In tegenstelling tot het aangename weer van vorige week was het vandaag met een koude noordwestenwind een stuk frisser langs de lijn tijdens de inhaalwedstrijd tegen BLC.

Deze morgen kon er weer feest gevierd worden bij GDC met het kampioenschap van de JO13-1 ploeg. Jongens proficiat. Zij maakten dan ook de gebruikelijke feestronde door de verschillende dorpen. Voor vanmiddag was het nog even afwachten of het een feestje zou worden. Immers door blessures en schorsingen ontbraken er de nodige spelers bij GDC. Gelukkig was het 2e elftal vrij vandaag zodat ook de bank nog goed bezet was. Trainer Marco de Jong had weer een beroep gedaan op de routiniers Ralph Lankhaar en Johnny van Mersbergen.

BLC kende een nog grotere lijst afwezigen. Aan Bossche zijde ontbraken liefst 7-(basis)spelers waaronder de beide eerste twee keepers zodat het doel verdedigd werd door de 17-jarige Thijmen van Schaaijk. Daarnaast ontbrak topschutter Martijn de Wild die na dit seizoen de overstap maakt naar Roda Boys.

Om even over halfdrie trapt pupil van de week Megan Ran af voor de wedstrijd. In een soepele tred loopt ze langs de verdedigers van BLC scoort beheerst en geeft hiermee het goede voorbeeld aan de thuisploeg.

GDC begint, evenals vorige week bij Hardinxveld, fel aan de wedstrijd en grijpt direct BLC bij de keel. De ploeg geeft hiermee ook een statement af aan BLC in de trend van hier is vandaag niets te halen voor jullie. Het is ook een wedstrijd waarin je hoopt om snel op voorsprong te komen zodat je makkelijker kunt gaan voetballen. En dat komt ook allemaal uit als Bart van den Bogaard, via een verdediger van BLC na vijf minuten al raak schiet uit een corner van Stefan Storchart. De thuisploeg blijft de druk er goed op houden bij BLC wat moeite heeft om eruit te komen. Het duurt dan ook ruim tien minuten voordat de gasten voor het eerst richting het doel van GDC komen. De voorzet van Thomas Mesu zeilt echter voorlangs.

Dan in de 12e minuut is het opnieuw raak als Stefan Storchart met een puntgave voorzet het hoofd van Pascal de Vries bereikt die de 2 – 0 tegen het net kopt. Twee minuten later is Stefan Storchart weer zijn tegenstander kwijt maar schiet Bart van den Bogaard de voorzet over. BLC geeft zich nog niet over en zoekt voortdurende de snelle spits Frits van Mourik die in de 18e minuut de vrijstaande Nabil Elouajdi bereikt die zomaar oog in oog komt te staan met keeper Nicky Janssen die echter knap red.

Enkele minuten later is Frits van Mourik sneller dan Ruben Combee die de aanvaller net buiten het strafschopgebied, ten koste van een gele kaart, neerlegt. Jordi van den Berk zet zich achter de bal en krult deze prachtig binnen bij de 2e paal en via de binnenkant daarvan slaat de bal in en is het plotseling 2 – 1 en lijkt het terug een wedstrijd te worden. Lijkt want GDC is duidelijk de bovenliggende ploeg en binnen vijf minuten na de aansluitingstreffer is het gat weer twee doelpunten als Bart van den Bogaard ongehinderd een corner van Stefan Storchart mag binnen knikken en zo staat het 3 – 1.

BLC maakt een zwakke indruk en GDC domineert en dicteert de wedstrijd waarin ook Ralph Lankhaar en Johnny van Mersbergen een meer dan degelijke indruk achterlaten. Na ruim een halfuur zien we één van de mooiste acties van deze middag als Stefan Storchart op rechts wordt weggestuurd en in een vloeiende beweging wegdraait van zijn tegenstander ook de laatste man op snelheid klopt en een perfecte voorzet aflevert bij Pascal de Vries die de 4 – 1 binnenschiet.

Toch probeert BLC er van tijd tot tijd uit te komen en als dat lukt kan het ook voor enig gevaar zorgen zo ook een minuut vijf voor rust maar de inzet van Jordi van den Berk gaat voorlangs. We gaan rusten met een ongekende 4 – 1 voorsprong voor GDC.

Na rust zien we een heel ander wedstrijdbeeld dan voor rust. Niet dat BLC beter gaat voetballen maar GDC gaat mee in het spel van de gasten en wordt slordig en ook de drive om de wedstrijd met ruime cijfers te winnen, en zodoende ook aan het doelsaldo te werken. Na 51 minuten wordt Frits van Mourik vrij voor keeper Nicky Janssen gezet die echter ook dit keer de klus klaart zonder tegendoelpunt.

GDC pikt het daarna weer op en lijkt op 5 – 1 te komen als Lourens Fieten uit een afgeslagen vrije trap scoort. De treffer wordt echter geannuleerd voor buitenspel van Pascal de Vries. Zoals gezegd verzuimd GDC om aan het doelsaldo te werken en gebeurd er weinig spectaculairs in de 2e helft. Na 70 minuten dan toch weer even wat opwinding als Stefan Storchart de achterlijn haalt en Sander Smit met een fraaie kopbal zijn eigen doelman passeert en het toch 5 – 1 wordt.

Voor de thuisploeg weer even het sein om gas te geven want binnen de minuut een volgende mogelijkheid als invaller Levi Splinters met een voorzet de vrijstaande Pascal de Vries bereikt die echter naast schiet. In de slotfase noteren we nog mogelijkheden voor invaller Loek de Jong en Lourens Fieten maar beide scoren niet zodat we de wedstrijd afsluiten met een eclatante 5 – 1 score voor GDC.

Een score die nog hoger uit had kunnen vallen gezien de zwakte van de tegenstander die vandaag ook officieel degradeerde doordat ook Heukelum, 3 – 2 tegen SV Meerkerk, tot winst kwam. Zoals vorige week al geschreven de winst tegen Hardinxveld zou pas echt waarde hebben als er ook vandaag winst zou zijn. En dat is gebeurd en GDC klimt hierdoor naar de 9e plaats met een gelijk aantal punten als Wilhelmina ’26 maar een beter doelsaldo.

Het blijft hierdoor razend spannend in de onderste regionen van de ranglijst waar Hardinxveld er het slechtste voorstaat met 4 punten achterstand op Heukelum en Altena en 5 punten op Wilhelmina ’26 en GDC. Naar boven toe staat GDC 2 punten achter op Tricht en 5 op SV Meerkerk wat ook nog niet helemaal veilig is.

Volgende week steekt GDC de Maas over en gaat het op bezoek bij Roda Boys, de nummer 3 van de ranglijst, waar eerder dit seizoen thuis met 3 – 1 van werd gewonnen. Gelet op het overige programma zou het mooi zijn als ook deze wedstrijd in winst kan worden omgezet. Over 2 weken weer een echte degradatiekraker als GDC directe concurrent Altena in Eethen ontvangt.