Vandaag was het een drukte van belang bij GDC waar de sponsors in het zonnetje werden gezet op de sponsordag. Tevens is er na afloop van de wedstrijd een BBQ waarbij een DJ voor de muzikale omlijsting zal zorgen. Tevens zal vandaag ook de veiling worden afgesloten waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan de organisatie van het feestweekend in oktober.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog gevoetbald zal worden deze middag. En het is niet zomaar en wedstrijd vandaag maar het is de laatste wedstrijd van de reguliere competitie dit seizoen. Er staat voor GDC nog veel op het spel want door de nederlaag van vorige week bij SV Meerkerk staat de thuisploeg op een nacompetitieplaats met één punt achterstand op Heukelum en twee op Tricht. Met andere woorden ook al wint de ploeg vandaag dan nog is men afhankelijk van de resultaten in de overige wedstrijden.

Trainer Marco de Jong kan vandaag geen beroep doen op Lourens Fieten en daarnaast zijn Menno Schouten en Emiel van der Heijden al langere tijd uit de roulatie vanwege blessures. Mocht GDC zich veilig spelen dan zal er, om uiteenlopende redenen, ook afscheid genomen worden van een aantal spelers.

Tegenstander vandaag is CDW (Combinatie Dorestad Wijk bij Duurstede) wat dit seizoen zeer verdienstelijk debuteert in de 2e klasse. Zij missen vandaag 2 man door blessures en een derde door een schorsing.

GDC wordt vandaag bij de opkomst begeleid door de kampioensploegen JO11-1 en JO9-3. Ruim na half drie wordt en afgetrapt door de teams en wordt al snel duidelijk dat de thuisploeg een nerveuze start kent. In de openingsfase drukt scheidsrechter van de Luitgaarden direct zijn stempel op de wedstrijd door binnen 5 minuten trainer Marco de Jong de rode kaart te tonen na opmerkingen op de leiding als er niet wordt gefloten voor een overtreding op Pascal de Vries. De toon door de leidsman is hiermee gezet.

CDW, wat zorgenvrij kan spelen, is de bovenliggende partij in de openingsfase en na een klein kwartier kan Rosh Rigter na een snelle ingooi zomaar door de GDC defensie lopen maar zijn inzet gaat via het been van Nicky Janssen naast. Enkele minuten later het eerste wapenfeit van de thuisploeg als een schot/volley van Joost van Rooijen maar net over gaat.

Het oogt allemaal nerveus bij GDC en de ploeg is niet echt zichzelf vandaag. Er is veel balverlies en ook de opbouw verloopt erg moeizaam. Veel ballen komen (net) niet aan en ook de 2e bal is te vaak voor CDW. Halverwege de 1e helft toch een klein kansje als Jelle Bouman de bal net over het doel lift na een vrije trap van Joost van Rooijen.

Na 27 minuten komt CDW op een 0 – 1 voorsprong als Tom Pijpers in buitenspel positie door mag gaan van de scheidsrechter. Echter veel tijd om een passend antwoordt te geven heeft GDC niet nodig want 3 minuten later is het weer gelijk als Pascal de Vries de bal uit een moeilijke hoek via de onderkant van de lat in het doel ramt. Binnen twee minuten daarna wordt de Vries vrij voor keeper Sander de Zeeuw gezet maar nu is de goalie hem de baas.

De gastheren hebben door de snelle gelijkmaker toch wat vertrouwen gekregen en vijf minuten voor rust gaat de bal op de stip bij CDW na hands van Rosh Rigter. Topschutter Pascal de Vries mag de trekker overhalen en schiet de penalty feilloos binnen voor de 2 – 1 ruststand. Heukelum en Tricht staan ook voor in hun respectievelijke wedstrijden zodat er nog niets veranderd in de opdracht en het, bij deze standen, hopen blijft op een misstap van de concurrentie.

GDC komt goed uit de kleedkamer en in de 49e minuut reageert Pascal de Vries uitstekend op een steekpass van Ralph Lankhaar en met zijn 27e treffer van het seizoen zet hij de thuisploeg op een 3 – 1 voorsprong. Een stand die toch het nodige vertrouwen zou moeten geven zo zou je zeggen.

Echter dat is geenszins het geval. Het blijft onrustig allemaal bij GDC en na ruim een uur torent invaller Laurens Nienhaus hoog boven de GDC defensie uit en kopt de goed getrapte corner van de andere invaller Thom Huisman binnen en zo is het 3 – 2 en loopt de spanning weer verder op voor de thuisploeg.

Dan na 63 minuten slaat het noodlot, niet de eerste keer dit seizoen, weer toe voor GDC als Pascal de Vries na een fraaie omhaal verkeerd op de grond komt en hierbij zijn sleutelbeen breekt. Een enorme tegenvaller voor de thuisploeg die dan ook even een aangeslagen indruk maakt. Echter na tien minuten pakt de ploeg de draad weer op en een kwartier voor tijd krijgt GDC een aantal goede mogelijkheden om de voorsprong te vergroten.

Eerst gaat een kopbal van Benjamin Vos naast, daarna krijgt Maarten van Wijlen een kans na goed doorgaan van Erik den Ouden en direct daarna is van Wijlen, onbedoeld, bijna succesvol als keeper Sander de Zeeuw met een merkwaardige uittrap de rug van de invaller raakt en de bal maar centimeters naast het doel hobbelt.

En wat zo vaak in het voetbal gebeurd, gebeurd ook vandaag want direct daarna is het aan de andere kant raak als in een counter Ingmar de Wit het hoofd van Tom Pijpers bereikt die de gelijkmaker binnen knikt en zo is het 3 – 3 een stand waar GDC niets aan heeft.

GDC moet nu natuurlijk risico’s nemen en doet dat ook zodat CDW in de laatste tien minuten nog een aantal opgelegde kansen krijgt. Maar het lukt Ingmar de Wit en Lennard Nienhaus niet meer om keeper Nicky Janssen te passeren. En ook brengt Benjamin Vos nog een keer redding op de doellijn. GDC krijgt nog wat kleine mogelijkheden voor Bart van den Bogaard, Maarten van Wijlen, Levi Splinters en Erik den Ouden maar gescoord wordt er niet meer zodat 3 – 3 de eindstand is.

Doordat zowel Heukelum als Tricht winnen is GDC veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie die volgende zaterdag begint met een uitwedstrijd bij De Alblas waar onze oud trainer Michel de Raad aan het roer staat. Hij zal daar met een promotie afscheid willen nemen (volgend seizoen is hij trainer bij SV Meerkerk). Kortom het wordt een meer dan interessante dubbelontmoeting waarvan de winnaar uitkomt tegen de winnaar van de dubbel SVW – Wieldrecht.

GDC zal deze week het blazoen op moeten poetsen om er volgende weer te staan. De ploeg heeft een uitstekende reputatie in de nacompetitie opgebouwd maar dat was wel in de andere volgorde en dat is toch heel wat anders dat deze vorm. Er valt nu immers niets te winnen alleen maar te verliezen. Het laatste nieuws van Pascal de Vries is dat hij aanstaande maandag geopereerd zal worden. We wensen hem een voorspoedige operatie toe en een goed herstel. Uiteraard is hij uitgeschakeld voor de nacompetitie. Alleen daar al voor moet GDC alles in het werk stellen om het 2e klasseschap te behouden!!

Tot slot nog dit. GDC heeft zich ingeschreven voor de Rabobank Clubkas Campagne. Het bedrag wat de Rabobank, in totaal, hiervoor beschikbaar stelt is € 50.000. GDC heeft als bestedingsdoel opgegeven het KNVB jeugdplan wat de club veel geld kost aan nieuwe doeltjes, andere belijning, kleding etc. Alle leden die ook lid zijn van de Rabobank wordt opgeroepen om tussen 9 en 22 mei hun stem uit te brengen op onze vereniging.

We sluiten af met de oproep aan alle supporters om onze mannen volgende week te steunen in de eerste nacompetitiewedstrijd bij De Alblas.