Op deze 2e Pinksterdag stond de returnwedstrijd GDC – SVW op het programma. Kijk voor foto’s op https://photos.google.com/share/AF1QipNI14_A0UpVxkQ8we_5Ma6C7A8bRJfJocm0nWsFs0C32K0ICLhSY-IkGa-HUInRcQ?key=S2c5VGd2aGhDX0dJXzRvQjlkMW0teks3bzJjMDZB en voor de beelden op http://www.regio-voetbal.nl/nieuws/videosamenvatting-gdc-svw.

Afgelopen zaterdag was de plaats van handeling Gorinchem. Vandaag dus de return in Eethen. Zoals we schreven in het 1e verslag had GDC wel de wedstrijd gewonnen maar zeker nog niet de slag.

Voorafgaand aan de wedstrijd is de selectie uitgenodigd om bij het Hart van Genderen de lunch te gebruiken en zich zo voor te bereiden op deze cruciale wedstrijd om het 2e klasserschap veilig te stellen voor (minimaal) nog één seizoen. Een mooie geste van Maarten Uythoven waarvoor uiteraard dank.

Voorafgaand aan de wedstrijd is er van GDC zijde het nodige vuurwerk te zien en te horen en ook de fakkels ontbreken uiteraard niet. Tevens is de, in de nacompetitie, bekende GDC sirene weer volop te horen. Als pupil van de week hadden we het kampioensteams JO13-1 in de hoop dat dit een goede stimulans zou zijn voor onze jongens. Naar schatting zijn er ruim 400 supporters op deze wedstrijd afgekomen.

Ten opzichte van zaterdag ontbraken bij SVW Fitim Meha en Mergim Shala door een schorsing en Ruben van de Werff door een blessure. Bij GDC ontbrak Jamie Youll door een schorsing en t.o.v. de eerder genoemde spelers ook topschutter Pascal de Vries die aan een sleutelbeen breuk is geopereerd. (abusievelijk niet vermeld zaterdag).

In de warming up haakt Stefan Storchart af. Hij blijkt nog teveel last te hebben van zijn zaterdag opgelopen blessure. Hij wordt vervangen door Ruben Combee. Trainer Marco de Jong neemt veel risico door met een onervaren achterhoede te beginnen.

Vanaf de aftrap neemt het technisch vaardige SVW het initiatief. GDC oogt onzeker en speelt passief. Zaken waarmee men SVW in de kaart speelt. Binnen de tien minuten noteren we al de nodige fouten achterin bij de thuisploeg waarmee men SVW, onbedoeld, in het zadel helpt en aangeeft er is wat te halen vandaag.

Na 12 minuten schiet Kenny Lagendijk een vrije trap via de muur naast. De daarop volgende corner krijgt GDC niet weg. De bal komt voor de voeten van Aman Habtesulus die het cadeautje uitpakt voor SVW en de 0 – 1 binnenschiet. GDC komt er niet aan te pas en de ploeg oogt ook enigszins apathisch en lijkt overmand te zijn door zenuwen. Elke 2e bal is voor SVW zodat er voortdurend druk op de laatste linie staat met alle gevolgen van dien.

Toch komt GDC er wel regelmatig uit en na 20 minuten komt Levi Splinters niet tot een afronding na een voorzet van Johnny van Mersbergen. Enkele minuten later smoort een vrije trap van Segio Thijs in de 2-mans muur van GDC. Halverwege de 1e helft voert Marco de Jong de 1e tactische wissel door en haalt centrale verdediger Ruben Combee naar de kant. Hij wordt vervangen door Stefan van Veen. Erik den Ouden wordt naar achteren gehaald om de defensie te versterken.

Na 26 minuten weer een klein teken van leven van de zijde van GDC als een kopbal van Den Ouden overgaat na een vrije trap van Joost van Rooijen. Iets over het halfuur een fraaie inzet van Johnny van Mersbergen die goed gepakt wordt door keeper Daniel Goitom. Die vandaag een aanmerkelijk betere indruk achterlaat dan afgelopen zaterdag.

GDC lijkt zich wat te herstellen maar het algemene beeld blijft een onherkenbare ploeg als we kijken naar eerdere wedstrijden. De beleving en de passie, toch normaal gezien het handelsmerk van de ploeg, het is er in deze 1e helft allemaal niet.

Na 34 minuten krult Kenny Lagendijk een fraaie trap magistraal in de kruising en zo staat het 0 – 2 en staan de ploegen weer gelijk na de eerdere 2 – 4 winst voor GDC in Gorinchem. Ruim 5 minuten later mag Lagendijk weer vanaf 17 meter aanleggen voor de volgende vrije trap na hands ditmaal. Deze keer eindigt de vrije trap in de muur.

Na 42 minuten voert Marco de Jong noodgedwongen de volgende wissel door en brengt Emiel van der Heijden voor John van Zelst. Net voor rust een slippertje, met gevolgen, van Erik den Ouden als hij de bal onder zijn voet door laat schieten. Direct is Menno Dekker weg die beheerst afrond en zo staat het 0 – 3 wat ook de ruststand is. Een stand ook waarmee SVW promoveert naar de 2e klasse. Echter één doelpunt van GDC en de wedstrijd is weer open.

Na rust zien we direct een gedreven GDC wat in de eerste vijf minuten al meer gevaar sticht dan in de hele 1e helft bij elkaar. En je vraagt je dan langs de lijn af waarom niet zo begonnen. Maar goed gedane zaken nemen geen keer. In de 46e minuut komt Stefan van Veen ver in het strafschopgebied van SVW maar hij krijgt de bal net niet bij Bart van den Bogaard. Na ruim 50 minuten gaat Van den Bogaard goed het strafschopgebied in bij SVW maar wordt merkwaardig genoeg afgefloten voor een overtreding.

De rollen zijn nu omgedraaid en de thuisploeg gaat hartstochtelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. De ploeg wint veelal de 2e bal en plotsklaps oogt het ook van tijd tot tijd onzeker achterin bij de gasten uit Gorinchem. Het lukt GDC echter niet echt om tot uitgespeelde kansen te komen. Dreiging is er wel voldoende met Stefan van Veen en Bart van den Bogaard die van tijd tot tijd verrassend uit de hoek kunnen komen.

Binnen het uur nog een aardige mogelijkheid voor Ralph Lankhaar maar zijn schot wordt geblokt door Bjorn Trapman. De corners die afgelopen zaterdag uiteindelijk nog 3 doelpunten opleverden zijn vandaag een stuk minder gevaarlijk. Vrijwel geen enkele komt aan. Veelal zijn ze te hard en te ver voorbij het doel. Halverwege de 2e helft mag Joost van Rooijen aanleggen voor een vrije trap maar zijn schot gaat over.

Ook de laatste troefkaart wordt uitgespeeld bij GDC in een ultieme poging de noodzakelijke treffer te scoren. Levi Splinters wordt gewisseld voor Maarten van Wijlen dus een extra spits erbij.

Na 71 minuten een volgende mogelijkheid voor de thuisploeg als Yohannes Tilahun te kort terugspeelt op zijn keeper en de snelle Stefan van Veen er nog tussen zit. Die krijgt de bal echter net niet goed genoeg mee en stuit op de goalie van SVW. Het laatste kwartier neemt GDC alle risico’s als ook Erik den Ouden nog naar het front wordt gestuurd.

Hiermee ligt het bij GDC open achterin. Eerst pakt Wesly van de Wardt nog een vrije trap van Daniel Alexander maar na ruim 80 minuten is hij kansloos als in een counter diezelfde Alexander zijn maatje Aman Habtesulus een niet te missen kans bied en zo staat het 0 – 4 en is de wedstrijd beslist.

Illustratief voor de wedstrijd is de 92e minuut als Bart van den Bogaard vrij door kan gaan op de doelman van SVW maar teveel tijd nodig heeft om de eretreffer te scoren. In de 94e minuut tenslotte strooit Daniel Alexander nog meer zout in de wonden na aan assist van Menno Dekker wordt de eindstand op 0 -5 bepaald en degradeert GDC, voor het 2e jaar op rij, nu naar de 3e klasse.

We feliciteren SVW met de verdiende promotie over 2 wedstrijden en we wensen “de streepjes” veel succes in de 2e klasse!!

Van deze wedstrijd is een video verslag gemaakt door Soccer Reporter en Digitaalburg/Genderen door Joop Lankhaar. De foto’s komen zoals gebruikelijk de laatste tijd van Eric Schröder.

Zo komen we aan het einde van een teleurstellend seizoen voor GDC waarin zowel het 1e als 2e elftal zijn gedegradeerd. Voor wat betreft het 2e is dat niet echt een verrassing want daarvan wisten we vooraf dat het heel moeilijk zou worden in de 1e klasse. Voor ons vlaggenschip is het dat wel en was degradatie zeker niet verwacht nadat de ploeg terugkwam uit de 1e klasse. Er zijn veel oorzaken/redenen voor aan te geven en iedereen zal er zijn gedachten bij hebben, net als ik, hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ik wil het daarom laten bij het spreekwoord “Succes heeft vele vaders, de teleurstelling is een wees”. Uiteindelijk sta je na afloop van de competitie waar je hoort te staan. Ieder voor zich, technische staf, spelers, bestuur etc. moeten de komende periode maar eens in de spiegel kijken en zich afvragen wat is mijn bijdrage geweest aan dit seizoen.

Maar we blijven natuurlijk niet in de teleurstelling hangen dat zou niet goed zijn. Als GDC hebben we prachtige jaren gehad die begonnen met de promotie naar de 2e klasse in het seizoen 2010 – 2011. Het hoogtepunt was natuurlijk de promotie in het seizoen 2014 – 2015.

20170603_112522

En komend seizoen pakken we het weer op in de 3e klasse (voor mij ook nieuw wat betreft de verslaggeving) met tegenstanders als Altena (ook gedegradeerd), Sleeuwijk (wat de promotie net miste), NOAD’32, Sparta ’30 enz

We nemen, voor zover nu bekend, ook afscheid van een aantal spelers. Onze topscoorder Pascal de Vries gaat naar Almkerk, wat naar de 2e klasse degradeerde. Lourens Fieten en Johnny van Mersbergen stoppen. Erik den Ouden stopt vanwege studieverplichtingen en ook onze verzorger Edwin Zwart stopt. Spijtig voor de jongens dat ze afscheid moeten nemen met een degradatie maar we willen ze vooral bedanken voor hun inzet in alle jaren dat ze in het geel blauw van onze club mochten uitkomen. We zijn trots op jullie en blijven vooral de mooie momenten van en met jullie ons herinneren. Ook willen we Nicky Janssen bedanken voor de periode dat hij bij ons keepte. Nicky je was een goede en betrouwbare sluitpost. Jammer dat het zo heeft moeten lopen op het einde van het seizoen. We hopen dat je je VWO diploma haalt en je droom, studeren in de USA, waar kunt maken. Tegen jullie allemaal zeggen we bedankt en we hopen jullie zeker nog eens te ontmoeten bij GDC.

Ook een woord van dank aan alle supporters die onze mannen door dik en dun hebben gesteund dit seizoen. Natuurlijk mag ook een dankwoord aan alle vrijwilligers die bij GDC betrokken zijn niet ontbreken. Of het nu gaat om de kantine medewerkers(sters), de mensen die alles netjes en schoonhouden, de onderhoudsploeg of de mannen die de velden onderhouden, leiders, trainers etc. etc. Iedereen, namens GDC, weer heel hartelijk bedankt voor uw of jullie bijdrage. Ook alle sponsors hartelijk dank voor jullie vertrouwen in onze club. Ook volgend seizoen rekenen we weer op jullie.

Vanaf deze plaats wens ik iedereen een fijne tijd toe de komende maanden en we hopen elkaar in goede gezondheid weer aan te treffen aan het begin van het volgend seizoen.