De ene week is de andere niet als we naar het weer kijken vandaag. Was het vorige week nog aangenaam met circa 15 graden langs de lijn. Dit weekend is “de Siberische beer” weer in alle hevigheid in het land. Met een harde tot stormachtige oostenwind, en temperaturen net onder het vriespunt, was het zowel in als buiten het veld op de tanden bijten van de kou. Wat dat betreft een groot compliment aan alle Die Hard supporters die ook weer deze wedstrijd de poolkou trotserende om onze mannen aan te moedigen. Zelf had ik het voordeel dat er nog een (warme) plaats was in de omroepruimte op de tribune wat het schrijven een stuk aangenamer maakte.

Beide teams hadden vorige week volop aan het zelfvertrouwen gewerkt. Herovina rekende in Dongen met 1 – 4 af tegen Olympia ’60 en GDC legde koploper NOAD ’32 met 6 – 1 over de knie. Bij winst van GDC kan men aanhaken bij de sub-top. Daarnaast was men in Eethen ook de smadelijke 2 – 3 nederlaag, eerder dit seizoen, tegen Herovina nog niet vergeten.

Vandaag kon er door Marco de Jong geen beroep worden gedaan op Maarten van Wijlen en Johnny van Mersbergen. Joost van Rooijen was weer volledig hersteld van zijn blessure en stond dan ook de aftrap van de wedstrijd. Benjamin Vos is inmiddels ook weer wedstrijdfit en start op de bank. GDC begint vol overtuiging aan de wedstrijd en opent deze sterk. Ondanks de harde wind die dwars over het veld staat vinden de mannen elkaar gemakkelijk in de openingsfase en na ruim tien minuten komen de gasten dan ook op voorsprong als Joost van Rooijen een vrije trap voorgeeft het Justin Youell is die wegloopt bij zijn bewaker en de bal prima binnenkopt voor de 0 – 1 voorsprong.

Een prachtig begin van de wedstrijd natuurlijk. GDC houdt de druk er goed op bij Herovina. Beide backs, Robin van Wijk en Levi Splinters, komen ook regelmatig goed door over de vleugels. Echter zoals we al zo vaak hebben gezien zakt GDC weer ver weg na een goed begin en laat het de tegenstander weer terugkomen in de wedstrijd. Vandaag is daarop ook geen uitzondering.

Halverwege de 1e helft de eerste serieuze dreiging als de doorgebroken Jeffrey van der Meijden eerder bij de bal is dan de uitkomende keeper Tim van Rooijen. Echter de middenvelder moet te ver naar buiten en treft het zijnet maar de gasten zijn gewaarschuwd. Een minuut later een uitstekende voorzet van de opgekomen Robin van Wijk waar Justin Youell net niet bij kan komen voordat een verdediger ten koste van een corner redding brengt.

Na ruim een half uur krijgt Herovina een vrije trap recht voor het doel. De bal wordt door, de verder vandaag vrijwel onzichtbare, Kevin Steenbrugge in de muur geschoten waarbij de scheidsrechter hands heeft geconstateerd en weer volgt er een vrije trap maar nu op 20 meter van het doel. De inzet van Rick de Joode gaat echter naast. Herovina heeft de touwtjes in handen het laatste kwartier en na 35 minuten een grote kopkans voor Maarten Lievaart die echter, binnen de 5 meter, staand naast kopt.

GDC is de controle volledig kwijt en vijf minuten voor rust gaat de defensie in de fout als er aan de verkeerde kant wordt gedekt en Jeffrey van der Meijden vrij door kan lopen op keeper Tim van Rooijen die echter uitstekend met de voet red en hiermee de zekere gelijkmaker voorkomt. Hiermee bewijst van Rooijen andermaal zijn waarde voor de gasten en gaat per week beter spelen.

In de laatste minuut voor rust dan nog een mogelijkheid voor Kevin Steenbrugge als hij uit de draai naast schiet. We gaan derhalve met de kleinst mogelijke voorsprong de warme kleedkamer en kantine opzoeken.

Na rust komt GDC weer sterk uit de kleedkamer en komt Benjamin Vos in het veld voor Robin van Wijk. Binnen enkele minuten al stuit een schot van de opgekomen Levi Splinters op keeper Walter Kornet. Evenals de 1e helft hebben de gasten het initiatief in de openingsfase en zijn de mannen van Marco de Jong feller in de duels als de mannen van Gertjan Potters. Na een uur spelen troeft Wesley van de Wardt de laatste man af in een duel en gaat het strafschopgebied in. Het been van de Wardt gaat vrij hoog naar de bal waarbij hij geraakt wordt door keeper Walter Kornet. Scheidsrechter Cakir twijfelt niet trekt rood voor de keeper en een strafschop voor GDC. De rode kaart lijkt hierbij wel erg zwaar gestraft.

De ultieme kans voor GDC om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Dat gebeurd niet want de strafschop van Jamie Youell strand op de binnenkant van de paal waardoor Herovina in leven blijft.

Echter meer dan dat zal het ook niet worden want vanaf dit moment controleert en dicteert GDC de wedstrijd. Kansen komen er volop voor de gasten. Maar het afmaken ervan blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

In de 66e minuut wordt Menno Schouten vrij voor invaller doelman Wilco de Leeuw gezet die redding brengt met de voet. Een minuut later lukt het Schouten ook niet om de doelman te passeren nadat Levi Splinters ver is doorgekomen. En je denkt dan ook als ie straks maar niet onverwachts aan de andere kant valt. Dat is in de 70e minuut bijna het geval als na een kluts, uit een corner, de bal zomaar voor de voeten valt van Pieter Niesing. Zijn inzet is recht op Tim van Rooijen af die dan ook geen probleem heeft om de bal te pakken.

In het laatste kwartier zijn er weer volop kansen voor GDC. Binnen twee minuten krijgt Stefan Storchart een 2-tal opgelegde kansen na assists van de niet zelfzuchtige Wesley van de Wardt. Beide keren is Wilco de Leeuw de winnaar. Echter in de 77e minuut is het Menno Schouten die de wedstrijd in het slot gooit als hij beheerst afrond voor 0 – 2. Het doet de aanvaller, en heel GDC, zichtbaar goed weer te scoren.

Herovina komt er niet meer aan te pas en GDC speelt het laatste kwartier zakelijk uit en krijgt nog een mooie kans door de beide invallers Erik den Ouden en Loek de Jong. Eerstgenoemde zet met een mooie pass de doorgelopen De Jong vrij voor de goal maar die heeft net even teveel tijd nodig om te scoren zodat de wedstrijd eindigt in een 0 – 2 overwinning voor GDC wat nu 10 punten heeft uit de laatste 4 wedstrijden.

De zege is, over de hele wedstrijd gezien, verdiend met de opmerking dat Herovina in het 2e deel van de 1e helft meerdere kansen kreeg op de gelijkmaker. Het verval van GDC was in de 1e helft dan ook veel te groot. Na rust was de ploeg heer en meester zeker nadat Herovina het met 10 man was komen te staan. Het is aan invaller keeper Wilco de Leeuw te danken dat de schade voor de thuisploeg niet verder opliep.

Volgende week speelt GDC thuis tegen GVV’63 uit Gameren. Deze ploeg liep vandaag tegen een pijnlijke 1 – 2 nederlaag op tegen NEO’25 waarmee het de laatste 3 wedstrijden op rij verloren heeft. GDC staat inmiddels op de 6e plaats en GVV’63 staat op plaats 7. Het verschil is 1 punt in het voordeel van GDC met een wedstrijd minder. De eerste wedstrijd destijds in Gameren leverde een 2 – 0 zege op voor de thuisploeg.