Vandaag waren we met GDC 2 te gast in Zaltbommel bij Nivo Sparta 2. Het complex waar GDC 1 vorig seizoen promotie afdwong naar de 1e klasse. De aanblik nu is echter een heel andere dan toen. De verhuizing is al begonnen en het hoofdveld is al volledig afgegraven. Over 3 weken zal op de nu ontstane zandvlakte een groot Beach volleybal toernooi worden gehouden als afscheid van het oude complex. Tenslotte zal er eind augustus nog een heuse motrorcross worden afgewerkt op het terrein.

Al 20 jaar werd er over een nieuwe accommodatie gesproken maar nu komt die er echt want aan de rand van Zaltbommel, net achter de watertoren, verrijst een prachtig nieuw complex. Vandaag dan dus de laatste officiële wedstrijd op één van de bijvelden. De winnaar over 2 wedstrijden speelt het komend seizoen in de 1e klasse. Nivo Sparta 2 deed dit al het afgelopen seizoen. De ploeg eindigde op de 11e plaats en dat betekende nacompetitie. In de 1e ronde rekenende de ploeg uit Zaltbommel af met Alblasserdam 2. Uit werd met 0 -1 gewonnen en de thuiswedstrijd leverde een 2 – 1 zege op.

Ons eigen GDC 2 rekende in de 1e ronde af met SC Everstein 2. Na de eerdere 2 – 0 zege in Eethen volgde er afgelopen dinsdag een 2 – 4 overwinning. Om halfdrie laat scheidsrechter de Pijper de ploegen beginnen aan de wedstrijd. De omstandigheden zijn verre van eenvoudig voor de spelers. Het is drukkend warm en er staat weinig wind. Kortom zweten dus. Nivo Sparta 2 kan beschikken over Gianni Romano en Wesly Paymans die normaal gesproken in het 1e elftal spelen maar door blessures de nodige wedstrijden moesten laten lopen dit seizoen en daardoor nog speelgerechtigd zijn voor het 2e.

GDC 2 begint aardig aan de wedstrijd en is de openingsfase de betere ploeg. Na 10 minuten een mooie steekbal van Loek de Jong op Ralph Lankhaar maar die heeft te veel tijd nodig om tot een schot te komen zodat er nog een verdediger tussen zit. Enkele minuten later gaat een vrije trap richting Thomas Vos die echter geen kans krijgt om te koppen.

Maar dan na 18 minuten staat het plotseling 1 – 0 voor de thuisploeg als Gianni Romano met een prima pass Mathijs Libbers wegstuurt over rechts. De voorzet van Libbers is op maat voor Floris van Montfoort en de mannen van Carlo van Zanten staan, na deze prachtige aanval, op voorsprong. GDC stelt er vanaf dan weinig tegenover. Wel krijgt de ploeg een aantal vrije trappen en corners te nemen maar het lukt niet om een medespeler te bereiken waardoor er geen gevaar ontstaat voor de goal van Nivo Sparta 2.

Gevaar ontstaat er wel voor het doel van GDC 2 na een halfuur als de snelle Schalkx met een voorzet Mathijs Libbers bereikt die opvallend veel vrijheid geniet in het strafschopgebied van GDC en ter hoogte van de penaltystip keeper Henry van Herwijnen kansloos laat met zijn uithaal en het staat 2 – 0. GDC hanteert teveel de lange bal in een poging de snelle spitsen Stefan van Veen en Bart van den Bogaard te bereiken. Echter de ruimte is er niet dus verzanden al deze acties.

Toch is van den Bogaard na 40 minuten weg over rechts maar zijn harde voorzet gaat voorlangs en er zijn geen medespelers om de bal binnen te schieten. Na 43 minuten weer een snelle aanval van Nivo Sparta 2 via Floris van Montfoort en Gianni Romano komt de bal op het hoofd van Mathijs Libbers maar zijn kopbal gaat net naast. Het laatste wapenfeit voor rust komt van de zijde van GDC als Bart van den Bogaard vanaf links goed naar binnenkomt en zijn inzet gaat uiteindelijk net naast waarbij het Fabian Splinters net niet lukt om de bal onderweg nog een tikje mee te geven.

We gaan rusten met een 2 – 0 voorsprong voor de thuisploeg en in de wetenschap dat het anders zal moeten bij GDC wil de ploeg niet al na de eerste wedstrijd kansloos zijn voor promotie naar de 1e klasse.

Echter het spelbeeld wijzigt niet na rust. Het is Nivo Sparta 2 wat de bovenliggende partij blijft maar het vizier staat niet op scherp. We pakken de draad weer op in de 58e minuut als Henry van Herwijnen de bal tegen Daniel Goncalves schiet en tot zijn opluchting net naast het doel ziet hobbelen. Nivo Sparta 2 zet aan om een definitief gat te slaan. Na ruim een uur bereikt Floris van Montfoort met een voorzet Mathijs Libbers die zijn kopbal in de handen van Henry van Herwijnen ziet verdwijnen.

Na 65 minuten gaat GDC 2 achterin 1 op 1 spelen als trainer John van Huijgenvoort aanvaller Jerom Buijs brengt ten koste van laatste man Loek de Jong. De kansen en mogelijkheden blijven echter voor de thuisploeg en na 66 minuten krijgt Mathijs Libbers opnieuw een goede mogelijkheid om de definitieve knock out te delen als hij uit kan halen maar de bal gaat net naast. Een zelfde lot is de inzet van Schalkx beschoren als hij na ruim 70 minuten ook de bal niet tussen de palen krijgt.

Met name op het middenveld komt GDC 2 in feite de gehele wedstrijd tekort. Hierdoor kan de ploeg ook aanvallend geen potten breken vandaag. Pas na 83 minuten iets wat op een mogelijkheid lijkt als Jerom Buijs wordt aangespeeld maar Bart Flederus is iets eerder bij de bal is en voor opruiming zorgt. We gaan inmiddels naar de slotfase van de wedstrijd toe als GDC 2 in de laatste minuut van de wedstrijd pas de eerste echte kans van de 2e helft krijgt. Het is Stefan van Veen die een goede actie afrond met een uitstekende voorzet op Bart van den Bogaard die met buitenkantje rechts probeert om keeper Thomas van Eijk die passeren. Deze was echter goed uitgekomen en pareert de inzet van van den Bogaard.

In de extra tijd krijgt eerst invaller Almar Hutten nog een uitstekende mogelijkheid voor Nivo Sparta 2 alvorens Gianni Romano, in de 93e minuut, de 3 – 0 tegen de touwen schiet na geklungel in de GDC 2 defensie.

Met de deze 3 – 0 nederlaag heeft GDC 2 zich in een zeer lastige positie gebracht. Om nog promotie af te dwingen zal de ploeg volgende week in de thuiswedstrijd met minstens 4 doelpunten verschil moeten winnen en gezien het vertoonde spel van vandaag lijkt dat een mission impossible te zijn. Maar goed zeg nooit nooit want er zijn meer onwaarschijnlijke verschillen weggepoetst in wedstrijden.

Tot slot danken we alle supporters die de moeite hebben genomen om naar Zaltbommel te komen. Ondanks de weinig florissante tussenstand hopen we jullie volgende week zaterdag ook weer te kunnen begroeten op ons eigen sportpark.

Doel: Henry van Herwijnen

Achter: Remi Buijs, Loek de Jong (65 Jerom Buijs), John van Zelst, Xander van den Assem.

Midden: Thomas Vos (72 Henk van der Kolk), Ralph Lankhaar, Emiel van der Heijden, Fabian Splinters.

Voor: Stefan van Veen, Bart van den Bogaard.