Op wat wellicht de laatste prachtige najaarsdag is voor dit jaar stond voor vandaag de wedstrijd Nivo Sparta – GDC op het programma. Twee jaar terug speelden de mannen van Theo van Geffen nog in de hoofdklasse. Echter twee degradaties achtereen hebben de ploeg in de 2e klasse gebracht. De keuze is ook gemaakt om veel meer met eigen jonge talenten te spelen.

Bij GDC maakte Jelle Bouman vandaag weer deel uit van de selectie maar is Maarten van Wijlen door een blessure afwezig. Marco Peijnenburg hoopt over enkele weken de training weer te kunnen hervatten.

Met een zonnetje en een graad of 22, trapten de ploegen onder leiding van scheidsrechter De Gans om even over half drie af. Nivo Sparta neemt direct het initiatief en al na 4 minuten een eerste mogelijkheid voor Hendri Kant maar zijn schot wordt gekraakt en verder weggewerkt. Eén minuut later krijgt de ploeg een vrije trap op de zijkant van de 16 maar Niels den Haan krult de bal langs het doel van Wesley van de Wardt.

GDC stelt er tot dan weinig tegenover. De ploeg is wat slordig in de passing en ook duels gaan soms wat gemakkelijk verloren. Nivo Sparta probeert met de snelle buitenspelers voor het nodige gevaar te zorgen maar creëert toch niet veel mogelijkheden. Halverwege de 1e helft schroeft de ploeg het tempo wat op en in de 24e minuut is Jordy de Wit zowel Joost van Rooijen als Benjamin Vos te snel af maar stuit op Wesley van de Wardt.

Dan in de 26e minuut gebeurt er van alles. Het begint met een te korte terugspeelbal van Erik den Ouden die door Jordy de Wit wordt opgepikt. Wesley van de Wardt trekt aan de noodrem en legt hem net buiten het 16meter gebied neer. Scheidsrechter de Gans heeft niet veel andere keus dan rood te geven en GDC staat met 10 man.

Sinds enkele weken heeft GDC echter een 2e keeper die ook mee was. Dus Alin Ruja erin ten koste van Erik van Kessel. De vrije trap moet natuurlijk nog genomen worden. Niels den Haan zet zich achter de bal en schiet deze op de paal. De rebound wordt binnengeschoten maar terecht afgekeurd voor buitenspel.

DSC_0591 keeper

In de 31e minuut kan Alin Ruja voor de eerste keer zijn talenten tonen als Niels den Haan vrij voor hem opduikt maar hij redt uitstekend en bewijst hiermee al direct zijn waarde voor GDC. Nivo Sparta zet nog even aan in het laatste kwartier voor rust maar verder dan schot naast van Jordy de Wit komt men niet zodat we met een enigszins verrassende 0 – 0 stand gaan rusten en de wetenschap dat er nog een 2e helft met 10 man volgt.

Na rust vervangt Jelle Bouman, Xander van den Assem en maakt zo weer zijn eerste minuten dit seizoen in de hoofdmacht van GDC. Beide teams beginnen scherp en GDC laat zien goed begrepen te hebben dat wanneer je met 10 man speelt er iets extra’s wordt gevraagd. En dat komt er ook. De ploeg speelt met hart en ziel en alles wordt uit de kast getrokken om een goed resultaat neer te zetten.

Na 56 minuten breekt GDC  uit en na een klutsbal  komt de bal bij Pascal de Vries die hem hard langs Lars Teroolen in de verre hoek binnenschiet en GDC op voorsprong zet 0 – 1.

DSC_0603 pascal juichen 1-0

Lang kan GDC hier niet van genieten want een minuut later schiet Niels den Haan, na een assist van Jordy de Wit, de 1 – 1 binnen. Hier ging wel een foutje in de GDC defensie aan vooraf doordat de buitenspelval te laat dichtklapte.

Maar de mannen van Marco de Jong rechten de rug nog maar eens en in de 59e minuut komt de ploeg andermaal op voorsprong. Het is Justin Youell die de bal van links voorgeeft. De voorzet lijkt een prooi te worden van Lars Teroolen maar op een of andere manier komt hij niet aan de bal en het is Pascal de Vries die om de keeper heen de 1 – 2 binnenschiet. Juist vandaag heeft hij nieuwe voetbalschoenen aan en het lijken, voor de oudere lezers onder ons, dus wel de wonderschoenen van Sjakie.

DSC_0614 juichen 1-2

Er is nog een halfuur te gaan en de vraag is, komt Nivo Sparta deze tik nog te boven. De ploeg zoekt, met de man meer situatie, de aanval en GDC moet terug en houdt het speelveld compact. De defensie onder leiding van Benjamin Vos en de goed spelende Joost van Rooijen geeft echter nauwelijks een krimp. En komt Nivo Sparta als eens door dan toont Alin Ruja aan een zeer betrouwbare sluitpost te zijn waarmee de 1 – 2 voorsprong goed wordt verdedigd.

Natuurlijk komen er wat mogelijkheden voor Nivo Sparta zo zien we in de 61e minuut een prima vrije trap van Niels den Haan van ruim 25meter stijlvol naast getikt worden door Alin Ruja. 3 minuten later duikt Jordy de Wit vrij voor hem op maar opnieuw red hij bekwaam en pakt de bal. Nivo Sparta gaat meer en meer risico nemen om de gelijkmaker af te dwingen. Iets  wat GDC mogelijkheden geeft in de counter. Justin Youell, Pascal de Vries en Stefan Storchart breken een aantal keren goed uit maar komen iedere keer net niet voor de goal maar dwingen Nivo Sparta hiermee wel om voldoende mankracht achter te houden.

In de 81e minuut dan nog een laatste goede mogelijkheid voor Jordy de Wit van Nivo Spart. Hij lift de bal over de keeper maar ook over het doel zodat ook deze kans verloren gaat. Langzaam maar zeker ebt bij Nivo Sparta het geloof in een goed resultaat weg. GDC blijft onverzettelijk en blijft in de slotfase fier overeind en trekt na 95 minuten de 1 – 2 over de streep en schrijft de 3e overwinning op rij bij.

Kijken we naar het aantal kansen dan zou een gelijkspel de juiste uitslag zijn geweest. Echter we kunnen toch spreken van een verdiende zege voor GDC omdat de ploeg 2/3 deel van de wedstrijd met 10 man heeft gespeeld. Nooit opgaf en op werklust en karakter uiteindelijk zegevierde over Nivo Sparta. Door dit resultaat heeft GDC goede aansluiting met de middenmoot en staat het op een 8e plaats.

En er is nog meer goed nieuws afkomstig uit Zaltbommel want Lourens Fieten heeft aangegeven de kicksen weer aan te gaan trekken. Over enkele weken hoopt hij weer aan te sluiten bij de selectie. Lourens welkom terug. We zijn blij met je besluit om weer te komen voetballen.

Volgende week speelt GDC thuis tegen Delta Sports een voor ons onbekende tegenstander. Zij staan met 10 punten uit 5 wedstrijden op de 5e plaats.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Erik den Ouden, Benjamin Vos, Joost van Rooijen, Xander van den Assem (46 Jelle Bouman).

Midden: Jamie Youell (87 Levi Splinters), Johnny van Mersbergen, Pascal de Vries.

Voor: Stefan Storchart, Erik van Kessel (26 Alin Ruja), Justin Youell.