Na gisteravond een meer dan geslaagde vrijwilligersavond te hebben gehad moest GDC het vandaag in Heukelum opnemen tegen de plaatselijk voetbalploeg. Heukelum staat dezer dagen volop in het nieuws door de 2 wilde zwijnen en hun 6 biggetjes die daar de laatste weken zijn gedropt in de grienden. Voor en tegenstanders van het afschieten vechten daar een verbeten (politieke) strijd voor uit met elkaar. We kunnen in ieder geval melden dat we de zwijnen niet op en rondom de velden hebben waargenomen.

De eerste wedstrijd destijds in Eethen leverde een duidelijk 4 – 0 zege op voor GDC maar sindsdien is Heukelum aan een gestage opmars begonnen en voorafgaand aan de wedstrijd was het verschil nog maar 1 punt in het voordeel van GDC. Trainer Marco de Jong kon vandaag weer beschikken over Levi Splinters die terugkomt van een schorsing. Hiertegenover staat dat Justin Youell ontbreekt vanwege een blessure. Aan de zijde van Heukelum ontbreken 4 spelers op het appel door blessures waaronder sterkhouders als Carlo van Santen en Joell Papilaja.

Verder werd voorafgaand aan de wedstrijd afscheid genomen van GertJan Bax die jarenlang als assistent scheidsrechter heeft gefungeerd maar door blessureleed zijn taak heeft moeten neerleggen. Zijn taak wordt inmiddels al een aantal maanden, door de vaste stand-in Cor Hobo overgenomen die vandaag in principe zijn laatste wedstrijd heeft gevlagd. Beide heren bedankt voor jullie bijdrage in deze enigszins ondankbare taak want aan de zijlijn blijkt het publiek het in de regel allemaal net iets beter te zien.

Om even over halfdrie laat scheidsrechter Wijnand van Vreeswijk de ploegen aan de wedstrijd beginnen waarin GDC in de eerste tien minuten een klein veldoverwicht heeft zonder gevaarlijk te worden. Heukelum leunt wat achterover en loert op een snelle uitbraak. Na eerder al twee waarschuwingen te hebben afgegeven is het na ruim kwartier raak voor de thuisploeg. De GDC defensie schuttert en plotsklaps staat Benjamin Meijdam, randje buitenspel, vrij voor Nicky Janssen en rond beheerst af en het staat 1 – 0.

Halverwege de 1e helft is het bijna 2 – 0 als Sil van Putten alles en iedereen verrast door vanuit een moeilijke hoek een vrije trap in één keer op de binnenkant van de paal te krullen. De bal schiet voorlangs het doel en bij de 2e paal lukt het vervolgens twee man niet om de bal binnen te werken.

GDC komt aan voetballen weinig toe. Het is allemaal erg mat en onsamenhangend wat de ploeg laat zien. Tot net over de middenlijn laat Heukelum GDC begaan maar richting het strafschopgebied komen is een te moeilijke opgave vandaag. De enige keren dat de ploeg daar komt is door middel van een vrije trap of een corner. Echter gedurende de gehele wedstrijd worden daar de verkeerde keuzes gemaakt. Steeds wordt de bal hoog het strafschopgebied ingepompt waar vervolgens geen kopduel gewonnen kan worden vanwege de aanwezige lengte bij Heukelum. Of het is keeper Yoerik van ’t Pad die met een ingreep verder onheil voor zijn ploeg voorkomt.

Na ruim een halfuur moet Xander van den Assem er geblesseerd af. Zijn vervanger is Emiel van der Heijden. Een kleine tien minuten voor rust is het de behendige Semih Kaplan die zijn inzet ziet stranden op Nicky Janssen. GDC wordt voor rust geen enkele keer gevaarlijk. Het enige hoogtepunt is een dropshot, na een afgeslagen cormer, van Jamie Youell,die net over het doel van Heukelum gaat. De thuisploeg maakt ook weinig indruk maar voetbalt wel makkelijker dan GDC en legt zeker ook meer strijd aan de dag dan de gasten.

De ruststand is derhalve 1 – 0. Na rust wil Heukelum snel zaken doen en krijgt daar de eerste minuten ook alle gelegenheid toe. Maar in beide gevallen faalt Semih Kaplan in de afwerking zodat GDC nog mag geloven in een beter resultaat. Die hoop wordt echter binnen het uur de bodem in geslagen als Sil van Putten vanaf de middenlijn zomaar door mag lopen en uit mag halen. Met een droog schot van een metertje of 20 staat het 2 – 0 voor Heukelum en lijkt de wedstrijd, gezien het spelbeeld, beslist. Wat wat trainer Marco de Jong ook probeert met verschillende omzettingen het lukt hem niet de haperende ploeg aan de praat te krijgen.

Heukelum blijft dan ook eenvoudig overeind tegen het krachteloze GDC. Toch krijgt de ploeg halverwege de 2e helft de beste, en enige, kans op de aansluitingstreffer als Maarten van Wijlen vrij voor de doelman van Heukelum wordt gezet. Maar zijn inzet is veel te slap om deze in de problemen te brengen. Een minuutje later is het aan de andere kant bijna raak als Menno Beusekamp met een scherpe voorzet Tim Schwebke bereikt maar zijn inzet gaat via Nicky Janssen naast.

De laatste twintig minuten probeert Marco de Jong met een dubbele wissel de bakens nog te verzetten als hij Bart van den Bogaard en Rick Minnaard brengt. Voor laatstgenoemde is dit zijn debuut in GDC 1 in een officiële wedstrijd. Helaas verandert het spelbeeld niet. GDC blijft veel te veel breien en eindeloos combineren in plaats van het doel van Heukelum, uit de 2e lijn, eens onder vuur te nemen.

We zitten inmiddels al ruim in de blessuretijd als Heukelum nog wat meer zout in de wonden strooit als invaller Joey Oudshoorn, na een assist van Benjamin Meijdam, simpel de 3 – 0 binnenschuift wat ook de eindstand is.

GDC zakte vandaag duidelijk door de ondergrens heen. In een wedstrijd die men in feite niet mocht verliezen gaf de ploeg niet thuis en dat is een zorgelijke ontwikkeling met het oog op de toekomstige wedstrijden. Door de andere resultaten van vandaag staat GDC nog maar 2 punten boven een directe degradatieplaats waarbij we opmerken dat de ploeg nog de inhaalwedstrijd tegen BLC tegoed heeft. De afstand naar plaats 8 is overigens ook maar 2 punten. Volgende week gaat GDC op bezoek bij Nivo Sparta wat vandaag niet in actie hoefde te komen. Om deze wedstrijd met enig vertrouwen tegemoet te zien zal er heel wat moeten gebeuren aankomende week. Maar goed zegt een goed Nederlands spreekwoord niet “een kat in het nauw maakt rare sprongen”.