Op deze zonnige zaterdag moest GDC het in Sprang Capelle opnemen tegen SV Capelle. Deze ploeg had nog een kleine theoretische kans om de p/d wedstrijden voor handhaving in de 2e klasse te halen. Zelf moest de ploeg dan tweemaal ruim winnen en Unitas zou tegen twee ruime nederlagen aan moeten lopen.

GDC heeft, via een hoge eindklassering, nog zicht op een plaats in de nacompetitie. Voor beide teams staat er dus nog het nodige op het spel vandaag. Marco de Jong kon vandaag weer een beroep doen op Benjamin Vos en Justin Youell die terugkwamen van een schorsing en ook Jamie Youell was weer van de partij na zijn blessure van vorige week.

Om even over half drie komen de beide teams onder begeleiding van pupillen teams van beide clubs het veld op. GDC wordt begeleidt door de eigen F1 en F3 pupillen die net voorwedstrijden hebben gespeeld tegen de leeftijdgenootjes van SV Capelle.

GDC begint gretig aan de wedstrijd en na 6 minuten is er al een dot van een kans voor Pascal de Vries na een voorzet van Menno Schouten. De inzet beland echter op de schoen van keeper Kuysten. Een minuut later moet Kuysten alweer handelend optreden na een verre trap van Jamie Youell die net onder de lat dreigt te vallen maar ten koste van een corner brengt de SV Capelle keeper redding.

In de 21e minuut komt SV Capelle er met Corry Ndongala razendsnel uit en hij kan alleen door een overtreding net buiten het strafschopgebied worden afgestopt. De vrije trap levert niets op voor SV Capelle.

De mannen van Marco de Jong zijn, op het hobbelige en slecht bespeelbare veld, verder weer de bovenliggende partij. Met name Menno Schouten is aan de linkerkant regelmatig zijn directe tegenstander de baas en speelt een uitstekende wedstrijd. Na 39 minuten een verre uittrap van Wesley van de Wardt die door Pascal de Vries koppend wordt verlengd tot Menno Schouten die de achterlijn haalt en met een afgemeten voorzet de vrijstaande Lourens Fieten bereikt die van dichtbij keeper Erik Kuysten kansloos laat met een rake kopbal via de binnenkant van de paal 0 – 1.

Het duel krijgt inmiddels een wat grimmig karakter door het warrige fluiten van scheidsrechter Piket. GDC incasseert inmiddels het 2e geel van de middag nu voor aanmerkingen op de leiding. De rust wordt bereikt met een 0 – 1 voorsprong voor de gasten.

Direct na de rust slaat de vlam in de pan als in de 47e minuut SV Capelle een penalty krijgt voor het neerleggen van Jurgen van Selst. Hieraan vooraf gaat een overduidelijke buitenspel situatie die tot afgrijzen van GDC door scheidsrechter Piket wordt genegeerd. De overtreding en de hectiek die hiermee gepaard gaat kost de ploeg andermaal tweemaal geel. De strafschop wordt door het slachtoffer zelf genomen maar de matig ingeschoten bal is een prooi voor Wesley van de Wardt die hiermee een vroege tegentreffer in de 2e helft voorkomt.

Tien minuten later zijn weer alle ogen op de scheidsrechter gericht en dit keer is hij de gebeten hond bij SV Capelle als hij GDC ten onrechte een strafschop geeft. Menno Schouten wordt buiten het strafschop gebied neergehaald door keeper Erik Kuysten. Echter de scheidsrechter oordeelt dat het er binnen was en dus een strafschop voor GDC. Normaal gesproken een klusje voor Benjamin Vos. Echter om onduidelijke reden eist Pascal de Vries de bal op. Zijn inzet is echter veel te slap en kan gemakkelijk worden gepakt door de SV Capelle goalie. Er bestaat dus, in beide gevallen, nog zoiets als gerechtigheid.

Toch wordt het enkele minuten later wel 0 – 2 voor GDC als Stefan Storchart in het strafschopgebied een mooie actie heeft en Erik den Ouden een niet te missen kans bied. Hij mist inderdaad niet en zo komt de tweede treffer er dus toch.

Inmiddels lopen binnen de lijnen de frustraties, nu met name bij SV Capelle, verder op en ook deze ploeg loopt in korte tijd tegen de nodige gele kaarten aan. De wedstrijd wordt en ook niet beter op. SV Capelle doet verwoede pogingen om tot de aansluitingstreffer te komen en schuwt hierbij ook het nodige fysieke geweld niet.

In de 68e minuut had SV Capelle echter recht op een overduidelijke strafschop als Wesley van de Wardt met een kamikaze actie Jurgen van Selt torpedeert in het strafschop gebied en Erik den Ouden de klus verder klaart door de bal van de doellijn te trappen. De scheidsrechter wuift de protesten van SV Capelle voor een strafschop echter weg.

De tijd gaat inmiddels meer en meer in het voordeel van GDC werken en langzaam maar zeker maakt SV Capelle een verslagen indruk. In de 77e minuut wordt Lourens Fieten goed weggestuurd op rechts. De voorzet net voorbij de 2e paal wordt door Menno Schouten in het zijnet geschoten.

Nog één keer zet SV Capelle aan en heeft de ploeg een korte opleving. Eerst zien we in de 81e minuut Onno Damen langs Wesley van de Wardt gaan maar zijn inzet wordt nog op de doellijn verdedigd door Erik den Ouden die red ten koste van een corner. Een minuutje later nog een mooi schot uit de 2e lijn van Stefan Zopfi maar de bal gaat decimeters naast de goal van GDC.

De slotakkoorden tenslotte zijn voor de gasten. In de 86e  minuut laat Justin Youell zijn directe tegenstander zijn hielen zien en bereikt hij de volledig vrijstaande Maarten van Wijlen die oog in oog staat met keeper Erik Kuysten. De inzet van van Wijlen wordt gekeerd door keeper Kuysten maar de spits krijgt nog een 2e kans en schiet dit keer de bal hard in het dak van het doel en het staat 0 – 3 waarmee de wedstrijd definitief gespeeld is. Een minuut later maakt Maarten van Wijlen zijn 2e treffer van de middag. Deze vindt echter geen genade in de ogen van de arbiter en wordt afgekeurd voor vermeend buitenspel.

Een minuutje voor tijd is het einde wedstrijd en kunnen we de balans opmaken van wat bijkans een bizarre wedstrijd is geworden. SV Capelle degradeert rechtstreeks naar de 3e klasse. GDC staat na vandaag op een gedeelde 2e plaats maar betaalt wel een zware tol voor het optreden van de scheidsrechter vandaag. Maar liefst 4 spelers zijn geschorst volgende week en ook op Lourens Fieten kan geen beroep worden gedaan. Het 2e elftal speelt volgende week de eerste p/d wedstrijd voor klasse behoud. Het zal dus een hele opgave worden voor de technische staf om beide teams met een representatief elftal de wei in te sturen.

Voor GDC wordt het een zeer interessante laatste competitie ronde met nog volop kansen voor de nacompetitie. Zelf ontvangt de ploeg thuis Unitas wat veroordeeld is tot de nacompetitie voor klasse behoud maar vandaag in de derby van Gorinchem stadgenoot GJS an passant met 4 – 0 nog even een onvervalste oorwassing gaf.  Delta Sports wat op basis van doelsaldo 2e staat ontvangt De Zwerver uit Kinderdijk wat de dans om de 3e periode leidt. Delta Sports en Leerdam Sport staan op 1 punt en zijn dus ook nog volop in de race voor de 3e periode.

De 12e man was vandaag ook weer zeer goed vertegenwoordigd in Sprang Capelle en we roepen iedereen dan ook op onze mannen te steunen in de laatste competitie wedstrijd volgende week. De ploeg rekent, zeker nu, op jullie onvoorwaardelijke steun en wie weet volgt er nog een heerlijk toetje in de vorm van de nacompetitie.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Erik den Ouden, Benjamin Vos, Joost van Rooijen, Justin Youell.

Midden: Johnny van Mersbergen, Jamie Youell, Lourens Fieten.

Voor: Stefan Storchart (71 Bart van den Boorgaard), Pascal de Vries, Menno Schouten (80 Maarten van Wijlen)