Nadat er vorige week geen competitievoetbal was geweest moest GDC het vandaag, in Soest, opnemen tegen VVZ’49 de ploeg waar thuis, met 1 – 6, de grootste nederlaag van het seizoen tegen werd geleden.

Er kon vandaag geen beroep worden gedaan op Lourens Fieten. Daarentegen was Wesley van de Wardt weer voldoende hersteld van zijn voetblessure en Benjamin Vos kwam terug van een schorsing. De thuisploeg miste vandaag 3 spelers waarvan 1 door een schorsing en 2 man door een blessure. Kijkend naar de uitslagen was GDC op voorhand zeker niet kansloos immers tot nu toe had VVZ’49 slechts 2 thuiswedstrijden in winst kunnen omzetten.

Ruim over halfdrie trappen we af voor de wedstrijd. Op basis van het weer van de afgelopen week viel het vandaag goed tegen langs de lijn want met een harde noordwestenwind en een graad of 8 was het af toe kleumen langs de lijn.

De eerste 10 minuten is er weinig te beleven voor beide doelen behalve een kleine mogelijkheid voor Stefan Storchart na 2 minuten. GDC neemt, gesteund door de wind, het initiatief en na een kwartier komt een voorzet van Stefan Storchart via een verdediger bij Menno Schouten die van dichtbij, met zijn “verkeerde” been naast schiet. Een paar minuten later krijgt GDC een vrije trap op 22 meter van het doel maar de inzet van Joost van Rooijen gaat over. Een minuut later is diezelfde speler wel succesvol. De ver opgekomen Jamie Youell bereikt Pascal de Vries die op zijn beurt Joost van Rooijen die de bal met veel gevoel langs Stijn Waals binnenschiet en GDC staat op een 0 – 1 voorsprong.

IMG_8605

De mannen van Marco de Jong zitten er kort op bij VVZ’49 wat daardoor niet in zijn spel kan komen. Verder is de thuisploeg in balbezit erg slordig. De passing laat veelal te wensen over waardoor het voor GDC goed voetballen is. Na een klein half uur een volgende grote kans voor de gasten. Erik den Ouden stuurt Menno Schouten goed weg op links. De voorzet van Schouten is uitstekend maar de afwerking van Stefan Storchart is minder want van dichtbij ziet hij geen kans om Stijn Waals te passeren.

Na een halfuur het eerste teken van leven van VVZ’49 voor het doel als een goed schot van de behendige Jefta van den Broek net over gaat. Iets over het halfuur een volgende vrije trap voor GDC op ruim 20 meter van het doel. Dit keer is Pascal de Vries de schutter maar ook zijn inzet gaat over het doel. Na 35 minuten mag Menno Schouten door op het randje van, of in, buitenspel. VVZ’49 houdt in omdat men rekent op en fluitsignaal maar dat komt er niet zodat hij vrij voor het doel komt maar voorlangs schiet.

IMG_8606

De beste kans voor de thuisploeg komt 5 minuten voor rust als de inzet van Saddy de Koning strandt op de voet van Wesley van de Wardt. De rust breekt aan met een 0 – 1 tussenstand daar waar 0 – 3 ook niet zou hebben misstaan.

Ook na rust komt GDC goed uit de startblokken en in de 53e minuut bereikt Stefan Storchart met een voorzet Pascal de Vries die inschiet maar met een uitstekende redding voorkomt Stijn Waals een tegentreffer. Enkele minuten later een mooie diepe bal van Justin Youell op Pascal de Vries die vrij door kan gaan maar teveel tijd nodig heeft waardoor Tommy Gesgarz nog in kan grijpen waardoor ook deze kans verloren gaat.

De thuisploeg blijft grossieren in balverlies zodat GDC weinig te duchten heeft van de tegenstander. Veel voorzetten gaan over en naast of zijn te hard. Daarnaast zijn er ook de nodige misverstanden binnen de ploeg. Na 71 minuten een nieuwe vrije trap voor GDC net buiten het strafschopgebied. Dit keer mag invaller Mitchell Landbrug het proberen. De inzet komt wel binnen de palen dit keer maar stelt Stijn Waals niet voor problemen. Dan na 73 minuten is het plotsklaps 1 – 1 als Bjorn Frolich met een voorzet de vrijstaande Jefta van den Broek bereikt die geen moeite heeft om te scoren. GDC krijgt hiermee de rekening gepresenteerd dat het niet al op ruime voorsprong staat.

Gelukkig de koppies gaan niet naar beneden en Marco de Jong brengt met Bart van den Bogaard en Levi Splinters nog meer vers bloed in de ploeg om tot winst te komen. De winst lijkt er dan ook nog te komen als in de laatste minuut van de reguliere speeltijd Stefan Storchart, na een prima counter, vrij op keeper Stijn Waals af kan gaan maar niet tot een afronding kan komen.

In 2e minuut van de extra tijd zien we nog een mooie safe van Stijn Waals op een volgende vrije trap van Mitchell Landbrug. VVZ’49 put hier weer moed uit en de ploeg wil zich veilig spelen. In de 94e minuut krijgt Saddy de Koning, voor de thuisploeg, een grote kans op de winnende treffer maar andermaal is het Wesley van de Wardt die redding brengt. Dan, we zitten inmiddels 5 minuten in de extra tijd, krijgt VVZ’49 ten onrechte een ingooi waar uiteindelijk Joel Bade de 2 – 1 uit scoort. Deze dreun komt GDC niet meer te boven en in de 98e minuut wordt het tenslotte door invaller Paul la Feber 3 – 1.

De opmerkingen van de technische staf van VVZ’49 na afloop van de wedstrijd waren dan ook treffend want men sprak, terecht, over een gestolen overwinning” en zo was het ook. De thuisploeg liet het duidelijk af weten vandaag maar pakte wel de punten en dat mag GDC zich aanrekenen. De ploeg had al voor rust ruim afstand kunnen en moeten nemen. Ook na rust had men nog verschillende grote kansen om tot een ruimere voorsprong te komen. Dat lukte allemaal niet en in de slotfase ging het wederom fout. En dat was zeker niet de eerste keer dit seizoen zodat we dit niet meer onder de noemer pech kunnen scharen.

Door dit resultaat is GDC zo goed als gedegradeerd. Immers de ploeg staat 9 punten achter en ook het doelsaldo is duidelijk slechter dan dat van WNC wat op de 12e plaats staat. Toch is er nog meer dan genoeg om voor te spelen te beginnen met volgende week als Roda Boys op bezoek komt. Deze ploeg staat er, met 2 punten meer, niet veel beter voor. Als GDC volgende week wint neemt het ook Roda Boys mee naar de 2e klasse.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Jamie Youell, Jelle Bouman, Benjamin Vos, Justin Youell.

Midden: Stefan Storchart, Johnny van Mersbergen (64 Mitchell Landbrug), Erik den Ouden, Menno Schouten (77 Bart van den Bogaard).

Voor: Joost van Rooijen (79 Levi Splinters), Pascal de Vries