Voorafgaand aan deze wedstrijd werd bekendgemaakt dat Huib van Hemert, bestratingen en grondverzet, als hoofdsponsor voor de jeugd is toegetreden tot GDC. Huib, namens GDC en de jeugd in het bijzonder, bedankt voor je support.

Marco de Jong kan vandaag geen beroep doen op de geblesseerde broers Jamie en Justin Youell. Daarnaast ontbreekt ook de zieke Lourens Fieten op het appel. GJS kan op volle sterkte aantreden en kent verder geen personele problemen. Het zal vandaag een lastig klusje worden voor de thuisploeg tegen de nummer 2 van de ranglijst die via deze klassering nog hoop mag koesteren op de nacompetitie voor pormotie naar de 1e klasse.

GDC heeft heel andere problemen en knokt tegen degradatie. Zaak is dan in ieder geval om een tomeloze inzet aan de dag te leggen want dat is wel het minste wat verwacht mag worden vandaag.

Pupil van de week Dani Groenenberg geeft het goede voorbeeld aan de thuisploeg door vanaf de aftrap de bal feilloos achter de doelman van GJS te schieten.

Beide teams beginnen behoudend aan de wedstrijd en kijken de eerste tien minuten de kat uit de boom en behalve een kopbal van Jelle Bouman die over gaat is er weinig opwinding voor beide doelen. Wat dan al wel opvalt is dat GJS meer wil en overtuiging in zijn spel legt dan GDC. Vrijwel alle persoonlijke duels worden gewonnen door de mannen van Cees Lagendijk wat al een veeg teken is voor het vervolg van het duel.

Na 21 minuten volgt een eerste waarschuwing van GJS als Ruud Bos een kopkans krijgt maar deze brengt Nicky Janssen niet in de problemen. Halverwege de 1e helft wordt het dan toch zomaar 0 – 1 als Quincy Bartens te veel ruimte krijgt. Het lijkt dat Nicky Janssen wat ver voor zijn goal staat en Bartens GJS koppend op voorsprong zet. Toch had het na 25 minuten zomaar 1 – 1 kunnen zijn als een scherpe vrije trap van Menno Schouten via keeper Raymond den Haan op de lat komt.

Verder stelt GDC er aanvallend bitter weinig tegenover. Als de ploeg al ten strijde trekt is de eindpass steevast te laat waardoor de aanvallers buitenspel staan. En dat gebeurt niet één keer maar bij herhaling. Vijf minuten voor rust mag GDC de arbiter dankbaar zijn dat hij de bal niet op de stip legt na een duidelijke handsbal van Benjamin Vos maar wonderbaarlijk genoeg krijgt GJS geen strafschop zodat de thuisploeg hoop mag houden op een beter resultaat.

Na rust wordt gaat GDC achterin 1 op 1 spelen en wordt Erik den Ouden als targetman in de spits gezet. Na 48 minuten een vrije trap van Joost van Rooijen die door Den Ouden maar net wordt gemist. Enkele minuten later zelfde situatie, nu raakt hij wel koppend de bal maar beland deze op het dak van doel. Heel even is er dus hoop in de harten van de GDC supporters dat de bakens verzet kunnen worden.

Deze hoop wordt echter in de 55e minuut hardhandig de grond ingeboord als GJS op een 0 – 2 voorsprong komt door Sjors Hendrikx die de bal alleen maar in het doel hoeft te schuiven na voorbereidend werk van Kevin Gruiters.

GJS kan zich daarna uitleven tegen een flets en mat spelend GDC wat in geen enkel opzicht de indruk wekt vanmiddag te geloven in zijn eigen kansen en mogelijkheden. Gezien de stand op de ranglijst een meer dan zorgelijke constatering. De ploeg lijkt al meer bezig te zijn met de aankomende wedstrijden tegen directe concurrenten Hardinxveld en BLC terwijl er vandaag toch ook “gewoon” 3 punten te verdienen waren.

Na 58 minuten zien we een mooi technisch hoogstandje van Kevin Gruiters maar zijn inzet gaat voorlangs het doel van GDC. Bij de mannen van Marco de Jong loopt het voor geen meter en men pakt ook nog drie gele kaarten. Na 67 minuten een prima mogelijkheid voor Quincy Bartens maar hij raakt de bal verkeerd zodat deze kans verloren gaat. Binnen de minuut de volgende kans voor invaller Joost Haggenburg maar zijn inzet strandt op de voet van Nicky Janssen.

In de 71e minuut de beste kans voor de gasten maar zelfs vanaf 4 meter lukt het Quincy Bartens niet op Nicky Janssen te passeren want zijn kopbal gaat recht op de keeper af.

GDC ploetert ondertussen verder en na ruim 80 minuten zien we pas het eerste schot van GDC op doel van GJS maar Erik den Ouden raakt de bal niet vol en zijn inzet gaat naast. Kenmerkend voor de wedstrijd is de 83e minuut als Benjamin Vos een voorzet van Joost Haggenburg achter zijn eigen doelman schiet en het staat 0 – 3.

De laatste vijf minuten probeert Marco de Jong met een dubbele wissel nog wat gif in de ploeg te krijgen als hij Bart van den Bogaard en Rick Minnaard binnen de lijnen brengt. Bart vliegt er met zijn kenmerkende stijl direct vol in maar kan toch verder ook geen potten breken.

In de 90e minuut tenslotte red Pascal de Vries de spreekwoordelijke eer als hij een assist van Joost van Rooijen achter Raymond den Haan schiet zodat we de wedstrijd afsluiten met een 1 – 3 eindstand.

Van deze wedstrijd is door Joop Lankhaar een video verslag gemaakt voor analyse doeleinden. Terugkijkend kunnen we stellen dat er genoeg te bespreken valt. In de strijd voor lijfsbehoud in de 2e klasse worden de komende weken cruciaal voor GDC. Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij Hardinxveld wat vandaag met 4 – 1 kansloos aan de kant werd gezet door titelkandidaat Delta Sports en de week erop speelt GDC de inhaalwedstrijd tegen BLC wat vandaag verraste met een 2 – 2 gelijkspel tegen Wilhelmina ’26. Op basis van het vandaag vertoonde spel zal GDC niet overlopen van zelfvertrouwen. Kijken we nog terug op de thuiswedstrijd tegen Hardinxveld dan wordt dat er ook niet beter op.

Maar, en dat is het mooie aan voetbal, het is geen rekensport en het kan zomaar gebeuren dat volgende week GDC de kwaliteiten, die het onmiskenbaar heeft, bundelt en een prima partij speelt aan de Sluisweg. Ik zou voor GDC daarom af willen sluiten met een slogan van een bekende ploeg uit Rotterdam Zuid “Geen woorden maar daden GDC één” en een oproep aan alle supporters steun onze ploeg in deze lastige periode.