Vandaag speelde GDC zijn eerste nacompetitiewedstrijd met als inzet het behoud van de status als 2e klasser. Kijk voor foto’s op:  https://photos.google.com/share/AF1QipOjjZRL_QNiOf8JhRMShnSeT2HXGoRgny2z6eoXm9ToXfseEECVUWoVCtuGgqCC3g?key=d1N3VVZrZ3FibVo3ZE54djdqY2RucTBJc0Q1VS13

Een situatie waar GDC uiteindelijk in verzeild is geraakt door een reeks van oorzaken. In de slotfase van de reguliere competitie leek de ploeg het vege lijf nog te redden maar kwam uiteindelijk net tekort om de nacompetitie nog te ontlopen.

GDC heeft wel een reputatie hoog te houden als het om de nacompetitie gaat. Want alle promoties van de afgelopen jaren kwamen op deze wijze tot stand. Nu zijn de belangen heel anders. Er valt immers niets te winnen. Het hoogst haalbare is nu het behoud van wat men al had het 2e klasseschap. En voor de motivatie is dat toch heel wat anders zo blijkt wel tijdens de wedstrijd. Voor De Alblas zijn er andere belangen vandaag. De ploeg speelde dit seizoen in de 3e klasse C Zuid en werd 4e in de eindragschikking en nam de periode over van kampioen Drechtstreek. Bij winst op GDC, en in de finaleronde, promoveert de ploeg naar de 2e klasse.

De Alblas beschikt over prima thuisstatistieken want van de 12 thuiswedstrijden dit seizoen werden er liefst 9 gewonnen. Hiermee scoorde de ploeg het beste dit seizoen in hun klasse. GDC is dus gewaarschuwd. Bij de thuisploeg ontbreekt vandaag spits Richard van den Berg. Hij zit zijn laatste wedstrijd uit van 6 wedstrijden schorsing.

GDC kreeg vorige week een flinke tik te verwerken toen topschutter Pascal de Vries met een sleutelbeen breuk uitviel. Een gevoelig verlies voor de gasten. Tevens haalde Jelle Bouman het einde van die wedstrijd ook niet. Hij heeft ingescheurde enkelbanden. Hiertegenover staat de terugkeer van Lourens Fieten en Menno Schouten. Laatstgenoemde start als wisselspeler vandaag na een wekenlange enkelblessure.

Zoals te doen gebruikelijk in nacompetitiewedstrijden beginnen we ook deze wedstrijd met een uitgebreide vuurwerkshow van voornamelijk de thuisclub. Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken laat scheidsrechter ’t Lam de ploegen, onder ideale weersomstandigheden en het toeziend oog van circa 350 toeschouwers, beginnen aan de wedstrijd.

GDC begint hier uitstekend aan en na 6 minuten komt de 0 – 1 op het scorebord als Bart van den Bogaard de bal bij de 1e paal binnenkopt uit een corner van Stefan Storchart: https://youtu.be/72Ar-B_4MFE

Een mooie steun in de rug zo vroeg in de wedstrijd. Echter we weten inmiddels dat dit niet altijd een pluspunt is voor GDC omdat een voorsprong niet altijd voor de nodige rust en zelfvertrouwen zorgt.

Vandaag is daarop ook geen uitzondering want nadat Joost van Rooijen na ruim tien minuten een vrije trap overschiet komen er rond de twintigste minuut plotseling een aantal riante mogelijkheden voor De Alblas. Eerst schiet Stefan Bakker, na een scrimmage na een corner, in kansrijke positie naast. Daarna mist Laurens Barnhoorn een dot van een kans nadat hij de bal in de schoot krijgt geworpen van de GDC defensie en tenslotte mist Barnhoorn nogmaals een prima mogelijkheid voor de thuisploeg.

De gasten mogen derhalve niet klagen dat het na een halfuur nog op voorsprong staat. GDC is opnieuw erg slordig in de opbouw met veel balverlies tot gevolg. Ook gedurende de hele wedstrijd worden veel te veel persoonlijke duels verloren waardoor er voortdurend druk en dreiging is van het ook weinig imponerende De Alblas wat zeker ook niet in goeden doen is vandaag.

Iets over het halfuur wordt Christiaan Koremans weggestuurd, dit keer eens geen buitenspel, maar zijn inzet eindigt in het zijnet. GDC stelt er aanvallend bitter weinig tegenover en alleen Joost van Rooijen krult voor rust nog een vrije trap net naast.

Aan de andere kant lijkt De Alblas in de slotminuut van de 1e helft nog loon naar werken te krijgen als Stefan Bakker vrij voor keeper Nicky Janssen opduikt maar de inzet met een uitstekende reflex pareert en er voor zorgt dat de gasten met een fortuinlijke voorsprong de kleedkamer gaan opzoeken.

Na rust is ook vrouwe Fortuna met GDC mee het veld op gestapt want binnen de minuut verdwijnt een als voorzet bedoelde bal van Bart van den Bogaard, enigszins gedragen door de wind, over de keeper heen zomaar via de binnenkant van de paal in de goal en het staat 0 – 2: https://youtu.be/JJt2JmtatQc

De Alblas krijgt hier een behoorlijke dreun mee en heeft even nodig om hiervan te herstellen. Maar binnen het uur komt de ploeg er weer gevaarlijk uit met Christiaan Koremans. Zijn voorzet wordt door Jamie Youell net over het eigen doel geschoten voordat een aanvaller deze binnen kan schieten.

Iets over het uur zien we van GDC zijde de mooiste aanval van de middag als Benjamin Vos opent op de opkomende Justin Youell die de bal in één keer met een crosspass naar Stefan Storchart schiet die op zijn beurt de bal in één tijd voorgeeft waar het de doorgelopen Erik den Ouden is die van dichtbij keeper René de Ruiter verrast met een kopbal en zo staan de mannen van Marco de Jong op een riante 0 – 3 voorsprong.

Even later had het 0 – 4 moeten zijn als Joost van Rooijen een vrije trap op het hoofd van Benjamin Vos legt die echter van dichtbij naast kopt. De Alblas wil nog niet opgeven en na 69 minuten mag Laurens Barnhoorn de 1 – 3 scoren als hij, op een diepe bal, tussen notabene twee verdedigers de bal binnen mag schieten.

De thuisploeg gelooft er weer in en zet aan. GDC moet terug en het blijft onzeker ogen achterin. Een kwartier voor tijd moet men Christiaan Koremans laten gaan echter tot afgrijzen van alles wat De Alblas is eindigt zijn schot op de paal en komt daarna in de handen van Nicky Janssen. GDC mag opnieuw niet klagen.

De pijp lijkt aardig leeg te zijn bij de gasten. Duels worden zonder overtuiging en wilskracht aangegaan waardoor De Alblas de bovenliggende partij blijft zonder tot groots voetbal te komen. De slotfase komt GDC, ondanks hectische momenten voor de goal, goed door. Sterker nog in de extra tijd gaat een inzet van Maarten van Wijlen net naast zodat GDC de eerste nacompetitie wedstrijd met 1 – 3 wint.

Normaal gezien zou dit voldoende moeten zijn voor het bereiken van de finaleronde. Echter ik waag me op basis van het vandaag vertoonde spel niet aan een voorspelling. Feit blijft wel dat in dit soort wedstrijden alleen het resultaat telt en dat was goed voor GDC maar werd voor een belangrijk deel ook bepaald door, enerzijds, het kansen missende De Alblas en anderzijds het op het juiste moment scoren van GDC.

Volgende week is de return is Eethen. De winnaar van dit 2-luik speelt in de finaleronde tegen de winnaar van het duel SVW – Wieldrecht waarvan de eerste ontmoeting, in Gorinchem, vandaag in 2 – 2 eindigde zodat ook daar nog niets beslist is.

GDC 2 speelt ook nacompetitie met als inzet behoud van het reserve 1e klasseschap. Zij speelden de eerste wedstrijd uit tegen DESK 3 in Kaatsheuvel. Deze wedstrijd eindigde in 1 – 1 door een late gelijkmaker van Jerom Buijs. Volgende week, ook in Eethen en om 14.30uur, de 2e wedstrijd tussen deze teams.

We sluiten af met een woord van dank aan alle supporters die de ploeg steunden in deze wedstrijd. We rekenen ook weer op jullie komt volgende week.