Gisteravond hielden de vrienden van GDC hun jaarlijkse feestavond een avond met een extra feestelijk tintje, niet alleen vanwege de geestige spreker, maar veel meer nog door het feit dat stil gestaan kon worden bij het 100e lid van de club. Door de vrijwilligers is er een prachtig nieuw leden bord gemaakt waar overigens nog meer plaats is voor nieuwe leden. Van harte aanbevolen.
Aan de inwendige mens wordt op deze avonden ook goed aandacht besteed door een culinair hoogstandje in de vorm van een koud en warm buffet.

Vandaag stond de wedstrijd tegen runner up Haaften op het programma. De ploeg timmert goed aan de weg dit seizoen en hield vorige week in de bekerwedstrijd 1e klasser WNC knap op 3 – 3 en moest pas na penalty’s buigen voor de club uit Waardenburg. In de competitie staat de ploeg, voor deze wedstrijd, op een keurige 3e plaats.

Ons eigen GDC hield twee weken geleden NOAD ’32 op 0 – 0 en bezorgde de ploeg uit Wijk en Aalburg hiermee het eerste puntverlies in deze competitie. Wel liep Bart van den Bogaard in deze wedstrijd, naar later bleek, een sleutelbeen breuk op en dat komt, naast alle andere blessures, hoogst ongelegen.

Om 14.35uur trapt pupil van de week Sieb Kramer af voor de wedstrijd en na een fraaie solo passeert hij met een strak schot keeper Lars Tertoolen. De thuisploeg begint sterk aan de wedstrijd en na 7 minuten krijgt Menno Schouten de bal niet onder controle nadat Michel den Braber de bal niet echt weg kan werken. Haaften laat ook direct vanaf de aftrap zien over een technische vaardige ploeg te beschikken die ook op het gladde veld prima uit de voeten kan en waar het kan de aanval zoekt.

Na 8 minuten lijkt Jordy Perdon vrije doorgang te krijgen maar hij komt ten val. Aan de overzijde is het even later Maarten van Wijlen die na een goede individuele actie net Menno Schouten niet kan bereiken en zo kijken we naar een mooie openingsfase waarin het echter voor GDC na 13 minuten fout gaat achterin als de bal niet weggewerkt kan worden en Johnnie Noorthoek direct Tijmen Gerringa vrij voor keeper Henry van Herwijnen zet en deze met een bekeken lob passeert en de gasten hiermee op een 0 – 1 voorsprong zet.

Het antwoordt van GDC laat niet lang op zich wachten en na een kwartier wordt Leroy van Nimwegen in stelling gebracht. Die passeert met een strak, gedrukt, schot keeper Lars Tertoolen maar ziet zijn inzet op de binnenkant van de paal stranden. Schoten die binnengaan als je koploper bent en dit lot ondergaan als je in de hoek zit waar de klappen vallen. De gastheren houden de druk erop bij Haaften en na ruim twintig minuten bereikt een voorzet van Jamie Youell, Menno Schouten. Zijn schot wordt gepareerd door de goalie van Haaften.

Halverwege de eerste helft krijgt GDC alweer een koude douche als Sam Onink een voorzet bij de 1e paal laat vallen waar het opnieuw Tijmen Gerringa is die tussen notabene Fabian Splinters en Henry van Herwijnen in kans ziet om raak te schieten en zo is het 0 – 2 en loopt de thuisploeg weer achter de feiten aan.

Haaften is hiermee duidelijk effectiever dan GDC wat op zich zeker niet onaardig speelt, alleen te vaak komt de eindpass niet aan. Rond het halfuur weer enkele mogelijkheden voor de thuisploeg. Eerst kan Menno Schouten niet tot een schot komen en even later levert Joost van Rooijen een goede voorzet af maar kan Benjamin Vos zijn kopbal net niet de juiste richting meegeven. Tenslotte gaat Maarten van Wijlen goed door en bereikt Stefan Storchart die zijn schot over de goal van Haaften ziet vliegen.

Na rust gaat GDC met drie verdedigers verder om meer druk op Haaften te zetten. Tevens vervangt Samir Medic, Leroy van Nimwegen. Toch zijn de eerste mogelijkheden voor Haaften. Zo gaat een kopbal van Jeffrey Wolf net naast en een inzet van de levensgevaarlijke Tijmen Gerringa gaat maar net naast. Het is ook in deze fase dat Haaften meer energie in de wedstrijd legt dan GDC waar Samir Medic veel te veel alleen doet en zich voortdurend of vastloopt of zichzelf voorbij loopt in plaats van oog te hebben voor zijn, vrijlopende, medespelers.

Na ruim een uur komt Daan Dernison binnen de lijnen voor de geblesseerd geraakte Justin Youell. Haaften ondertussen koestert de tussenstand en controleert de wedstrijd en kan twintig minuten voor tijd GDC de definitieve knock out bezorgen als Tijmen Gerringa vrij op keeper Henry van Herwijnen door kan gaan maar met een uitstekende ingreep voorkomt Fabian Splinters erger. Enkele minuten later is plaaggeest Gerringa weer de laatste linie van de thuisploeg te snel af maar dit keer stuit hij op de GDC goalie.

Een kwartier voor tijd geeft Jamie Youell het signaal af voor een slotoffensief als hij met een knal van afstand de goal van Haaften onder vuur neemt. De bal gaar net over. Daarna een opmerkelijk voorval als de uitstekend leidende scheidsrechter Jan IJpelaar uit Kaatsheuvel geblesseerd raakt. Gelukkig kan hij na een blessure behandeling van verzorger Arjen van den Assem van GDC weer verder kan.

We gaan inmiddels de laatste tien minuten in van de wedstrijd. Dus als de gastheren nog iets willen moet het nu gaan gebeuren. En dat gebeurd ook want na 82 minuten schiet Menno Schouten de bal hard binnen nadat eerst Benjamin Vos de lat heeft geraakt uit een corner van Samir Medic. De thuisploeg gelooft er weer in en gaat op jacht naar de gelijkmaker en moet daar ook de nodige risico’s bij nemen. Eerst lukt het Sam Onink niet om te scoren daarna maakt Tijmen Gerringa een foute keuze door de bal af te willen leggen in plaats van zelf te schieten in kansrijke positie.

Na 88 minuten krijgen de gasten hiervoor de rekening gepresenteerd als invaller Daan Dernison de bal prachtig meegeeft aan de op snelheid zijnde Stefan Storchart die met een afgemeten voorzet Maarten van Wijlen bereikt die prima afrond en zo staat het plotsklaps 2 – 2. Haaften wankelt en GDC gaat vol voor de winst en is daar in de 93e minuut heel dichtbij als een kopbal van Benjamin Vos van de doellijn wordt gekopt.

En dan gaat het in de 95e minuut, in extremis fout bij GDC achterin, als Johnnie Noorthoek met een steekbal Tijmen Gerringa wegstuurt, keeper Henry van Herwijnen de bal lijkt te pakken maar zich vergist in de snelheid van Gerringa die net iets eerder bij de bal is en deze koelbloedig in het lege doel schuift en GDC met een 2 – 3 nederlaag en een fikse kater opzadelt.

Maar ondanks deze nederlaag kan GDC met vertrouwen naar de toekomst kijken. Het was één van de betere wedstrijden van de ploeg. Overigens niet in de laatste plaats door het prima tegenspel van Haaften wat ook een voetballende ploeg heeft. Een hele verademing om naar te kijken in een klasse waar we weinig verwent worden door goed voetbal.

Door dit resultaat, en de overige resultaten is GDC inmiddels op de voorlaatste plaats aanbeland. Volgende week gaan we op bezoek bij SSC’55 wat op de laatste plaats staat. Een echte degradatiekraker dus. Maar zoals gezegd GDC kan, wat mij betreft, met vertrouwen naar deze wedstrijd toewerken. De ploeg heeft ook vandaag laten zien over voldoende kwaliteiten te beschikken voor de 3e klasse. Alleen het kwartje moet een keer de goede kant opvallen.