Vandaag speelde GDC thuis tegen SV Capelle. De nederlagen in de laatst 3 wedstrijden hadden Frans Grondman doen besluiten om de tactiek aan te passen. Na 90 minuten voetbal stond er 1 – 1 op het scorebord een stand waarmee GDC zichzelf, op basis van een goede 1e helft, duidelijk tekort deed. De ploeg kreeg de beste kansen en gaf zelf nauwelijks iets weg. Daarnaast speelde de ploeg vrijwel de hele 2e helft met 10 man. Grondman was na afloop tevreden met de uitvoering van de tactiek maar vond dat er 2 punten verloren waren.

[tb_match id=”2761″]

Verslag

Voorafgaand aan de wedstrijd van vandaag tegen SV Capelle werden de nieuwe wedstrijd tenues getoond. In uitwedstrijden zal de ploeg in witte shirts en zwarte broeken spelen terwijl de thuiswedstrijden in het vertrouwde geel blauw zullen worden gespeeld. Dit alles mogelijk gemaakt door de sponsors Technisch bureau Elgo en Autobedrijf Het Centrum, beiden uit Eethen. De sponsors hebben een meerjarig contract gesloten met GDC waarvoor de club ze zeer erkentelijk is en die ook weer meer mogelijkheden biedt.

Na de 3 nederlagen op rij hadden Frans Grondman en zijn technische staf een nieuwe tactiek voor de ploeg in petto. Er werd gespeeld in een 4-4-1-1 opstelling met een vrije rol voor Joost van Rooijen. Een rol die door hem voortreffelijk werd ingevuld. Marco Pijnenburg stond vandaag voor het eerst aan de aftrap van de wedstrijd. Jelle Bouman was weer beschikbaar vandaag en completeerde de defensie. Ook Stefan van Veen en Johnny van Mersbergen konden rekenen op een basisplaats. Pascal de Vries die de hele week ziek was geweest begon op de bank. Lourens Fieten kwam hierdoor in de spits te staan. De tegenstander van vandaag, SV Capelle, maakt tot op dit moment, ook een wisselvallig seizoen door en is duidelijk (nog) niet in het ritme van het afgelopen seizoen toen de ploeg, ten koste van GDC, nog tot de nacompetitie voor promotie reikte.

Op een koud en mistig sportpark laat scheidsrechter Verreijt de ploegen om even na half drie beginnen aan de wedstrijd. GDC kende een droomstart want al na 3 minuten kon de ploeg juichen. Een onderschepping van Johnny van Mersbergen op het middenveld kreeg een vervolg over de linkerkant waar Stefan van Veen een goede actie had en op snelheid de achterlijn haalde. De voorzet was op maat en het was Joost van Rooijen die als een duiveltje uit een doosje bij de 1e paal prima binnenschoot voor de 1 – 0. Capelle trok hierna ten aanval maar de gasten konden niet doorkomen. Echter in de 10e minuut krijgt de ploeg de medewerking van GDC. Een te zachte terugspeelbal brengt Wesley van der Wardt in de problemen die geen andere mogelijkheid ziet dan Jurgen van Selst in de 16 neer te leggen met een strafschop als gevolg. Diezelfde van Selst zet zich achter de bal en schiet deze onhoudbaar binnen 1 – 1 en de ploegen staan weer gelijk. Een minuutje later weer een goede uitbraak van GDC over links. Stefan van Veen komt goed naar binnen schiet in maar Erik Kuijsten kan nog net de bal met de vingertoppen beroeren. De inkomende Erik den Ouden kan net niet bij de bal zodat deze kans verloren gaat. De ploegen gaan in deze fase gelijk op maar het is toch weer GDC wat de volgende kans krijgt in de 21e minuut. Een foute terugspeelbal wordt door de razendsnelle Stefan van Veen opgepikt die direct vrije doorgang heeft naar het doel van Capelle maar zijn inzet strand op keeper Kuijsten. Daarna, na 26 minuten, noteren we de eerste echte mogelijkheid voor Capelle als er een vrije kopkans komt voor Johan Rosenbrand. De bal verdwijnt naast de goal van Wesley van der Wardt.  Na ruim een half uur een volgende goede mogelijkheid voor de ploeg uit Sprang Capelle. Onno Damen kapt op rechts 2 man van GDC uit de voorzet is goed en het schot van Johan Rosenbrand ook maar de lat boven van der Wardt brengt redding voor GDC. De terugkomende bal wordt opnieuw ingezet maar Wesley van der Wardt kan eenvoudig redding brengen. In de slotfase van de 1e helft nog een 2-tal goede mogelijkheden voor GDC. Eerst krijgt Benjamin Vos een kans maar hij heeft teveel tijd nodig om tot een schot te komen. Daarna is het Erik den Ouden die vanaf rechts vrij voor het doel komt maar zijn schot komt op de voet van keeper Erik Kuijsten zodat 1 – 1 ook de  ruststand is. Een stand waar GDC zich duidelijk tekort meedoet. De 2e helft was de afgelopen wedstrijden voor GDC vaak het probleem en de vraag was zou dit vandaag ook zo zijn of zou de ploeg de lijn van de 1e  helft kunnen doortrekken. De 2e helft is nog maar 5 minuten oud als de vlam in de pan slaat. Aanleiding is een fikse overtreding op Jamie Youell die niet door Verreijt wordt bestraft. Jurgen van Selst vindt het niet nodig de bal over de lijn te spelen voor een blessure behandeling waarna in het daarna volgende opstootje Marco Pijnenburg opzichtig in de fout gaat door van Selst een trap te geven met terecht direct rood als gevolg. Dat is natuurlijk een fikse streep door de rekening want er is nog 40 minuten te gaan. De irritaties in het veld nemen duidelijk toe ook al doordat Verreijt een warrige wedstrijd fluit. Capelle is wel veelal op de helft van GDC te vinden maar doet uiteindelijk niets met de man meer situatie. GDC blijft hierdoor gemakkelijk overeind. Sterker nog de beste kans van de 2e helft is voor GDC als in de 63e minuut Lourens de Fieten de bal panklaar neerlegt voor Pascal de Vries. De anders zo trefzekere spits schiet echter dit keer naast. Aan de andere kant ligt goalgetter van Selst aan de ketting van Jelle Bouman en Benjamin Vos en is onzichtbaar. In een steeds kleiner worden wereld gebeurd er voetballend niet zo heel veel meer in de 2e helft zodat de wedstrijd in 1 – 1 eindigt. Na afloop gaf trainer Frans Grondman aan tevreden te zijn over de uitvoering van de tactiek. Het grootste doel voor vandaag minder kansen weg te geven is zeker gehaald. Gezien de kansen verhouding had een overwinning bijgeschreven moeten worden. Ook de rode kaart had invloed op de ploeg maar we hadden het voor rust al af moeten maken volgens Grondman. Verder complimenteerde hij de ploeg voor de tomeloze inzet. Zaken waar we het zeker mee eens kunnen zijn.

Feit is wel dat door de verrassende 6 – 1 overwinning van SC Everstein op WNC de ploeg naar de laatste plaats is afgezakt. Maar de verschillen blijven klein. Het verschil met nummer 10 Everstein is maar 2 punten. Volgende week is er een inhaalprogramma waarin GDC niet in actie hoeft te komen. Op 30 november hopen we u allemaal weer te kunnen verwelkomen op ons sportpark als SC Everstein de volgende tegenstander zal zijn.