Vandaag was het rond 14.00uur weer een drukte van belang bij het pontveer van Veen naar Aalst en dan weten we het wel dan staat Roda Boys – GDC op het wedstrijdprogramma.

20170422_140142

Beide ploegen hadden het nodige nieuws deze week. Aan de zijde van Roda Boys waren dat de zware blessures van Toby Tan (volgend seizoen Achilles Veen) en Bart Goesten (toekomstig Nivo Sparta speler). Laatstgenoemde speler komt dit seizoen zeker niet meer in actie en voor Tan zal het nog afwachten worden. Voor Roda Boys een fikse aderlating zeker met het oog op de nacompetitie.

Bij GDC overheerste deze week de aangekondigde overschrijving naar Almkerk van spits Pascal de Vries. Helemaal onverwacht is het vertrek niet gezien zijn uitspraken in een recent interview. Jammer voor GDC is het zeker wel.

GDC is voor Roda Boys een echte angstgegner want de laatste seizoenen was het GDC wat steeds met de winst, of minimaal een gelijkspel, van het veld stapte. Dus ondanks dat Roda Boys op de 3e plaatst staat kan GDC de wedstrijd met veel vertrouwen ingaan.

20170422_143010

De gasten beginnen dan ook alleraardigst aan de wedstrijd en na twee minuten gaat een vrije trap van Stefan Storchart net voorlangs. Binnen vijf minuten komt GDC bijna op voorsprong als keeper Geert Verhoeven met een vreemde actie de bal tegen Niels van Dalen schiet en de bal maar net over het doel caramboleert.

Na ruim tien minuten kruipt de thuisploeg uit zijn schulp en is het Mike Scholten die met een vrije trap keeper Nicky Janssen test die echter geen krimp geeft. Een minuut later is het dan wel 1 – 0 voor Roda Boys na geschutter in de GDC defensie is het tenslotte Freek van Eembergen die koppend De Maaskant bewoners op voorsprong zet.

GDC mag dan ogenschijnlijk een veldoverwicht hebben, Roda Boys is vooral in de omschakeling gevaarlijk. Met name als Christiaan van Aalst erin betrokken wordt. Met zijn snelheid is hij voortdurend dreigend en komt ook een aantal keren dicht bij het doel van GDC. Zo ook na ruim een halfuur maar zijn inzet gaat voorlangs.

Ook een schot van Nils Loef is een prooi voor Nicky Janssen. Aan de zijde van de GDC loopt het allemaal stroef en lijkt de ploeg de echte drive om te winnen vandaag te missen. Wat ook niet meehelpt is het slechte optreden van de scheidsrechter. Enkele weken terug floot hij nog een prima wedstrijd bij GDC tegen GJS maar vandaag is hij door zijn handelen (of juist niet) met grote regelmaat, terecht, de gebeten hond bij beide ploegen.

20170422_145613

De slotfase van de 1e helft is voor GDC. In de 41e minuut wordt een vrije trap van Stefan Storchart weggewerkt en komt voor de voeten van Jelle Bouman die zijn inzet in eerste instantie gekeerd ziet worden door keeper Geert Verhoeven maar in de rebound schiet Bouman de bal heerlijk binnen met een halve volley en staat het 1 – 1.

Jelle Roda GDC apr17

In de 44e minuut tikt keeper Geert Verhoeven nog een vrije trap van Pascal de Vries naast.

Echter de beste kans van de 1e helft komt in de laatste minuut voor rust als Erik den Ouden de bal onderschept bij het uitverdedigen van Roda Boys en vrij door kan lopen. Hij is niet zelfzuchtig en legt de bal keurig breed op Bart van den Bogaard die echter de bal veel te nonchalant inschiet en zo verzuimd om GDC op slag van rust op voorsprong te zetten.

Direct na rust komt de thuisploeg in ondertal te staan als Dennis van Es tegen zijn 2e gele kaart aanloopt en dus kan vertrekken.

20170422_153844

Wie echter denkt dat dit in het voordeel is van GDC komt bedrogen uit want de gehele 2e helft, met een man meer, voetbalt de ploeg geen enkele kans bij elkaar in tegenstelling tot Roda Boys. Deze ploeg legt duidelijk meer energie in de wedstrijd dan GDC wat de punten zo hard nodig heeft.

Wel is Bart van den Bogaard regelmatig zijn bewaker de baas maar dan ontbreekt er een goede eindpass zodat het geen voordeel oplevert voor de mannen van Marco de Jong. Achterin neemt GDC de nodige risico’s doordat men de snelle Freek van Eembergen regelmatig moet laten gaan. Gelukkig loopt het steeds met een sisser af.

Na ruim tien minuten in de 2e helft zien we de terugkeer van Jamie Youell na een blessure die hem een kleine maand aan de kant heeft gehouden. Iets over het uur een prima schot van Richard Palm wat Nicky Janssen in twee instanties kan pakken. Een kleine tien minuten later kan hij nog maar net een voorsprong voorkomen van Roda Boys als de bal onderweg van richting wordt verandert maar ook dit keer kan hij erger voorkomen. GDC ondertussen hanteert veel teveel de kansloze en voorspelbare lange bal. En gaat het al over de grond dan is de passing veelal onzuiver.

Halverwege de 2e helft anticipeert Bart van den Bogaard goed op een in feite kansloze voorzet. Plotsklaps zit hij, met zijn snelheid en onberekenbaarheid, voor zijn bewaker en zijn kopbal gaat maar rakelings over en naast. Met een voorsprong zou GDC overigens wel teveel hebben gekregen vandaag. In het laatste deel van de wedstrijd is het notabene de thuisploeg die nog de meeste aanspraak kan maken op een overwinning. Maar zowel Nils Loef als Sjors Maas krijgen de bal niet in het doel zodat deze teleurstellende wedstrijd terecht geen winnaar kent en in 1 – 1 eindigt.

Aan de kop van de ranglijst is Delta Sports de laatste weken het spoor volledig bijster. Want ook vandaag liet de ploeg de kans liggen om de kampioensvlag te hijsen door het 3 – 2 verlies bij Wilhelmina’26 wat GDC hierdoor voorbij gaat op de ranglijst. Toch liep de ploeg een puntje uit op andere directe concurrenten Heukelum en Altena. Eerstgenoemde ploeg ging met 2 – 0 ten onder bij GJS. Altena kreeg vandaag een onvervalste oorwassing van ongekende omvang. De Nieuwendijkers gingen met liefst 0 – 8 onderuit tegen Hardinxveld wat hierdoor ook weer is aangehaakt in de strijd tegen (directe) degradatie.

Volgende week speelt GDC de degradatiekraker tegen Altena wat deze week moet zien de brokstukken te lijmen na de nederlaag van vandaag. Maar we kunnen er zeker van zijn dat de ploeg er volgende week weer zal staan om de afgang van vandaag weg te poetsen. GDC zal er alles aan moeten doen om te winnen en zo de veilige 10e plaats vast te houden.