Vandaag speelde GDC zijn voorlaatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegenstander was Roda Boys wat op de voorlaatste plaats staat. In de openingswedstrijd was GDC met 1 – 4 duidelijk te sterk voor de gasten die een moeizaam seizoen doormaken. Ruim voor het einde van deze competitie heeft een groot aantal spelers al aangeven hun carrière elders voort te zetten. Van het huidige team gaan er nog 5 spelers door. Volgend seizoen zullen 3 spelers van het huidige 2e elftal overkomen naar het 1e elftal en daarnaast komen er 4 A-junioren over zodat ook Roda Boys weer meer en meer een echte dorpsploeg wordt. Aan de technische staf zal de huidige, zeer ervaren, Jean Philip Becht worden toegevoegd die na dit seizoen de voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

Ook GDC is goed met de toekomst bezig. Getuige het feit dat de we vandaag niet één pupil van de week hebben maar liefst een heel team namelijk de mini’s. Zij zien zichzelf in het seizoen 2031 – 2032 als 1e elftal van GDC. En wie de jeugd heeft die heeft de toekomst. We zullen zien hoe ze zich de komende jaren ontwikkelen en mooi dat ze al een duidelijk doel hebben om naartoe te werken.

Dan de wedstrijd van deze middag. De opdracht is duidelijk voor beide teams. Alleen de winst telt om niet te degraderen en zelfs dan is men afhankelijk van de resultaten bij de wedstrijden van WNC en Montfoort. Om 14.35uur trappen we af voor de wedstrijd die onder leiding staat van scheidsrechter van Beek. Binnen tien minuten al de eerste riante mogelijkheid voor de thuisploeg als Stefan Storchart in een counter wordt weggestuurd en het strafschopgebied in gaat en daar licht wordt aangetikt maar doorgaat en de bal half bij Mitchell Landbrug krijgt die overschiet en we kunnen constateren dat GDC niet echt slim met de situatie is omgegaan en er meer in had gezeten dan nu het geval was.

Het spel van beide ploegen is niet best in de openingsfase. Er wordt veel balverlies geleden en ook het overzicht ontbreekt vaak zodat ervan opbouwend voetbal nauwelijks tot geen sprake is. Na 19 minuten komt GDC er snel uit over links met Justin Youell en Joost van Rooijen. Beiden kunnen vrij doorgaan omdat Rik van Leeuwen aan de andere kant het buitenspel opheft. Van Rooijen rond, met enige medewerking van keeper Ferdi Kwetters af en GDC staat met 1 – 0 voor. Bij Roda Boys komt voor rust het meeste gevaar van Frans van den Steenhoven. Zo ook in de 22e minuut als hij ver door kan gaan maar tenslotte net teveel tijd nodig heeft zodat Jamie Youell met een sliding een tegentreffer kan voorkomen. GDC laat het initiatief aan de gasten en speelt op de counter en de snelheid van de vleugelspelers. Veel komt daar overigens niet van terecht omdat het veelal vooraf al fout gaat.

Iets over het halfuur krijgt de thuisploeg een vrije trap die via Joost van Rooijen en Jelle Bouman bij Mitchell Landbrug komt die zijn stiftje over ziet gaan. Een minuutje later is diezelfde speler weer kansrijk als hij zich van enkele verdedigers ontdoet in het strafschopgebied maar teveel tijd nodig heeft om tot een schot te komen. Kort voor rust noteren we nog een 2-tal mogelijkheden voor Roda Boys. In eerste instantie een schot, uit de 2e lijn, van Dennis van Es wat overgaat en in de extra tijd schiet Niels van de Werken uit de draai net over zodat we met een 1 – 0 voorsprong aan de thee gaan beginnen.

In de rust blijft Erik den Ouden geblesseerd achter in de kleedkamer en wordt vervangen door Pascal de Vries. Justin Youell gaat hierdoor weer terug naar de linksback positie. De 2e helft wordt er qua voetbal niet beter op. Was het voor rust al niet best na rust toch zeker ook niet. Echt degradatievoetbal dus. De mannen van Marco de Jong komen niet al te best uit de kleedkamer en in de eerste minuten na rust worden een aantal vrije ballen zomaar bij de tegenstander ingeleverd die er echter ook niet veel mee doet. Na 53 minuten probeert Frans van den Steenhoven keeper Wesly van de Wardt te verrassen met een schot van de rand van het strafschopgebied maar de bal komt recht in de handen van de goalie. Een paar minuten later probeert de beste man aan de zijde van Roda Boys, Toby Tan, het met een vliegend schot. Maar de bal gaat een metertje over.

GDC blijft loeren op zijn kansen en na een uur komt de ploeg er weer een keer snel uit. Mitchell Landbrug kan ver komen maar ziet zijn inzet, met moeite, gepakt worden door Ferdi Kwetters, die volgend jaar weer terugkeert naar Achilles Veen. Marco de Jong brengt twintig minuten voor tijd Levi Splinters voor Johnny van Mersbergen die rechtsback gaat spelen waardoor Jamie Youell doorschuift naar het middenveld. Na 75 minuten krijgt Roda Boys een dot van een kans als Toby Tan de bal voorgeeft, Dennis van Es bij de 1e paal goed voor zijn man komt maar van dichtbij naast schiet. Enkele minuten later een vrije trap, voor de gasten uit Aalst, op 30 meter van het doel. Maar de bal komt recht in de handen van Wesly van de Wardt die met een uitstekende uittrap, ver op de helft van Roda Boys, direct Pascal de Vries aan het werk zet die kans ziet om tussen 3 verdedigers in !! keeper Ferdi Kwetters te verschalken en zijn inzet verdwijnt in de verre hoek en de wedstrijd is beslist met de nieuwe 2 – 0 tussenstand.

Toch geeft Roda Boys zich nog niet helemaal gewonnen en in de 81e minuut is er een vrije kopkans voor Rik van Leeuwen uit een corner van invaller Robin de Keijzer. Van Leeuwen raakt de bal echter verkeerd en kans verloren. Een paar minuten voor het einde van de officiële tijd moet Roda Boys met 10 man verder als Toby Tan er geblesseerd af moet en er al driemaal gewisseld is. In de slotfase krijgt GDC nog mogelijkheden. Eerst is het Pascal de Vries die in de 90e minuut overschiet en diezelfde speler krijgt in de 93e minuut nog een herkansing als hij via een verdediger onverwachts in bal bezit komt maar de inzet raakt de lat. Toch wordt het tenslotte nog wel 3 – 0 als Jamie Youell wordt weggestuurd op rechts en beheerst afrond en keeper Ferdi Kwetters kansloos laat.

Door dit resultaat is degradatie voor Roda Boys een feit en doordat ook WNC en Montfoort vandaag hun respectievelijke wedstrijden wonnen degradeert ook ons eigen GDC na een verblijf van één seizoen in de 1e klasse weer naar de 2e klasse. Een schande is dat zeker niet. We wisten vooraf dat het een moeilijk seizoen zou worden en dat is ook uitgekomen. Toch heeft GDC een goede indruk achter gelaten. Slechts in een enkele wedstrijd was er sprake van een (te) groot krachtsverschil. In de meeste wedstrijden kon men aardig tot goed meekomen. Maar vooral het gebrek aan een bredere selectie, slimheid en scorend vermogen speelden de ploeg uiteindelijk parten. Ook werd in een aantal wedstrijden teveel tegen de tegenstander op gekeken waardoor te laat het idee er was dat er in dergelijke wedstrijden meer in had gezeten.

We hebben nog twee wedstrijden voor de boeg dit seizoen te beginnen met volgende week als we JSV Nieuwegein op bezoek krijgen. Deze ploeg staat 5e en speelt dit seizoen nergens meer voor dus we kunnen een mooie open wedstrijd verwachten. Verder kan volgende week de beslissing vallen om het kampioenschap als de absolute topper DFS – Sliedrecht op het programma staat. Sliedrecht start deze wedstrijd met 1 punt voorsprong op DFS. Wat betreft de nacompetitieplaatsen is er ook nog niets beslist. Hier komen in principe nog 4 ploegen voor in aanmerking te weten WNC, Montfoort, Woudenberg en VVZ’49. Met volgende week de wedstrijden WNC – Woudenberg en Montfoort – VVZ ’49 zal het daar dus ook razend spannend zijn.

Tenslotte merken we nog op dat de mini’s een bijna perfecte voorspelling van de uitslag hadden. Zij hadden gerekend op een 2 – 0 overwinning voor GDC dus het kan inderdaad dan ook zomaar GDC 1 seizoen 2031 – 2032 worden. En niet te vergeten dat Erik Brouwers na de wedstrijd nog aan het werk moest voor de 5e slagroomtaart van het seizoen die ook deze keer weer super goed in de smaak viel bij de selectie. Stiekem rekenen we erop dat de teller nog naar 7 taarten gaat dit seizoen.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Jamie Youell, Jelle Bouman, Benjamin Vos, Erik den Ouden (46 Pascal de Vries).

Midden: Stefan Storchart, Johnny van Mersbergen (72 Levi Splinters), Lourens Fieten, Justin Youell.

Voor: Joost van Rooijen, Mitchell Landbrug