GDC 1 heeft uit bij Roda Boys Bommelerwaard verrast met ene 1-4 uitzege na een 1-2 ruststand.

Vandaag begint GDC aan een nieuw hoofdstuk in de clubhistorie. Precies in het jaar dat de vereniging 60 jaar bestaat bereikt de ploeg een nieuwe mijlpaal met promotie naar de 1e klasse waarvoor vandaag wordt afgetrapt voor de competitie.

We hebben afscheid genomen van Maarten van Wijlen die zijn carrière voortzet bij RKDVC in Drunen, waar hij ook eerder al heeft gespeeld. Maarten veel succes daar. Maar sinds deze zomer zien we ook 2 nieuwe spelers bij GDC te weten Mitchell Landbrug en Genaro Nepomuceno. Beide spelers van harte welkom bij GDC en we zijn er zeker van dat jullie je snel thuis zullen vinden bij onze club.

Ook niet onbelangrijk te vermelden is het feit dat dit seizoen ook Marco de Jong weer voor de groep staat zodat er in de voorbereiding een stuk effectiever kon worden gewerkt. Naar mate deze vorderde ging het ook beter draaien bij GDC en de laatste 3 bekerwedstrijden waren dan ook van een heel behoorlijk niveau. Alleen bij Dongen uit ging het in de 2e helft, voor wat betreft het resultaat, fout.

De 1e klasse kent vrijwel alleen maar verre uitwedstrijden, veelal richting Utrecht, maar de 1e uitwedstrijd was tegen streekgenoot Roda Boys uit Aalst. Een wedstrijd die zelfs per fiets gedaan kon worden tot het pontje van Veen – Aalst waar het een drukte van belang was met GDC supporters. En ja wat kunnen we verwachten van de promovendus in de 1e klasse? We kunnen allerlei bespiegelingen maken maar we laten het maar gewoon over ons heen komen. Want niets hoeft bij GDC en alles mag dit seizoen in sportief opzicht. In een interview in het AD van deze week maakte Joost van Rooijen al duidelijk dat het geenszins de bedoeling is “om de bus voor het doel te gaan parkeren” met andere woorden naar voren voetballen als het kan. Ook de broers Justin en Jamie Youell waren met een interview op regiovoetbal ook duidelijk deze week. De ploeg gaat er alles aan doen om het verblijf in de 1e klasse langer te laten duren dan alleen dit seizoen.

Dan de wedstrijd. GDC begint hier zelf verzekerd en overtuigend aan. De ploeg zoekt direct de aanval en zit er kort op als Roda Boys in balbezit is. Wel maakt de ploeg kennis met de wetten van de 1e klasse. Met een aantal onopvallende maar niet minder vervelende overtredingen, waar met name de aanvallers de dupe van worden,  probeert Roda Boys het spel van GDC te ontregelen. GDC moet wel alert blijven want in de omschakeling kan het soms snel gaan maar de verdediging is attent en scherp.

Na ruim 20 minuten een klein foutje van Wesley van de Wardt als hij Levi Splinters probeert aan te spelen maar dat mislukt. Direct neemt Roda Boys over en er volgt een messcherpe voorzet van Pascal Ippel. De GDC goalie kan de bal toucheren en voordat deze kan worden ingeschoten brengt Justin Youell redding. GDC laat zich ook niet onbetuigd en na 23 minuten is Stefan Storchart los van zijn bewaker en zijn voorzet bereikt Pascal de Vries die zijn schot gekraakt ziet worden. Een minuut later claimt GDC, niet geheel ten onrechte, een strafschop als Rik van Leeuwen hands maakt in het strafschopgebied.  Scheidrechter de Jong laat echter doorspelen. Het onderstreept nog maar eens de bedoelingen van GDC wat zich niet verstopt vandaag. Na 27 minuten een goede individuele actie van Mitchell Landbrug maar zijn inzet eindigt in het zijnet. Iets voor het half uur krijgt GDC de kans om op voorspring te komen. Stefan Storchart is weer eens zijn bewaker te snel af maar ziet zijn inzet half gekeerd worden door doelman Jorik Helmink. De bal komt bij Jamie Youell die zijn vrije kopbal echter op de lat zien eindigen.

Roda Boys is slordig in de passing en wordt alleen dreigend wanneer Toby Tan in het spel wordt betrokken. Na 35 minuten krijgt de thuisploeg een vrije trap te nemen die door Robin de Keijzer wordt genomen en door de opmerkelijk vrij gelaten Bart Goesten ongehinderd kan worden binnengekopt. Een domper voor GDC maar de ploeg laat zien mentaal sterk te zijn want 4 minuten later staat het al 1 – 1 als Mitchell Landbrug  knap wegdraait bij zijn bewaker en met een punter keeper Jorik Helmink verrast en het staat 1 – 1.

Na 42 minuten een uitstekende verdedigende actie van Levi Splinters als hij een solo van Toby Tan beëindigd met een prima sliding op de bal in het strafschopgebied. De ruststand lijkt dan 1 – 1 te worden maar GDC denkt daar anders over. In de 45e minuut komen de gasten op voorsprong als Pascal de Vries op weergaloze wijze een voorzet van Stefan Storchart tot doelpunt promoveert waardoor de ruststand 1 – 2 is en GDC een mentale tik uitdeelt aan de thuisploeg.

In de rust blijft de geblesseerde Mitchell Landbrug achter in de kleedkamer en hij wordt vervangen door Erik den Ouden die rond de middag net op tijd terug was van zijn vakantie in de New York deze week. Het spelbeeld veranderd niet heel veel ten opzichte van de 1e helft alleen GDC is regelmatig nog nadrukkelijker aanwezig op de helft van Roda Boys wat ook wat meer risico moet nemen met de 1 – 2 tussenstand.

Het collectief sterke GDC controleert de wedstrijd en geeft in de 2e helft nagenoeg niets weg wat een compliment is voor de gehele ploeg. Na 64 minuten begint Erik den Ouden aan een goede actie en kapt tenslotte ook de laatste verdediger uit waarna hij de bal onberispelijk langs Jorik Helmink schuift voor 1 – 3. (Waar een jetlag al niet goed voor is!!). GDC blijft de bovenliggende partij en na 69 minuten schiet Joost van Rooijen een vrije trap maar net naast. Inmiddels is ook Levi Splinters er geblesseerd af en hij wordt vervangen door Johnny van Mersbergen.

Het laatste kwart van de wedstrijd blijft GDC scherp en attent spelen en het blijft jagen op de tegenstander die de gehele wedstrijd niet in zijn spel komt. Een kwartier voor tijd gaat ook Jamie Youell er geblesseerd af en hij wordt vervangen door Genaro Nupomeceno. Opnieuw enkele omzettingen maar ook hier raken de mannen van Marco de Jong niet van onder de indruk. In de slotfase zelfs krijgt de zege nog iets meer glans als Lourens Fieten in de 88e minuut een corner van Stefan Storchart hard binnenkopt bij de 2e paal en hiermee de eindstand op 1 – 4 bepaald. GDC kent hiermee een uitstekende competitiestart in de 1e klasse.

Een zege die we kunnen toeschrijven aan een sterk collectief met nauwelijks tot geen zwakke plekken maar ook het lef om naar voren te voetballen en de aanval te zoeken.

Volgende week speelt de ploeg thuis tegen de Merino’s uit Veenendaal. Ook deze ploeg kende een sterke competitiestart door het uit de hoofdklasse gedegradeerde FC Breukelen met 1 – 0 te verslaan. Kortom we kunnen ons weer opmaken voor een nieuwe finale ronde volgende week.

Tot slot sluiten we nog af met positief nieuws voor Henk (onze voorzitter) en Coby van der Stelt want zij zijn sinds afgelopen vrijdag de trotse Opa en Oma van kleinzoon Dex.

Het allerlaatste nieuws komt van bakkerij Brouwers uit Genderen en hiervoor gaan we eerst nog even terug naar eind vorig seizoen waar Erik Brouwers de belofte maakte dat als GDC zou promoveren hij bij elke overwinning op een taart zou trakteren. Waarschijnlijk had Erik al op de overwinning gerekend want bij terugkomst van de ploeg in Eethen stond er al een overheerlijke slagroomtaart op de jongens te wachten. En die ging er dan ook is als de spreekwoordelijke koek. Klasse Erik!! Namens de jongens bedankt.