team van JO13-3 die kampioen waren in hun najaarscompetitie. Om 14.31uur laat scheidsrechter Felix uit Alblasserdam de ploegen aftrappen voor de wedstrijd.

Beide teams beginnen met aanvallende intenties en al na 3 minuten scheert een inzet van Justin Youell via een verdediger van Delta Sports maar net over de lat van het doel van Delta Sports. Aan de andere kant dwingt Harmen van Genderen een minuut later doelman Nicky Janssen tot een redding na een venijnig schot in de korte hoek.

Delta Sports laat zien dat het niet voor niets de ranglijst aanvoert. Met verzorgt spel zet de ploeg GDC onder druk. Er wordt met veel pressie naar voren gespeeld zodat GDC aan opbouwen niet echt toe kan komen. Na 7 minuten een vrije trap, op 25 meter van het doel, voor de gasten uit Houten. Stefan Dijs tracht Nicky Janssen te verrassen met een direct schot op doel. Maar de goalie is op zijn post en bokst de bal weg.

Delta Sports houdt de druk erop en met veel lopende spelers zijn er altijd verschillende afspeelmogelijkheden naar voren toe. Daarnaast wordt er ook in hoog tempo gespeeld zodat GDC het lastig heeft tegen de technisch vaardige ploeg. Maar de mannen van Marco de Jong verweren zich zo goed mogelijk. Toch kunnen ze niet voorkomen dat er mogelijkheden blijven komen voor de ploeg uit Houten.

Halverwege de 1e helft gaat een kopbal van Lennard van de  Brink net over. En enkele minuten later hetzelfde maar nu kopt Stefan Dijs over uit een voorzet van Timon van Genderen. Op het halfuur andermaal een mogelijkheid voor Delta Sports. Stefan Dijs, die alle vrije trappen en corners opeist, vindt het hoofd van Lennard van de Brink maar Nicky Janssen voorkomt een tegentreffer door de bal uit de hoek te tikken. Dat doet hij ook uit de daarop volgende mogelijkheid.

In de 32e minuut lijkt hij dan toch geklopt te worden door Lennart Dubbeldam die hem van dichtbij passeert. Echter Benjamin Vos brengt redding op de doellijn zodat het 0 – 0 blijft. Tien minuten voor de rust plotsklaps een kans voor GDC als keeper Mathijs Mocking mistast op een voorzet van Stefan Storchart. Helaas lukt het Justin Youell niet om tot te scoren te komen doordat de bal net niet goed valt.

Delta Sports blijft de druk erop houden en een kleine vijf minuten voor rust krijgt de ploeg de grootste kans van de 1e helft als Stefan Dijs, na een mooie individuele actie, de bal op een presenteerblaadje aflevert bij Berend-Bram Heinen die echter van dichtbij wild en hard overschiet zodat we met een dubbelblanke stand gaan rusten en GDC daar het meest tevreden mee is.

Na rust komt Maarten van Wijlen in het veld voor Xander van den Assem. Aan het spelbeeld veranderd aanvankelijk niets. Delta Sports domineert de wedstrijd en GDC laat zich meermaals verrassen door de handelingssnelheid van Delta Sports. Met regelmaat snijden de gasten door de GDC afweer. Zo ook in de 55e minuut als de defensie zwak ingrijpt en Lennart Dubbeldam vrij opduikt voor Nicky Janssen die echter met een reflex de inzet van Dubbeldam over de goal tikt.

Enkele minuten later ontsnapt Timon van Genderen aan de linkerkant maar zijn harde lage voorzet eindigt op de voet van Janssen die een uitstekende wedstrijd keept. Na een uur speelt komt er evenwicht in de wedstrijd. Mede doordat GDC ook tactisch wat anders gaat spelen. Lourens Fieten benaderd weer zijn vorm van voorgaande seizoenen en ook Jamie Youell buffelt weer ouderwets eerst op het middenveld en later als rechtsback. Jelle Bouman laat ook zien dat hij het niveau nog goed aan kan en zo ontstaat er een hecht collectief wat nauwelijks meer iets weggeeft in het verloop van de wedstrijd.

Sterker nog de betere mogelijkheden komen voor GDC als halverwege de 2e helft een scherp genomen vrije trap van Joost van Rooijen door invaller Rick van Houthuijzen over zijn eigen doel wordt gekopt. Ruim tien minuten voor tijd is van Rooijen nog dichter bij een doelpunt als hij opnieuw mag aanleggen voor een vrije trap. Nu op 18 meter en recht voor het doel. Helaas eindigt zijn prima inzet via de muur op de bovenkant van de lat.

GDC wordt in de slotfase steeds brutaler en brengt met Bart van den Bogaard nog gewoon een extra aanvaller binnen de lijnen. En zoals we Bart kennen direct vol erop en onrust stoken binnen de vijandelijke linies. De scheidsrechter was daar helaas niet erg van gediend met binnen 2 minuten geel voor onze Bart als gevolg.

In de stand veranderd niets meer zodat een hardwerkend GDC een mooi en verdiend bonuspunt bijschrijft in de strijd om de punten. Of zoals een bekend Amsterdammer ooit zij “Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest” en dat gebeurde dus in Eethen deze middag. Voor Delta Sports waren de druiven zuur. Immers, vooral voor rust, verzuimden de mannen van Kevin Reinhard te scoren en in de 2e helft verloor het de controle op de wedstrijd. Dit dure puntverlies, en de zege van Nivo Sparta op Tricht, zorgt ervoor dat de ploeg opnieuw naast de periode titel dreigt te grijpen omdat het nu Nivo Sparta en GJS voorrang moet geven met nog één wedstrijd te gaan.

GDC klom een plaatsje op de ranglijst ten koste van Altena wat vandaag onderuit ging bij GJS in Dalem. Volgende week is er, vanwege het carnavalsweekend, geen programma. De week erop speelt GDC de inhaalwedstrijd bij Heukelum wat vandaag met 3 – 1 bij Roda Boys verloor. Gezien de stand op de ranglijst weer een echte 6 punten wedstrijd