Vandaag speelde GDC de laatste wedstrijd van de 1e seizoenshelft waarin VVZ’49 uit Soest de tegenstander was. Wilde GDC met een goed gevoel de winterstop ingaan dan moest er vandaag wel gewonnen worden. En dat kon gezien de staat van dienst in uitwedstrijden van VVZ ’49 (onder meer winst op DFS en De Merino’s) wel eens een lastige opgave worden.

Trainer Marco de Jong kon vandaag geen beroep doen op Benjamin Vos (geblesseerd) en Wesley van de Wardt (ziek). Daarnaast was ook Menno Schouten niet fit genoeg om te starten. Daardoor begonnen zowel Henry van Herwijnen als Emiel van der Heijden voor het eerst dit seizoen in de basis.

Onze tegenstander van vandaag kende 3 geblesseerden, 1 geschorste speler en ook de beide keepers ontbraken op het appel, zodat er ook daar genoeg mutaties waren.

Om even half drie trapte pupil van de week Tobias Somsen af voor de wedstrijd en gaf het zo moeilijk scorende GDC het goede voorbeeld door vol overtuiging de bal binnen te schieten waarmee hij maar wilde aantonen zo moeilijk kan het toch niet zijn. Helaas kreeg, naar later bleek, zijn goede voorbeeld geen vervolg.

VVZ’49 start beter dan GDC en binnen 5 minuten krijgt de ploeg een vrije trap net buiten de 16 die door Erik Jos Kool verrassend wordt breed gelegd op Luca Bade wiens inzet net naast gaat. Een minuut later is het dan wel raak voor de gasten. Lourens Fieten laat een bal zomaar lopen en vervolgens is het voor Joel Bade een koud kunstje om Henry van Herwijnen te passeren en zo staat GDC al vroeg op achterstand. Na ruim 10 minuten mag Saddy de Koning binnen de 16 vrij uithalen maar keeper van Herwijnen red knap op de inzet van de spits.

De gasten zitten er het eerste kwartier kort op bij GDC en ontregelen hiermee de opbouw van de thuisploeg die maar moeilijk onder de druk uit kan komen. Er is echter geen ploeg die dit 90 minuten kan volhouden en dus ook VVZ’49 niet. Na een minuut of twintig komt GDC dan ook beter in de wedstrijd en krijgt het ook kansen. Een goed aangesneden vrije trap van Joost van Rooijen wordt maar net naast gekopt door Lourens Fieten. Echter een minuut later gaat het andermaal fout bij GDC als Henry van Herwijnen een inzet onder hem door ziet gaan en Saddy de Koning simpel binnen kan intikken voor zijn eerste treffer deze middag.

Net binnen het half uur wordt het dan 0 – 3 en weer ziet het niet goed uit achterin bij GDC als Hidde Reitsma vrij kan koppen, de bal houdbaar lijkt maar wel binnengaat. Echter binnen de minuut is er weer hoop in de harten van de GDC supporters als Stefan Storchart op avontuur wordt gestuurd en Mitchell Landbrug bij de 1e paal bereikt die prima afwerkt en het staat 1 – 3. GDC put hier weer nieuwe moed uit en enkele minuten later moet keeper Stijn Waals ingrijpen op een vrije trap van Joost van Rooijen. GDC heeft in deze fase duidelijk het beste van het spel en Emiel van der Heijden stuurt Pascal de Vries weg maar ook zijn inzet treft geen doel.

Vijf minuten voor rust dan de mogelijkheid voor GDC om de aansluitingstreffer te scoren als Stefan Storchart met een goede voorzet Jamie Youell bereikt. Spijtig genoeg gaat zijn inzet van dichtbij over het doel. De kans op 2 – 3 en dat had toch een heel andere ruststand geweest.

Na rust beginnen de mannen van Marco de Jong weer goed aan het vervolg als Pascal de Vries in de 52e minuut vrij voor de keeper wordt gezet maar zijn lob kan nog door de goalie worden gepareerd en ook Stefan Storchart lukt het niet om de terugkomende bal in het doel te schieten. Iets over het uur brengt GDC met Menno Schouten en Stefan van Veen 2 extra aanvallers en gaat het achterin 1 : 1 spelen in een poging de aansluitingstreffer te scoren. De eerste kans is wel voor VVZ ’49 als Joel Bade vrij voor Henry van Herwijnen opduikt die knap redding brengt. In de omschakeling direct weer een dot van een kans voor GDC maar vrijwel op de doellijn staande lukt het Stefan van Veen net niet om binnen te koppen. Zo zijn er toch zeker 3 tot 4 grote mogelijkheden geweest voor GDC om de aansluitingstreffer te scoren.

Dat gebeurd niet en VVZ ’49 laat zien wat effectiviteit is als de ploeg in 67e minuut door Saddy de Koning, met medewerking van GDC, de wedstrijd in het slot gooit en de 1 – 4 scoort. Dit is de nekslag voor GDC wat niet meer de kracht, en de kwaliteit heeft, om dit nog te boven te komen. Een kwartier voor tijd scoort de Koning de 1 – 5 waarmee de uitslag buiten proportionele proporties krijgt gezien het spel. De koek is hiermee nog niet op en Saddy de Koning heeft een uitstekende middag als hij de in de 85e minuut zijn 4e treffer van de middag maakt en de 1 – 6 binnenschiet.

Het slot is voor GDC maar illustratief voor de wedstrijd gaat ook deze inzet, van Stefan van Veen, net naast het doel. Na precies 90 minuten fluit de sterk blazende arbiter van de Waerdt af. Al met al een terechte nederlaag. GDC deed voetballend weinig onder voor de gasten maar gaf een aantal doelpunten kinderlijk eenvoudig weg en het gebrek aan scorend vermogen brak de ploeg zwaar op. Als telt niet in voetbal maar wat zou er gebeurd zijn als het wel 2 – 3 was geworden. We zullen het nooit weten.

Dit was de laatste wedstrijd voor de winterstop en we hebben alle ploegen eenmaal gehad. GDC sluit voorlopig af op de 13e plaats met 10 punten. We wisten allemaal dat het een moeilijk seizoen zou worden dus dat is geen verrassing. GDC komt in de nodige wedstrijden simpelweg kwaliteit tekort maar ook ontbreekt het de ploeg regelmatig aan gogme. Dat gezegd hebbende natuurlijk wel alle complimenten voor de ploeg omdat wel in vrijwel alle wedstrijden een tomeloze inzet aan de dag wordt gelegd. Hiermee werd voorkomen dat de ploeg nooit echt werd weggespeeld. In de wedstrijd tegen Sliedrecht was het krachtsverschil het grootste. Hoogtepunten waren de wedstrijden tegen Roda Boys en Roda ’46 terwijl in de wedstrijd tegen WNC de ploeg door de ondergrens zakte.

De vastberadenheid die vorig seizoen zo vaak aan de basis stond van de overwinning blijkt op dit niveau niet meer voldoende te zijn. Alles overziende lijkt een plaats in de nacompetitie het maximaal haalbare voor de ploeg. En dat op zich mag toch een prestatie worden genoemd mocht dat worden bereikt. Immers de afstand naar de 10e plaats is opgelopen naar 7 punten. Traditioneel kent GDC veelal een sterke 2e seizoenshelft dus wie weet war er nog kan gebeuren. De toekomst zal het uitwijzen. Hoe dan ook het laat ons wel zien hoe uniek de prestatie van vorig seizoen was met de uiteindelijk de promotie als gevolg en het niveau waar nu wekelijks op gevoetbald kan worden.

Alle supporters bedankt voor jullie steun deze 1e seizoenshelft, zowel in thuiswedstrijden als bij de uitwedstrijden!!. Iedereen een goede tijd toegewenst en ijs en weder dienende hopen we de competitie op 23 januari weer te hervatten met de wedstrijd De Merino’s – GDC.