Vandaag speelde GDC de laatste wedstrijd van de 1e seizoenshelft waarbij de ploeg op bezoek ging bij CDW (Combinatie Dorestad Wijk bij Duurstede). CDW acteert voor het eerst in de 2e klasse van het zaterdag voetbal. Een aantal jaren geleden speelde de ploeg nog 2e klasse zondagvoetbal. De animo hiervoor liep echter zodanig terug dat de club de stap naar het zaterdag voetbal maakte. Echter de KNVB regelementen zijn duidelijk. Je begint dan weer in de 5e klasse. Ieder seizoen promoveerde de ploeg alleen voor de sprong van de 3e klasse naar de 2e klasse had men 2 seizoenen nodig. De ploeg staat, voorafgaand aan deze wedstrijd, op een keurige 6e plaats.

Zou GDC met een redelijk goed gevoel aan de winterstop willen beginnen dan telt vandaag alleen de winst. Immers bij winst zou men de 1e seizoenshelft afsluiten met 18 punten.

De thuisploeg heeft een 2-tal geblesseerden en daarnaast een 2-tal wat terugkomt van blessures. Die beide spelers beginnen op de bank. GDC heeft iedereen fit en ook zijn er geen schorsingen.

De omstandigheden zijn passend voor de tijd van het jaar want het zijn echt de donkere dagen voor Kerst. Het is namelijk een druilige en donkere dag. Gelukkig heeft het kunstgras hoofdveld van CDW verlichting wat halverwege de wedstrijd ontstoken moet worden om de wedstrijd goed te kunnen volgen.

GDC begint gretig aan de wedstrijd en zet vroeg druk op de laatste linie van CDW. Binnen de minuut bereikt Menno Schouten met een voorzet Pascal de Vries die net niet kan afronden. Het doorjagen van Lourens Fieten heeft na 10 minuten succes, hij ontfutseld de back de bal en komt vrij het 16 meter gebied in waar hij twee opties heeft. Of zelf schieten of afgeven op de volledig vrijstaande Pascal de Vries. Hij kiest voor het laatste alleen de pass laat te lang op zich wachten en kans weg.

De gasten ogen gretig in de openingsfase en de thuisploeg moet terug. Maar na ruim twintig minuten toch het eerste gevaar voor het doel van GDC als een inzet door Benjamin Vos wordt geblokt. Dan weer GDC, wat halverwege de 1e helft een kopbal van Pascal de Vries, na een vrije trap van Joost van Rooijen, maar net over het doel van CDW ziet gaan.

Vijf minuten later is de spits nog dichter bij een doelpunt als Xander van den Assem goed voorgeeft en de kopbal van de Vries via de bovenkant van de lat overgaat. De druk van GDC houdt nog even aan en een minuut later gaat een inzet van Stefan Storchart na een afgeslagen corner naast.

Toch komt de thuisploeg, die tot dan nog weinig tot niets heeft laten zien, na 37 minuten op voorsprong bij de eerste de beste goede aanval. In de omschakeling wordt met een prima pass de vrijstaande Jeff Zichterman op links bereikt die de bal in één tijd hard en laag voorgeeft waar Joost van Rooijen zich laat foppen door Floris van Dijk die van dichtbij de 1 – 0 mag binnenschieten.

Direct wordt de mentale kwetsbaarheid bij GDC zichtbaar want in feite speelt de ploeg vanaf dat moment al een verloren wedstrijd. De ploeg is het direct kwijt en worstelt meer met zichzelf dan met CDW. Na 41 minuten een vrijwel zelfde situatie als bij de goal. Opnieuw is Zichterman de aangever maar dit keer komt de bal bij de vrijstaande Lennard Nienhaus die echter niet tot scoren komt zodat we met een 1 – 0 tussenstand gaan rusten.

In de rust blijven Johnny van Mersbergen en Erik den Ouden achter in de kleedkamer. Zij worden vervangen door Loek de Jong en Emiel van der Heijden. CDW begint sterk aan de 2e helft en in de 53e minuut krijgt de ploeg een meer dan goede kans op de 2 – 0 als Floris van Dijk met een voorzet de vrijstaande Stefan Nesselaar bereikt die echter van dichtbij de bal niet goed raakt.

GDC ondertussen gaat met de minuut slordiger spelen. Passes gaan fout, balaannames zijn niet goed en het is pijnlijk zichtbaar dat het de ploeg aan elke vorm van zelfvertrouwen ontbreekt. Het team is dan ook geen schim meer van de ploeg die enkele weken geleden koploper Roda Boys versloeg en de week erna Altena het vuur na aan de schenen legde.

Halerwege de 2e helft duikt Floris van Dijk vrij op voor Nicky Janssen die echter knap redding brengt. Dat doet hij ook een minuut later op een volgende inzet waarbij hij de bal in 2e instantie wil pakken. Loek de Jong schiet zijn doelman te hulp waarbij de bal ineens bij de vrijstaande Stefan Nesselaar beland die van dichtbij eenvoudig kan scoren 2 – 0 en wedstrijd definitief beslist.

Illustratief voor de wedstrijd is misschien wel de 71e minuut waarin het GDC ook niet lukt om te scoren terwijl verschillende spelers daar de kans voor kregen. Een minuutje later nog een mogelijkheid als Pascal de Vries doorkopt op Menno Schouten die de bal echter geen vaart mee kan geven.

We gaan inmiddels naar de slotfase van de wedstrijd die net zo troosteloos verloopt als het weer is vandaag. De thuisploeg, al zeker van de zege, dringt niet echt meer aan en GDC weet dat het verslagen is. Van dichtbij mist Roan van Zalingen nog een kans na een corner van Benjamin Polman en in de extra tijd toont Nicky Janssen nog tweemaal zijn kwaliteiten als hij eerst een inzet van invaller Tom Pijpers en daarna van invaller Benjamin Polman vakkundig uit zijn doel ranselt.

Na 93 minuten fluit scheidsrechter Quinten af voor de wedstrijd en kunnen we de balans van de 1e seizoenshelft opmaken. GDC begon de competitie goed met 7 punten uit 3 wedstrijden. Echter de volgende 10 wedstrijden leverden maar 1 punt meer zodat GDC met “slechts”15 punten de winterstop in gaat. Daar zijn wel een aantal redenen voor te noemen. GDC kende al vroeg in het seizoen een aantal blessure gevallen en ook een aantal schorsingen. Gevolg van een en ander is dat er de nodige wissels plaatsvinden.

Tevens heeft een aantal jongens niet datgenen gebracht wat ze normaal gesproken wel brengen. Ook het plotselinge vertrek van keeper Wesly van de Wardt speelt een rol. Dit ondanks het feit dat GDC direct een prima vervanger had in de vorm van Nicky Janssen.

Daarnaast is GDC een ploeg die voluit moet gaan om tot een goed resultaat te komen. Iets wat in een aantal wedstrijden beter had gekund. Immers het feit dat GDC vorig seizoen in de 1e klasse heeft gespeeld betekend niet dat wedstrijden nu eenvoudig gewonnen worden. Het moet nog steeds allemaal kloppen.

Het is duidelijk dat GDC snakt naar de winterstop die nu begint. Een tijd waarin de koppies lekker leeggemaakt kunnen worden en er tijd is voor andere zaken dan voetbal. En dan na de winterstop weer “fris en fruitig” aan de 2e seizoenshelft beginnen. Want, en dat mag ook gezegd worden, GDC heeft meer dan voldoende kwaliteit om de ambitie van spelen tussen plaats 5 en 8 waar te maken.

We sluiten af met een woord van dank aan de supporters die onze ploeg iedere wedstrijd steunen. Ook vandaag waren er velen van de geel/blauwe familie te zien, en te horen, in Wijk bij Duurstede.

Iedereen fijne feestdagen en ijs en weder dienende trappen we 28 januari weer af voor de 2e seizoenhelft waarin GDC begint met een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter BLC.