Op deze zeer fraaie herfstdag moest GDC het opnemen tegen Montfoort. Een ploeg die 3 seizoenen terug nog in de Topklasse speelde en de laatste 2 seizoenen in de Hoofdklasse waar het vorig seizoen uit degradeerde naar de 1e klasse.

Trainer Marco de Jong moest het vandaag doen zonder de geblesseerde Joost van Rooijen en de zieke Mitchell Landbrug. Evenals vorige week tegen DFS speelde ook vandaag Lourens Fieten als centrale verdediger met kort daarvoor Benjamin Vos en Jelle Bouman. Vorig week had GDC zich goed gerevancheerd van de matige wedstrijden tegen WNC en Herovina en een goede wedstrijd gespeeld tegen DFS die uiteindelijk toch verloren werd. De vraag voorafgaand aan deze wedstrijd  was of GDC die goede lijn door kon trekken.

Lang hoefden we niet op antwoord te wachten want GDC begon sterk en na 6 minuten verdwijnt een schot van Johnny van Mersbergen maar net naast de goal van Montfoort. GDC is duidelijk de betere ploeg in de openingsfase en pas na ruim 10 minuten een eerste poging van Montfoort als een schot van Joey van Ede naast gaat.

Met goed positie spel blijft GDC de bovenliggende partij maar is het toch Montfoort wat de score lijkt te openen in de 20e minuut als een terugkomende bal van Wesley van de Wardt opnieuw voor het doel wordt gebracht waar wordt gescoord. De treffer wordt achter geannuleerd voor buitenspel.

GDC raakt hierdoor niet uit evenwicht en de ploeg had in de 23e minuut op voorsprong kunnen, of  moeten, komen als na een mooie aanval via Jamie Youell en Pascal de Vries de vrijstaande Stefan Storchart wordt bereikt. Zijn inzet vrij voor keeper Robin Vianen is echter te slap om deze in de problemen te brengen. 5 minuten later komt GDC er snel uit en ontstaat er een man meer situatie maar helaas de eindpass is niet goed waardoor ook deze mogelijkheid verloren gaat.

In de 34e minuut onderstrepen de mannen van Marco de Jong nog maar eens het overwicht als een kopbal van Benjamin Vos, uit een vrije trap van Jamie Youell, maar centimeters aan de verkeerde kant van de paal voorbij gaat. Een minuut later probeert Jamie Youell de sluitpost van Montfoort te passeren met een lob van afstand maar de bal is net niet hoog genoeg zodat de keeper er nog bij kan.

In de slotfase van de 1e helft ontstaan er dan nog enkele mogelijkheden voor Montfoort. In de 41e minuut komt er een vrije trap op 20 meter van doel van GDC, maar de inzet van Roy Gruters brengt Wesley van de Wardt niet in problemen. In de extra tijd tenslotte beland een inzet van Tolga Demirci nog in het zijnet zodat we met een dubbel blanke stand aan de rust gaan beginnen.

De 1e helft heeft een  prima voetballend GDC laten zien. Goede combinaties in balbezit en verder compact spelend bij balbezit voor Monfoort waardoor de ruimtes klein bleven. Benjamin Vos speelde rustig en gecontroleerd met nog een man in zijn rug en speelde een sterke wedstrijd.

In de beginfase van de 2e helft zien we hetzelfde beeld als de 1e helft een beter GDC met mogelijkheden op de openingstreffer. In de 50e minuut schiet Stefan Storchart op de keeper en de rebound kan net niet binnen worden gewerkt. De daaropvolgende corner wordt van de doellijn gehaald. In de 55e minuut krijgt Menno Schouten de mogelijkheid om uit te halen ter hoogte van de penaltystip maar er zit nog met een been tussen waardoor de bal naast gaat. GDC wordt sterker en sterker in deze fase en het is wachten op een treffer maar zoals een bekende voetbalwet zegt: als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander het wel was ook vandaag weer van toeppassing. Want iets over het uur komt de thuisploeg volledig tegen de verhouding in op een 1 – 0 voorsprong als Luuk Bas een voorzet van Marwan Fenich binnenschiet.

GDC schuift wat spelers door en moet meer risico nemen in een poging de gelijkmaker te forceren en speelt hiermee de thuisploeg in de kaart. Zo gaat in de 65e minuut een kopbal van Nick van Luinen maar net over en enkele minuten later lijkt dan toch de 2 – 0 te vallen als Tolga Demirci ver kan komen in het strafschopgebied en aflegt op Luuk Baas maar zijn inzet op 5 meter van doel wordt geblokt door Justin Youell zodat GDC in de race blijft.

Ondertussen laat Joost van Apeldoorn, gepokt en gemazeld in de Top- en Hoofdklasse, zien wat voetbal is oorlog betekend want met alle mogelijke middelen probeert hij GDC uit het ritme de halen. Veel theater waar ook scheidsrechter van der Wielen veel te gemakkelijk in meeging. Het hoort er kennelijk allemaal bij.

Montfoort leunt achterover en vangt GDC op zo’n twintig meter van het doel op en probeert in de counter gevaarlijk te worden. In de 71e minuut een nieuwe mogelijkheid voor de mannen van Alain Hijman als Tolga Demirci weer eens op avontuur gaat en aflegt op Luuk Baas die dit keer zijn inzet gestopt ziet worden door Wesley van de Wardt. De terugkomende bal wordt ingezet door Bart Roelofs maar ook deze inzet is een prooi voor de GDC goalie.

Een klein kwartier voor tijd een vrije trap voor GDC op ruim 20 meter van het doel echter de inzet van Pascal de Vries scheert of de lat. In de 80e minuut nog een kansje voor invaller Bart van de Bogaard maar ook dit levert niets op. De laatste 10 minuten plus de extra tijd zet GDC nog aan om tot de meer dan verdiende gelijkmaker te komen maar verder dan een vrije trap van Pascal de Vries, die via de vingertoppen van Robin Vianen gaat komt GDC niet zodat ook deze wedstrijd uiteindelijk verloren gaat.

Evenals vorige week speelde GDC ook vandaag een goede wedstrijd maar ontbreekt het de ploeg aan scorend vermogen en anderzijds ook net dat beetje geluk wat je soms nodig hebt maar veelal ontbreekt zeker als je onderaan staat.

Echter gezien het vertoonde spel van de voorbije 2 weken hoeven we nog niet te wanhopen en lijkt het een kwestie van tijd voordat er punt(en) kunnen worden bijgeschreven.

Volgende week speelt GDC thuis tegen Zuidvolgels, een gerenommeerde 1e klasser die de laatste seizoenen als subtopper finishte, maar dit seizoen nog maar matig op gang is gekomen en vandaag zijn eerste winstpartij boekte door Roda ’46 met 3- 2 te verslaan.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Erik den Ouden, Lourens Fieten, Benjamin Vos, Jelle Bouman,  (75 Bart van den Bogaard), Justin Youell.

Midden:  Stefan Strorchart, Menno Schouten, Johnny van Mersbergen.

Voor: Jamie Youell, Pascal de Vries.