Afgelopen week kende de nodige hoogtepunten voor GDC. Allereerst kunnen we melden dat trainer Marco de Jong er een 4e seizoen aan vast plakt bij GDC. Beide partijen zijn zeker nog niet uitgekeken op elkaar en waren er dan ook snel uit. Daarnaast werden de MO11 en JO13 – 3 kampioen in hun najaarscompetitie. Beide teams gefeliciteerd. Tevens pakten de dames het video moment van de week bij regio voetbal met hun filmpje “Sint en zijn Pieten doen mee aan de warming up”.

De medische staf had het nodige werk verricht en de vorige week geblesseerd uitgevallen Xander van den Assem en Stefan Storchart zaten beide weer bij de wedstrijdselectie. Ook Lourens Fieten sloot hier weer bij aan. SV Meerkerk kent inmiddels een aardige ziekenboeg waar de afgelopen week nog Mechiel van Zessen bij kwam met een handbreuk.

De statistieken zijn duidelijk over de wedstrijd GDC – SV Meerkerk. De thuisploeg heeft het traditie getrouw lastig tegen deze fysiek sterke tegenstander. De laatste overwinning dateert alweer van het seizoen 2012 – 2013. Destijds werd het 3 – 2 voor GDC na een 0 – 2 ruststand.

Geheel in stijl voor de tijd van het jaar was GDC voorafgaand aan deze wedstrijd, door bakkerij Brouwers uit Genderen, nog getrakteerd op boterletter waarna we om 14.35uur beginnen met een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp afgelopen week in Colombia, waarbij een groot deel van het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense om het leven kwam. Aansluitend trapt Timo Knippels af als pupil van de week en passeert met een afstandsschot de keeper van Meerkerk.

20161203_143442

Beide ploegen beginnen voorzichtig aan de wedstrijd maar na 6 minuten valt plotseling de openingstreffer voor Meerkerk als Floren Streefkerk aan een opmars begint. Hij mag zomaar 3 man passeren zonder dat hem een strobreed in de weg wordt gelegd. Tot overmaat van ramp wordt zijn voorzet door Lourens Fieten achter zijn eigen doelman gewerkt en staat het 0 – 1 en de thuisploeg moet al direct in de achtervolging.

GDC moet even bekomen van de schrik en schakelt na twintig minuten over naar een 3-4-3 systeem en pakt het initiatief. Na 25 minuten de eerste goed lopende aanval als Menno Schouten voorgeeft op Pascal de Vries die de bal verlengd naar de volledig vrijstaande Justin Youell die in kansrijke positie naast schiet. Enkele minuten later een dot van een kans voor GDC als Pascal de Vries doorkopt op Justin Youell die vrij voor Klaas-Jan van Zessen opduikt maar zijn inzet is veel te slap en vormt geen al te groot probleem voor de goalie. De rebound wordt door Joost van Rooijen hoog over geschoten.

Het laatste kwartier van de 1e helft is weer voor de gasten uit Meerkerk. Na 33 minuten hangt Youri van Blanken iets te ver achterover en schiet vanaf een meter of twaalf over. GDC komt, zeker in deze fase, tekort tegen het krachtvoetbal van Meerkerk. De mannen van Theo de Boon moeten het duidelijk hebben van de duel kracht en stralen uit hun eerste uitzege van het seizoen te willen halen. GDC komt er even niet aan te pas en na 41 minuten wordt het bijna 0 – 2 door weer een eigen doelpunt. De inzet van Xander van den Assem hobbelt echter naast. De corner levert de volgende kans op voor Meerkerk als Ruud Vink vrij in mag koppen. Nicky Janssen zit er goed bij met de hand maar de bal komt voor de voeten van Wilmar van Bruggen die van 5 meter tegen de op doellijn staande Jamie Youell aanschiet. De volgende corner levert weer een hectisch moment op voor de goal van GDC als Ruud Vink zijn volgende kopbal af mag vuren. Met een fantastische redding voorkomt Nicky Janssen dat het 0 – 2 wordt als hij de bal stijlvol over het doel tikt.

We gaan met 0 – 1 ruststand aan de thee beginnen en de wetenschap dat het anders zal moeten bij GDC om de punten in Eethen te houden. Met Maarten van Wijlen voor Johnny van Mersbergen beginnen we aan de 2e helft. En evenals vorige week begint GDC die goed met veel druk op de tegenstander. Dit levert in de 48e minuut de eerste mogelijkheid op als Pascal de Vries uit de draai net naast schiet. 5 minuten later is het wel raak voor de spits van GDC als hij een mislukt schot van Maarten van Wijlen bij de 2e paal tot doelpunt promoveert en het staat weer gelijk 1 – 1: https://youtu.be/mabEDPS48oU

De thuisploeg wil meer maar heeft het moeilijk met zichzelf en de tegenstander. Teveel duels worden verloren en ook de 2e bal is teveel voor Meerkerk. Daarnaast lukt het de buitenspelers niet, of nauwelijks, om hun man te passeren waardoor het teveel door het midden gaat waar het potdicht zit.

Met Sinterklaas in aantocht deelt GDC in de 63e minuut de volgende surprise uit na een misverstand tussen Joost van Rooijen en keeper Nicky Janssen over wie de bal zal nemen. Floren Streefkerk zegt dankjewel en scoort 1 – 2. Vanaf dat moment speelt GDC in feite een verloren wedstrijd. Meerkerk leunt achterover en GDC hanteert teveel de lange, hoge, bal in de hoop dat deze een keer goed valt. De meeste ballen zijn gemakkelijk te verdedigen zodat het GDC niet lukt om gevaarkijk te worden.

Aan de andere kant moet het beducht zijn op de counter want Meerkerk komt er regelmatig snel uit. Zo ook in de 76e minuut als Floren Streefkerk aan het werk wordt gezet. Hij loopt hierbij Benjamin Vos ondersteboven maar scheidsrechter Meeuwse, die veel door laat gaan, fluit ook nu niet waarna het Wilmar van Bruggen is die de 1 – 3 op het scorebord zet en wedstrijd gespeeld.

In de slotfase nog een goede mogelijkheid voor Benjamin Vos als de bal, uit een corner, voor zijn voeten ploft. Maar van dichtbij schiet hij over zodat we afsluiten met een terechte 1 – 3 overwinning voor Meerkerk.

Door dit resultaat is GDC weer terug bij af. De afgelopen weken werd er goed gespeeld maar vandaag was het duidelijk onder de maat. De ploeg moest het afleggen op inzet en fysieke kracht. Daarnaast ontbeerde het de ploeg aan creativiteit om het Meerkerk echt moeilijk te maken. Door dit resultaat haakt GDC, op dit moment, af voor een goede positie in de middenmoot en moet het meer naar onderen kijken. Volgende week de laatste speelronde van de 1e competitiehelft waarbij GDC op bezoek gaat bij het op de 6e plaats staande CDW uit Wijk bij Duurstede.