Na de tegenvallende wedstrijd van vorige week bij Delta Sports kreeg GDC vandaag de kans om tegen promovendus Brederodes aan eerherstel te werken.

Trainer Marco de Jong kon vandaag geen beroep doen op Stefan Storchart die geblesseerd is.

De voortekenen voor deze wedstrijd zijn niet gunstig want na een snelle en stijlvolle rush van de pupil van de week, Dana Gouda van meisjes MO11, schiet ze de bal net naast het doel. Ze krijgt gelukkig een herkansing en dan gaat de bal mooi tussen de palen.

GDC begint nog voortvarend aan de wedstrijd en de naar rechts uitgeweken Pascal de Vries komt in de openingsfase een aantal keren gevaarlijk door maar voor het doel van Brederodes wordt het niet gevaarlijk. De fysiek sterke gasten nemen na een minuutje of tien spelen het initiatief over en na een kwartier het eerste echte werk voor keeper Wesly van de Wardt als Ivo Toxopeus uit kan halen na een slippertje achterin bij GDC. De goalie is op zijn post en keert de inzet. In de tegenstoot krijgt de thuisploeg een vrije trap op een metertje of 30 meter van het doel waarbij de inzet van Pascal de Vries via de keeper en de paal naast het doel verdwijnt.

Inmiddels sluipt er al de nodige slordigheid in het spel van GDC en de nodige passes komen niet aan. Maar speelt men wel zuiver in op elkaar dan kan zomaar gevaarlijk worden. Zo ook na 20 minuten als een vlotte aanval begint bij Jamie Youell die de opkomende Levi Splinters wegstuurt. Zijn voorzet bereikt Pascal de Vries die echter niet tot een afronding kan komen.   Halverwege de 1e helft komen de gasten op voorsprong als, bij een hoge bal, Levi Splinters en Wesly van de Wardt met elkaar in botsing komen en de keeper de bal los laat en het is René de Blok die er als de kippen bij is de 0 – 1 tegen het net aanschuift. GDC weet wat doen moet en trekt naar voren. Na 25 minuten krijgt de ploeg andermaal op een gunstige plaats een vrije trap maar het schot van Joost van Rooijen gaat ruim over.   Brederodes schuwt het fysieke spel zeker niet en gaat de duels heel stevig aan, gaat daarbij ook geregeld over de schreef, maar de matig leidende scheidsrechter Molenaar laat veel toe deze middag. Na een halfuur spelen had GDC op gelijke hoogte moeten komen als Maarten van Wijlen, met een kopbal, Pascal de Vries vrij voor keeper Bastian Spriel zet. De Vries faalt echter in de afwerking en kans verkeken.

N

a 41 minuten krijgt GDC weer een vrije trap net buiten het strafschopgebied en ditmaal mag Menno Schouten de trekker overhalen maar ook zijn inzet gaat ruim over het doel van Brederodes. Daarna is het weer de beurt aan de gasten om gevaarlijk voor het doel van de thuisploeg te komen. Een als voorzet bedoelde bal van Kevin Kroeze dreigt onder de lat te vallen maar Wesly van de Wardt tikt de bal nog net over het doel.

In de extra tijd van de 1e helft doet GDC nog van zich spreken. Eerst door een vrije trap van Emiel van der Heijden die voorlangs gaat en een scherpe voorzet van Menno Schouten die door de goalie van Brederodes nog net over het doel getikt kan worden.

In de rust wordt Levi Splinters gewisseld voor Lourens Fieten en gaat GDC achterin 1 op 1 spelen om meer druk op Brederodes te zetten. In de 2e helft wordt het spel aan beide zijden er niet beter op. GDC grossiert in balverlies en een pass over korte afstand in de voeten spelen is vaak al een te moeilijke opgave waardoor de ploeg de bal te vaak en te snel verliest. Doordat GDC verder naar voren speelt, en met 3 verdedigers, ontstaan er achterin meer ruimtes. Na 53 minuten duikt Kevin Kroeze die ruimte in maar zijn inzet gaat net naast. Enkele minuten later levert Ivo Toxopeus een uitstekende corner af die m

aar net voorlangs wordt gekopt.

GDC bijt van zich af als Pascal de Vries met een voorzet Maarten van Wijlen bereikt maar zijn schot gaat net over. In de 61e minuut is Emiel van der Heijden nog dichter bij de gelijkmaker als hij een afvallende bal op de slof neemt en via de bovenkant van de lat over ziet gaan. Zoals gezegd de ruimtes, achterin bij GDC, worden groter en groter en na 69 minuten zorgen de invallers bij Brederodes bijna voor 0 – 2. Kevin Bosch bereikt met een prima voorzet Robbert Bakker die een luchtduel aan gaat met de uitkomende Wesly van de Wardt waarbij uiteindelijk Justin Youell voor opruiming kan zorgen ten koste van een corner.

De wil is wel aanwezig bij GDC maar de ploeg is te slordig vandaag en ook in de duels moet men veelal het onderspit delven tegen een wilskrachtiger Brederodes. Het spelpeil is inmiddels afgezakt naar een zeer bedenkelijk niveau waarbij alleen de spanning, gezien de tussenstand, dit nog enigszins vergoed. We gaan ondertussen naar het laatste kwart van de wedstrijd waarbij GDC ook net dat kleine beetje geluk wat je weleens nodig hebt ook ontbeerd. Dit komt het beste naar voren als Johnny van Mersbergen een door de keeper weggestompte bal van ruim 20 meter inschiet en op de lat uiteen ziet spatten.   Aan de andere kant is het Robbert Bakker die, tien minuten voor tijd, verzuimt om de wedstrijd op slot te gooien als hij een voorzet van Kevin Kroeze mist. 5 minuten later is het dan wel raak door diezelfde Bakker. In eerste instantie kan Wesly van de Wardt nog redding brengen op een inzet van Brederodes. De bal komt hierbij op de lat waarbij Robbert Bakker het luchtduel van Justin Youell wint en de 0 – 2 binnenkopt en wedstrijd beslist. 2 minuten voor tijd mist Bakker nog een opgelegde kans als hij vrij voor Wesly van de Wardt opduikt maar de keeper pakt de inzet.

Toch lukt het GDC nog om tot een eretreffer te komen en hoe. In de extra tijd is het Jamie Youell die de bal weergaloos binnenschiet na een prachtige crosspass waarmee hij de stand op 1 – 2 brengt. De tijd is echter tekort om nog tot een eventuele gelijkmaker te komen zodat de eerste thuisnederlaag van dit seizoen een feit is.

E

venals vorige week bij Delta Sports bracht de ploeg te weinig vandaag en dwong ook veel te weinig af. Brederodes, wat ook zeker geen indruk maakte vandaag, nam hiermee terecht de punten mee naar Vianen. GDC zal volgende week bij Tricht uit een ander vaatje moeten tappen om tot een positief resultaat te komen want op deze manier gaat de ploeg het nog moeilijk krijgen. Tegenstander Tricht ging vandaag met 4 – 1 onderuit bij Delta Sports.   Voorafgaand aan deze wedstrijd speelt GDC aanstaande dinsdag, 4 oktober, om 20.00 uur thuis de 1e wedstrijd voor de EM cup. Tegenstander dan is 2e klasser (2D West) Papendrecht.