Vandaag was GDC te gast bij Nivo Sparta in Zaltbommel. De thuisploeg heeft sinds begin dit seizoen zijn intrek genomen op het nieuwe sportcomplex bij de watertoren. De vereniging, met circa 1.000 leden, heeft daar de beschikking over een groot aantal speelvelden. Het hoofdveld is van kunstgras en omzoomd met een prachtige tribune/kantine.

Afgelopen dinsdag beleefde de ploeg zijn finest 5 minuten van het seizoen tot nu toe. Eerder dit seizoen, in de thuiswedstrijd tegen CDW, vergiste de scheidsrechter zich en stuurde ten onrechte Tim de Laat, vijf minuten voor tijd, met 2x geel van het veld. Derhalve moesten de laatste vijf minuten worden overgespeeld met 11 tegen 11 en een 1 – 1 tussenstand. De 2e periode was verder gespeeld en de opdracht vooraf was helder. Er moest gescoord worden om koploper Delta Sports te passeren.

In vijf magische minuten voltrok zich het wonder van Zaltbommel want een dwarrelbal van Jordi de Wit zeilde binnen bij de 2e paal en Nivo Sparta was winnaar van de 2e periode en kan zich opmaken voor het toetje van de nacompetitie.

GDC had nog wat recht te zetten na de slechte beurt bij Heukelum van vorige week. De ploeg kent wel de nodige absenten vandaag vanwege blessures en vakantie. Om die reden maakt Ruben Combee voor het eerst, in een officiële wedstrijd, zijn debuut in het eerste elftal. GDC heeft wat extra zekerheid ingebouwd en zal de wedstrijd met vijf verdedigers starten.

Iets voor halfdrie komen de ploegen het veld op onder begeleiding van een pupillen elftal en begeleid met de het nodige vuurwerk en rookpotten in de kleuren van Nivo Sparta. Iets wat herinneringen oproept aan de nacompetitiewedstrijden die beide ploegen twee seizoenen terug tegen elkaar speelden. De eerste wedstrijd in Eethen eindigde destijds in een 2 – 3 zege voor de gastheren.

GDC laat het initiatief aan de thuisploeg in de openingsfase maar het is GDC wat de eerste speldenprikjes uitdeelt. Eerst komt Erik den Ouden een teenlengte tekort om een vrije trap van Joost van Rooijen binnen te tikken en even later kan Pascal de Vries niet profiteren van een foute terugspeelbal van David Ruane.

De thuisploeg voetbalt makkelijker dan GDC maar kan toch voetballend (nog) niet tot kansen komen tegen het gegroepeerd spelende GDC. Kansen komen er wel voor de thuisploeg en dan voornamelijk uit corners die veelal door Tim de Laat worden getrapt. De eerste corner, na 12 minuten, levert een kans op voor Johnnie Noorthoek die hem echter niet kan verzilveren. Na 17 minuten een nieuwe corner dit keer is het Benjamin Vos die een goal kan voorkomen door de bal van de doellijn weg te trappen.

Nivo Sparta zet aan en is nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer waar het na 18 minuten dichtbij is maar het blok van Ruben Combee is afdoende. Echter uit de daaropvolgende corner is het wel raak. Tim de Laat legt de bal op het hoofd van Willem Looijen die prima inkopt. Het is Nicky Janssen die met een miraculeuze redding de bal uit de goal tikt maar vervolgens kansloos is op de rebound van Bjorn Jongste en Nivo Sparta staat op een 1 – 0 voorsprong.

Voor trainer Marco de Jong voldoende reden om een aantal tactische wijzigingen door te voeren. Zo wordt Joost van Rooijen teruggehaald naar de laatste linie en schuift Lourens Fieten door naar het middenveld. Er komt hierdoor duidelijk meer evenwicht in de wedstrijd.

Na 26 minuten een prima aanval van GDC. Menno Schouten heeft veel ruimte op links en geeft de bal goed voor waar Pascal de Vries de bal schampt en in het vervolg ook Stefan Storchart er net niet aan kan komen. Iets over halfuur andermaal een goed lopen aanval ditmaal over rechts. De voorzet van Stefan Storchart is op maat maar de kopbal van Pascal de Vries mist net voldoende snelheid zodat invaller keeper Marco van den Hoven nog net een handje er tegen kan krijgen waardoor de bal net naast gaat.

Ook krijgen de gasten de nodige corners. Echter in tegenstelling tot de corners van de thuisploeg leveren deze weinig tot geen gevaar op. Na 37 minuten loopt Willem Looijen goed weg bij zijn bewakers. De steekpass van Johnnie Noorthoek is goed maar de inzet van Looijen gaat net voorlangs. Ruim vijf minuten voor rust slaat de vlam in de pan bij Nivo Sparta als de ploeg op een 2 – 0 voorsprong denkt te komen door een goal van Jeroen Sterrenburg. Deze wordt geannuleerd voor buitenspel. In de daar opvolgende woordenwisseling wordt trainer Theo van Geffen door de scheidsrechter achter de afrastering gezet.

Nivo Sparta zet nog aan om met een ruimere marge aan de thee te beginnen maar achtereenvolgens Willem Looijen, Jeroen Sterrenburg en weer Looijen lukt het niet om de goed keepende Nicky Janssen te passeren zodat we met een 1 – 0 stand aan de rust beginnen.

De thuisploeg komt sterk uit de kleedkamer en in de 47e minuut krijgt Jente Roorda een uitstekende kans maar Nicky Janssen kan de lob nog net over het doel tikken. Een minuut later opnieuw een prachtige aanval van Nivo Sparta. In no-time gaat de bal van Tim de Laat naar Jente Roorda die Wesley Paymans een niet te missen kans biedt maar op 6 meter van het doel maait hij over de bal heen. Het is, in deze fase, vooral genieten van het spel van Tim de Laat en Jente Roorda, beide spelers zijn eigen kweek van Nivo Sparta.

In de 56e minuut komt Johnnie Noorthoek vrij voor Nicky Janssen die goed uitkomt en de inzet van Noorthoek keert. Nog in dezelfde minuut breekt Tim de Laat door. Ruben Combee trekt aan de noodrem en houd de Laat vast en kan met direct rood vertrekken zodat GDC met 10 man verder moet. Aanvallend is GDC veel minder aanwezig dan in het 2e deel van de 1e helft. De ruimte die Menno Schouten voor rust had is er niet meer en ook Stefan Storchart komt er niet meer langs zodat het aanvallend allemaal zeer matig is van GDC zijde na rust.

Na een klein uur is het opnieuw alle zeilen bij zetten bij GDC als Tim de Laat met een corner Willem Looijen bereikt die de bal terugkopt op Jente Roorda die zijn inzet knap gekeerd ziet worden door Janssen.

Halverwege de 2e helft kan ook Nicky Janssen het onheil niet meer keren als Jente Roorda na een fraaie actie de vrijstaande Tim de Laat bereikt die uithaalt voor de 2 – 0. GDC knakt hierdoor en weet dat het verslagen is. Nivo Sparta brengt de razendsnelle Jordi de Wit binnen de lijnen en GDC wordt in het laatste deel van de wedstrijd overlopen door Nivo Sparta. Het lijkt prijsschieten te worden voor de thuisploeg alleen wil Nicky Janssen niet echt meewerken zodat de score nog niet veranderd. Zo keert hij een inzet van Wesley Paymans en gaat een schot van invaller Duane Villanueva net over.

Na 79 minuten wordt het wel 3 – 0 als de Jordi de Wit met een voorzet het hoofd van Willem Looijen bereikt en het is raak. 4 minuten later is het andermaal Jordi de Wit die op avontuur wordt gestuurd en opnieuw is de voorzet naar Willem Looijen op maat en het staat 4 – 0.Tussendoor nog een kleine mogelijkheid voor GDC als Joost van Rooijen met een vrije trap Pascal de Vries bereikt maar zijn kopbal gaat naast.

De beste kans, na rust, voor GDC komt vijf minuten voor tijd als invaller Maarten van Wijlen diep wordt gestuurd maar teveel tijd nodig heeft om tot een schot te komen. Na 90 minuten is het einde oefening en weet GDC waar het staat. Alleen in het 2e deel van de 1e helft kon de ploeg meekomen met Nivo Sparta. Verder kwam de ploeg simpelweg tekort. Gelukkig was de inzet en beleving beter dan vorige week.

Doordat vrijwel alle directe concurrenten punt(en) pakten vandaag staat GDC nu op de voorlaatste plaats. Volgende week speelt de ploeg de cruciale thuiswedstrijd tegen Tricht wat 2 punten meer heeft. De mannen van Marcel van Steenis klopten vandaag overtuigend SV Meerkerk met 3 – 0. Kortom alleen een overwinning telt voor GDC maar zo eenvoudig als de uitwedstrijd (0 – 3 winst) destijds ging zal het nu niet worden is mijn verwachting.