Op deze stralende voorjaarsdag werd aan de Sluisweg in Hardinxveld de degradatiekraker Hardinxveld – GDC gespeeld. De nummers 12 en 13 van de ranglijst. De belangen zijn dus groot en voor beide ploegen geldt dan ook dat winst noodzakelijk is in de strijd tegen (rechtstreekse) degradatie.

Beide teams zijn gehandicapt. Zo ontbreken bij de thuisploeg een aantal dragende spelers als Robbin de Kok, Vincent van Lopik, Rick Lodder en Danny van den Bout. Bij GDC is de lijst afwezigen zo mogelijk nog groter. Maar goed je kunt je ook afvragen wat de waarde daarvan is als je naar de ranglijst kijkt. Uiteindelijk moeten de elf spelers die in het veld staan het doen.

Zoals gezegd de belangen zijn groot vandaag en beide teams geven direct vol gas vanaf de aftrap op een hard en hobbelige speelveld. GDC speelt met veel druk naar voren en na 7 minuten speelt Bart van den Bogaard zich vrij in het strafschopgebied en wordt door Job Werkman neergelegd en de bal gaat op de stip bij Hardinxveld. Topscoorder Pascal de Vries zet zich achter de bal en schiet de strafschop slecht in. Gelukkig verwerkt keeper Sjoerd de Groot de bal niet goed waardoor de Vries een 2e kans krijgt en nu is het wel raak waardoor GDC al vroeg in de wedstrijd op voorsprong staat. Een mooie ruggensteun.

Voor Hardinxveld het sein om nog meer strijd en fysiek in de wedstrijd te leggen. In vooral dat laatste moet GDC, met de nodige lichtgewichten, het regelmatig afleggen. Na 17 minuten meldt de thuisploeg zich voor het doel van GDC als Richard Zwakhals met een voorzet spit Niels Nomen bereikt maar zijn kopbal treft geen doel.

Halverwege de 1e helft bouwt de thuisploeg een veldoverwicht op maar de gelegenheidsdefensie van GDC geeft weinig weg en speelt goed gegroepeerd. Zo zijn er de nodige felle duels om de bal en leggen beide teams veel strijd en passie in hun spel.

Iets over het halfuur stroomt de zieken/blessure boeg van GDC nog verder vol als Emiel van der Heijden in een ongelukkige botsing zijn arm uit de kom valt. Hij wordt vervangen door John van Zelst. Meteen heeft dit de nodige omzettingen tot gevolg. Hardinxveld zet in de slotfase van de 1e helft aan om de gelijkmaker te forceren. Na 39 minuten een uitstekende inzet van Richard Zwakhals waar Nicky Janssen nog net de vingertoppen tegenaan kan krijgen.

Enkele minuten later zijn de gastheren nog dichter bij een doelpunt als Richard Zwakhals met een kopbal Nicky Janssen passeert maar het is Joost van Rooijen die de bal op doellijn wegkopt en zo de zekere gelijkmaker voorkomt. Zo sluiten we 1e helft af met een nipte 0 – 1 voorsprong voor GDC en de wetenschap dat de zege zeker nog niet binnen is.

GDC past in de 2e helft de opstelling opnieuw aan. Zo wordt op het middenveld met Loek de Jong en Erik den Ouden een goed blok gezet om de opkomende middenvelders van de thuisploeg al vroeg op te vangen of naar de buitenkant te dringen. Centraal achterin komen Benjamin Vos en Ruben Combee te staan en ook dat pakt prima uit zodat de route door het midden goed wordt afgesloten en de thuisploeg het over de zijkant moet zoeken waar invaller John van Zelst een lastige middag had tegen de behendige Umut Takac. De mogelijkheden worden na rust dan ook schaars.

Voor de voetballiefhebber valt er weinig te genieten vandaag. Het is echt degradatie voetbal met veel inzet en strijd waar ons eigen GDC goed in meegaat met Hardinxveld. De mannen van Marco de Jong leggen, nu het water aan de lippen staat, heel hun ziel en zaligheid in de wedstrijd.

Voorin sleurt Bart van den Bogaard vol door en ook Stefan Storchart en Pascal de Vries lopen de longen uit hun lijf. Na 56 minuten een kop mogelijkheid voor de sterke spits Niels Nomen maar de bal gaat naast. Iets over het uur komt Nicky Janssen zijn doel uit maar is de aanvaller van Hardinxveld iets sneller bij de bal maar is het de zeer verdienstelijk spelende Ruben Combee die zijn keeper te hulp komt en redding brengt.

Aandachtspunt voor GDC blijven de corners en vrije trappen waar de ploeg, eigenlijk het hele seizoen al, veel te weinig gevaar, en dus rendement, uit haalt. Want na 74 blijkt maar weer wat een goede vrije trap soms kan doen. Pascal de Vries haalt van 30 meter uit en keeper Sjoerd de Groot moet de bal loslaten. Als een duiveltje uit een doosje is Bart van den Bogaard erbij maar hij komt net niet tot een afronding.

Dan aan andere kant is het andermaal Hardinxveld wat gevaarlijk kan worden uit een corner maar is het Ruben Combee die handelend optreed nadat Nicky Janssen eerst met een prima redding een tegentreffer voorkomt. In de slotfase komt Maarten van Wijlen nog binnen de lijnen voor de moegestreden Stefan Storchart en beginnen we nog aan tien spannende minuten.

Na 86 minuten de beste mogelijkheid van de 2e helft voor de thuisploeg als Umut Takac uit mag halen in het strafschopgebied maar Nicky Janssen tikt de inzet van de aanvaller buiten de palen. In de laatste minuut volgt nog een harde scherpe voorzet die uitstekend door Justin Youell wordt weggewerkt zodat er in de stand geen verandering meer komt.

GDC boekt hiermee een zeer kostbare zege tegen directe concurrent Hardinxveld. De opluchting na afloop van de wedstrijd is dan ook zeer groot. Vandaag vielen de meeste zaken gelukkig een keer de goede kant op. Maar we moeten hier wel in één adem bij noemen dat de zege pas echt waarde heeft als volgende week de inhaalwedstrijd tegen BLC in winst wordt omgezet

De ploeg liet wel zien de boodschap begrepen te hebben. Er werd met veel passie, inzet echte strijd geleverd en dat zal de komende 5 wedstrijden ook het geval moeten zijn want alleen dan is er zicht op directe handhaving voor GDC.

We sluiten af met een woord van dank aan de 12e man die vandaag weer zeer goed vertegenwoordigd was langs de lijn. We roepen alle supporters dan ook weer op om volgende week weer aanwezig te zijn bij de volgende degradatiekraker als hekkensluiter BLC op bezoek komt in Eethen. Maar zegt een goed spreekwoord niet “de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is” met andere woorden we moeten de 3 punten niet al opschrijven voordat de wedstrijd is gespeeld oftewel “een gewaarschuwde ploeg telt voor twee”