Eethen, 29 november 2023

Beste sportieve 45-plussers,

Het is tijd om een nieuwe dimensie toe te voegen aan je vrijdagavonden! Als enthousiast team van Walking Football nodigen wij jou en alle leeftijdsgenoten uit om deel te nemen aan onze gezellige sessies.

Onze vrijdagavonden zijn verdeeld in drie onvergetelijke delen, en we verzekeren je, ze zijn allemaal de moeite waard:

1e Helft (19:30-20:00):

Dit is het startsignaal voor een levendige en gezonde inleiding tot ons geliefde spel. We betreden het veld met enthousiasme en geven het beste van onszelf, ongeacht onze voetbalervaring.

Rust (20:00-20:15):

Koffie

2e Helft (20:15-20:45):

Hier laten we zien wat Walking Football echt betekent. Het draait niet om snelheid, maar om de essentie van het spel, omringd door vrienden met een gemeenschappelijke passie. Samen genieten we van het spel, bouwen we aan ons uithoudingsvermogen en versterken we onze vriendschappen.

3e Helft (21:00-?):

En nu, het hoogtepunt van de avond! Na de sportieve inspanning is het tijd voor ontspanning. Onze derde helft vindt plaats in de gezellige kantine, waar we onder het genot van een verfrissend drankje de avond voortzetten. Hier delen we verhalen, lachen we samen en smeden we nieuwe vriendschappen. Het is de perfecte manier om de week af te sluiten en het weekend in te luiden.

Dus, trek je voetbalschoenen aan en sluit je aan bij ons op het veld. Ervaar de opwinding van Walking Football, bouw aan je conditie en maak deel uit van een hechte gemeenschap. Onthoud, het maakt niet uit of je een doorgewinterde voetballer bent of net begint – iedereen is welkom!

Tot op het veld en in de kantine!

Sportieve groeten,

Team Walking Football

 

Vrijdag 24 maart 2023: Marjanne Bax is de enige vrouw tussen 25 mannelijke walking-footballers: ‘Ik word op handen gedragen’

GENDEREN – Voetballen? Marjanne Bax-Vos gaf er helemaal niks om. Maar dat is veranderd. Sterker nog: de 65-jarige Genderense heeft de kicksen aangetrokken, doet mee aan het groepje walking football van GDC. ,,Ik begon in de voorhoede, daar kon ik minste kwaad doen.”

Tekst:Kees Klijn (Brabants Dagblad) – Foto’s: Paul van Baardwijk – Bron: Brabants Dagblad

Even een rondootje doen, vraagt de fotograaf deze vrijdagavond op de oefenhoek van GDC. Een doodnormale voetbalterm, maar de vraagtekens in ogen van Marjanne zijn groot: ze heeft geen idee wat dat is. De mannen lachen, een halve minuut later loopt ze van de ene naar de andere ploeggenoot om de bal af te pakken. Alweer wat geleerd.

Zou je jaren geleden tegen Bax hebben gezegd dat er zand in een voetbal zat, dan zou ze dat misschien ook nog hebben geloofd. ,,Voetballen, ik vond er geen bal aan. Thuis hadden we er nooit over, had ook met het geloof te maken. En we waren met drie meiden. Sporten deed ik wel degelijk. Zwemmen, turnen, dansen volleybal, en nu ook veel wandelen.”

Alle sporten zijn prima, maar géén voetbal
Voetbal kwam in haar leven toen ze verkering kreeg met Gertjan Bax. Kreeg ze GDC er gratis bij, hij was gek van die club. Natuurlijk ze ging weleens kijken. Maar daar was ze snel van genezen. ,,Gertjan kreeg schoppen, of commentaar. Kon ik helemaal niet tegen. Ik was straalverliefd op die man, daar moest je vanaf blijven. Dus ging ik al heel snel niet meer kijken.”

Uiteindelijk trouwden ze. Een vruchtbaar huwelijk met twee zoons en een dochter. Marjanne had met zichzelf afgesproken: alle sporten zijn prima voor de kids, maar géén voetbal. Maar ja, de genen van pa overheersten kennelijk op sportief vlak. Hilbert, Willemijn en Roderick trokken ook het geel-blauwe tenue aan.

Je man negeren als-ie voetbalt is één ding, de kinderen niet zien dartelen tussen de kalklijnen kan een moederhart niet verdragen. ,,Ik ging kijken. Kreeg er aardigheid in, het ging er allemaal een stuk gemoedelijker aan toe.” Later, als Gertjan scheidsrechter is, steunt ze hem samen met de kinderen. ,,Gingen we overal naartoe”, zegt de deeltijdtaxichauffeur. Als arbiter ben je helemaal een kop van Jut. Dat kon ze aardig accepteren: de vlinders in haar buik fladderden niet zo hard meer, ook had ze wat meer eelt op haar ziel gekregen.

Stuntelen met rooie kop
Met walking football kreeg GDC een nieuwe tak. Marjanne, die bij de club hand- en spandiensten achter de bar verricht, besloot zich een jaar geleden op te geven. ,,Ik heb allerlei sporten gedaan, puur uit nieuwsgierigheid. Dus dit wilde ik ook eens proberen. Bovendien: je mag niet rennen, heb ik een hekel aan.”

De enige vrouw tussen zo’n 25 mannen. Dat zal wel even wennen zijn geweest. Ze had bij wijze van spreken nog nooit tegen een bal geschopt, haar komst zal met meewarigheid zijn bekeken. ,,Nee, hoor. Ik werd meteen geaccepteerd.” Wel werd ze de eerste maanden tactisch ingezet. ,,In de voorhoede. Liep ik niet in de weg, kon ik het minste kwaad doen.”

De eerste keer was wel degelijk een vuurdoop. ,,De jeugd had kamp op het GDC-terrein. Veel volk, veel ouders. Moesten wij voetballen. Was ik een bezienswaardigheid natuurlijk. Stond ik daar te stuntelen met een rooie kop.”

Omkleden in het scheidsrechtershok
Dat is al lang voorbij. ,,Joh, je wil niet weten hoeveel plezier ik eraan beleef. Dat geldt ook voor die mannen, hoor. Ze nemen me serieus, ik heb ook aardig wat bijgeleerd. Dat scheelt natuurlijk. Ik word op handen gedragen.” Soms volgt nog weleens een opmerking van een toevallig toeschouwer die het niks vindt. ,,Word er geroepen: ‘Wat ben je aan het doen?’ Reageer ik met een lach op.”

Gertjan was altijd een heel aardige voetballer. Komt goed uit, die kan zijn vrouw voorzien van tips en tricks. Resoluut: ,,Hij mag niet komen kijken. Wil ik niet hebben, dan krijg je zijn commentaar er gratis bij. Het gaat mij om de lol.”

De onderlinge wedstrijd duurt twee keer een halfuur, dik een kwartier pauze met koffie in de kantine. Daarna omkleden. De mannen in een kleedkamer, zij in het scheidsrechtershok. Afsluiten met een potje bier, slappe klets. En daarin is Marjanne de ware kampioen tussen al die mannen. ,,Als ik naar het eerste ga kijken, buurt ik anderhalf uur lang, zie ik maar amper wat er op het veld gebeurt.”


Vrijdag 2 juni 2022: Nieuw lid Marjanne Bax is direct inzetbaar


Vrijdag 13 mei 2022: Impressie van training (partijtje) op vrijdag de 13e


Vrijdag 29 oktober 2021: Een avond WALKING FOOTBALL

Inmiddels is het walking football bij GDC een aantal maanden onderweg en neemt het aantal deelnemers, als ook het enthousiasme, per week toe.

Als 1e club in Altena biedt GDC dit aan op de vrijdagavond. De meeste deelnemers hebben binding met de club maar ondertussen wordt het al wat meer regionaal met een deelnemer uit Wijk en Aalburg en echte Wilhelmina ’26 man en een deelnemer van over de Maas vandaan uit Sprang Capelle. De organisatie is in goede handen bij Marcel Bouman. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om eerst een keer vrijblijvend te komen kijken.

Walking football is een prachtige sport want je kunt het een leven lang blijven doen. Daarnaast, en zeker nu niet onbelangrijk, het bevordert de sociale contacten.

Walking football is laagdrempelig waarbij de kernwaarden zijn “meedoen, bewegen, ontmoeten en zelfredzaamheid”. Vrijwel alle regels die bij het gewone voetbal gelden zijn ook van toepassing bij walking football. Belangrijke afwijkingen zijn, er is geen buitenspel regel en ook geen keeper. Daarnaast bestaat een team uit 6 spelers, zijn slidings niet toegestaan en mag de bal niet hoger komen dan heuphoogte. En het woord zegt het al rennen is niet toegestaan maar snelwandelen wel. De kunst is verder om de bal in de voeten te spelen en juist niet in de ruimte. De afmetingen van het speelveld zijn 25 x 40meter. Dus goed te belopen en zoals gezegd voetbal ervaring is zeker niet vereist.

Zo rond 19.15uur druppelen de eerste liefhebbers binnen en rond 19.30uur beginnen we aan de onderlinge partij waarbij de teams spontaan worden gevormd. Afgelopen vrijdag speelden we 6 tegen 6 wat in principe ook de max is gezien de grote van speelveld. Direct vanaf de aftrap gaat het er fel aan toe want ook hier wordt voor de winst gespeeld maar er is ook volop tijd voor een geintje en dolletje en wat te denken van het verbale geweld waarbij vooral de van Hemertjes zich goed laten horen.

Zo rond 20.00uur is het dan tijd voor een bakkie koffie in de kantine en even lekker onderuit zitten en dan na een minuutje of 10 beginnen we aan de 2e helft waarbij de conditie ook al mee gaat tellen en hier en daar de eerste vermoeidheidsverschijnselen zichtbaar worden. Want het lijkt allemaal eenvoudig maar het is veel meer dan alleen lopen. Positie kiezen, vrij lopen, snel wandelen, onverwachte bewegingen, duels, om maar wat te noemen. En de jongsten zijn we natuurlijk ook niet meer.

Zo rond 20.45uur sluiten we af met het team wat de winnende goal heeft gemaakt waarna we gaan douchen en aan de 3e helft in de kantine kunnen beginnen en daar de nodige verhalen uit de oude doos laten passeren en uiteraard ook de nodige sterke verhalen de revue laten passeren. Immers het sociale aspect is, naast de beweging, ook een wezenlijk onderdeel van walking football.

Bijgaand ziet u een sfeer impressie van een avondje walking football bij GDC. Hopelijk heeft het uw interesse gewekt en mogen we u en jullie binnenkort ook verwelkomen op een mooi avondje uit bij GDC. Voor nader contact bel of mail naar ws.vvgdc@gmail.com of (appje naar) 06-31303534

Team Walking Football

 

Maandag 11 oktober: Van walking football tot ‘brommervoetbal’

Bron: Brabants Dagblad


Vrijdag 3 september: Vandaag was het dan zover. Eindelijk Walking Football-tijd bij GDC.

Walking Football is een landelijk project wat is voortgekomen uit het Athletic Skills Model (ASM), Nederlands elftal fysiek trainer Rene Wormhoudt de bedenker van is. Het Ouderenfonds pikte dit idee in 2013 op en samen met de KNVB en het ASM werden er protocollen opgesteld om ouderen weer deel te laten nemen aan het voetbalspel om niet alleen fysieke, maar bovenal sociale fitheid te verbeteren. Dit sluit aan bij de trend van positieve gezondheid waarin gezondheid in een breder perspectief wordt geplaatst dan alleen de mate van bewegen. In het Walking Football-concept is dit de combinatie tussen sociaal actief zijn, laagdrempelig bewegen, zelfredzaamheid en ontmoeten, ook de kernwaarden van Walking Football genoemd.

Binnen de vv GDC zijn Gerard Zwart, Piet den Ouden en Marcel Bouman in de afgelopen weken de enthousiaste kartrekkers om het Walking Football op te zetten. Na eerste overleg afgelopen maandag (30 augustus) van deze werkgroep zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. Al heel snel daarna werd er een datum gepikt voor een officiële KICK OFF, te weten vrijdag 3 september. Waar we zelf nog twijfelden of er wel voldoende animo zou zijn, werden we deze week overspoeld door enthousiaste reacties. Er kwamen maar liefst 9 enthousiaste Walking Footballers op deze kennismakingstraining af. Veel meer dan we hadden durven hopen! We begonnen met een introductie, onder genot van bak koffie, van Gerard Zwart en Marcel Bouman over de spelregels en de organisatie. Daarna was het tijd voor een partijtje 4 tegen 4 om de spelregels en manier van voetballen te leren kennen (onder leiding van Wim Treffers). Team 1: Rene Splinters, Henk van de Stelt, Wim van de Vendel, Huib van Hemert. Team 2: Theo Buijs, Ben van Hemert, Liza van Hemert, Gerard Zwart, Marcel Bouman. Iedereen op zijn eigen tempo en niveau en alleen maar enthousiaste vrolijke gezichten. Na afloop (uitslag partijtje 11-12) van een flesje Hertog Jan om het energieniveau weer aan te vullen. Wat was het een mooie opening, we hebben genoten met z’n allen! Volgende week vrijdag 19:30 staat de volgende training op het programma.

Ben je ook nieuwsgierig of ken je iemand voor wie Walking Football, zowel fysieke als sociale uitkomsten kan bieden, schroom dan niet om geheel vrijblijvend contact te zoeken met Gerard Zwart en/of Marcel Bouman, persoonlijk of via een e-mail naar ws.vvgdc@gmail.com.

Spelregels en organisatie:

Impressie van de 1e training (partijtje):


28 juli 2021: Het Kontakt – GDC introduceert walking football

Piet den Ouden en Gerard Zwart van de werkgroep walking football bij GDC. (Foto: Jan Noorlandt)

EETHEN • Als eerste voetbalvereniging in Altena introduceert GDC vanaf dit seizoen walking football, de ‘rustige’ variant van ‘s werelds populairste sport voor mannelijke spelers vanaf 45 jaar. 
 
Voor vrouwen heeft de Eethense vereniging geen leeftijdsgrens ingesteld. Het tekent de gedachte achter walking football bij GDC.
 
Binden
“We zien vaak dat spelers na hun actieve carrière bij de selectie afzwaaien bij de club”, legt Piet den Ouden van de technische commissie uit. “En dat is jammer. Met walking football willen we die spelers juist binden aan onze club. Als voetballer, maar bijvoorbeeld ook als trainer of als scheidsrechter.”
 
Het idee om walking football aan te bieden ontstond vorig jaar, toen GDC mee wilde doen met Rabo ClubSupport, de actie van de Rabobank om clubs en verenigingen te ondersteunen. Daarvoor moest wel een concreet doel bedacht worden en de Eethenaren kwamen dus met walking football op de proppen, vertelt secretaris Gertjan Bax.
 
Geen speciale wensen
“Eigenlijk hebben we geen speciale wensen. Ons sportpark ligt er goed bij. In de coronatijd hebben we gemerkt dat mensen vooral ook de sociale contacten bij het voetbal missen, vandaar dat iets op dat vlak hebben bedacht. Uiteindelijk hebben we bijna 750 euro opgehaald voor walking football en we krijgen ook subsidie van de gemeente Altena, dus zijn we aan de slag gegaan.”
 
Een groep enthousiaste vrijwilligers werkt op dit moment aan de opzet van walking football binnen GDC. Voetballers kunnen vanaf dit seizoen op twee dagdelen meedoen.
 
Woensdag en vrijdag
“Op de woensdagmiddag verwachten we dat voornamelijk gepensioneerden mee zullen doen. Op de vrijdagavond kan iedereen hier terecht.”
 
De spelregels van walking football zijn eenvoudig. Anders dan in het reguliere voetbal is er geen buitenspelregel en er is ook geen keeper. Daarnaast bestaat een team uit zes spelers, zijn slidings niet toegestaan en mag de bal niet hoger komen dan heuphoogte. En ‘walking football’ zegt het al: rennen is niet toegestaan, maar snelwandelen wel. De kunst is om de bal in de voeten te spelen en juist niet in de ruimte. De afmetingen van het speelveld zijn 25 x 40 meter. “Dus goed te belopen”, schrijft GDC met een knipoog op de website waar voetballers zich kunnen aanmelden.
 
Open dag
Op zaterdag 28 augustus houdt de voetbalvereniging een open dag, waarbij de jongste leden kennis kunnen maken met de club en het nieuwe seizoen afgetrapt wordt. Iedereen kan dan ook kennis maken met walking football.
 
Bax nodigt ook voetballers uit andere dorpen uit. “Voor de contributie van 75 euro per jaar hoeven ze het in ieder geval niet te laten.”
 

9 juni 2021: Aanmelden Walking Football

Zoals we al eerder kenbaar maakte gaat GDC starten met Walking Football, helaas gaat de demonstratie wedstrijd op zaterdag 12 juni niet door, daar er op moment ivm covid regelgeving geen toeschouwers aanwezig mogen zijn. Nieuwe plan is om tijdens of na het kick-off evenement voor GDC jeugd op zaterdag 28 augustus deze demonstratie wedstrijd te spelen. Om nu al een indruk te krijgen van het aantal deelnemers vragen wij eenieder (lid of niet) die mee wil doen zich aan te melden?

Na deze eerste aanmeldingen gaan we inventariseren tezamen met jullie hoe we eea vorm gaan geven. Mogelijk gaan we hiervoor op een vrijdagavond een bijeenkomst inplannen om met jullie van gedachten te wisselen.

Meld je (alvast) aan en doe (straks) gezellig mee!

Via: ws.vvgdc@gmail.com of (appje naar) 06-31303534

Tot snel,

Werkgroep Walking Voetbal

Gerard Zwart, Piet den Ouden, Marcel Bouman


26 april 2021: GDC introduceert WALKING FOOTBALL

Een groep enthousiaste vrijwilligers werkt op dit moment aan de opzet van WALKING FOOTBALL binnen GDC. Op enig moment stoppen de meeste voetballers met de actieve voetbalsport en zien we hen alleen nog terug bij wedstrijden van hun (klein) kinderen. Als GDC willen we deze mensen een alternatief bieden. Maar ook als je geen voetbalervaring hebt kun je zeker meedoen. In een tijd waarin bewegen meer en meer aandacht krijgt en de norm wordt om je conditie en gezondheid goed te houden is walking football een prachtige sport want je kunt het een leven lang blijven doen. Daarnaast, en zeker nu niet onbelangrijk, het bevordert de sociale contacten. Walking football is laagdrempelig waarbij de kernwaarden zijn “meedoen, bewegen, ontmoeten en zelfredzaamheid”. Vrijwel alle regels die bij het gewone voetbal gelden zijn ook van toepassing bij walking football. Belangrijke afwijkingen zijn, er is geen buitenspel regel en ook geen keeper. Daarnaast bestaat een team uit 6 spelers en zijn slidings niet toegestaan en mag de bal niet hoger komen dan heuphoogte. En het woord zegt het al rennen is niet toegestaan maar snelwandelen wel. De kunst is verder om de bal in de voeten te spelen en juist niet in de ruimte. De afmetingen van het speelveld zijn 25 x 40 meter. Dus goed te belopen en zoals gezegd voetbal ervaring is zeker niet vereist. GDC wil dit aanbieden voor alle mannen ouder dan 45 jaar en voor vrouwen geldt geen leeftijdslimiet en iedereen is welkom. Er wordt in 1e instantie gedacht aan wedstrijden op woensdagmiddag en/of vrijdagavond. We willen natuurlijk zoveel mogelijk (vrienden) teams opzetten om ook een competitie element toe te kunnen voegen. Mixteams kunnen natuurlijk ook. Tijdens en na de wedstrijden zal de kantine open zijn om nog gezellig wat met elkaar wat te drinken en na te praten. Immers de onderlinge ontmoeting is een belangrijk onderdeel van het geheel. Op zaterdag 28 augustus wil GDC het walking football lanceren. Dit uiteraard allemaal onder voorbehoud van de dan geldende RIVM regels. Hou wat dat betreft de website in de gaten voor het laatste nieuws hieromtrent. Een prachtig initiatief binnen onze club GDC en we rekenen op de nodige deelnemers. Piet den Ouden


16 juli 2021: Nieuws van hoofdbestuur: korting op contributie

Het bestuur van vv GDC heeft besloten dat alle actieve leden eenmalig 25% korting ontvangen op de contributie voor het komende seizoen 2021-2022! Hieronder zijn de contributies zichtbaar en erachter het bedrag na de eenmalige korting voor actieve leden:

Senioren + Dames (> 18 jaar) € 161,00 per seizoen        (€ 121,75)
Junioren (11 t/m 17 jaar) € 115,00 per seizoen        (€  86,25)
Pupillen (5 t/m 10 jaar) € 97,50 per seizoen          (€  73,15)
Bambino (0 t/m 4 jaar) € 23,00 per seizoen
Rustend lid (wel lid van de KNVB, maar niet speelgerechtigd) € 57,50 per seizoen
Verenigingslid (geen lid van de KNVB, wel lid van v.v. GDC) € 57,50 per seizoen

Daarnaast is het ook mogelijk om lid van vv GDC te worden voor ‘Walking Footbal’ waarvoor een contributie wordt gerekend van € 75,00 per seizoen.


13 november 2020: Rabo ClubSupport

Rabo ClubSupport

GDC heeft mee gedaan met de Rabo Club Support actie.

Door de Rabo leden welke GDC een warm hart toedragen hebben gezamenlijk bijeengebracht, het prachtige bedrag van maar liefst

€ 743,97

GDC kan nu aan de slag met het verder uitwerken van het Walking Footbal.

Binnen kort zult u hier meer over horen als de Corona-maatregelen geen roet in het eten gooien.

https://www.knvb.nl/doe-mee/voetbalvormen/walking-football

Mede mogelijk gemaakt door: en .


 

Terug