Afgelopen week hield de PR commissie de jaarlijkse sponsoravond. Deze avond is bedoeld om de sponsors te bedanken voor hun financiële en materiële steun aan GDC. De (maatschappelijke) betrokkenheid van de sponsors bij GDC is groot gezien de belangstelling voor deze avond. Het grote aantal sponsors geeft aan dat GDC meer en meer leeft in de omgeving en dat komt niet alleen door het feit dat de ploeg dit jaar 1e klasse speelt. De PR commissie kan terug zien op een meer dan geslaagde avond. Sponsors ook vanaf deze plaats bedankt voor jullie (financiële) betrokkenheid bij GDC. We hopen jullie nog vele jaren te mogen begroeten op ons sportpark.

Dan de wedstrijd. Het was al bekend dat Marco de Jong vandaag geen beroep kon doen op Benjamin Vos (schorsing) en Pascal de Vries (naar Engeland). Daar kwam gisteravond keeper Wesly van de Wardt nog bij die aan een enigszins ondoordachte actie een gekneusd middenvoetsbeentje overhield. Eerder werd nog gevreesd voor een breuk maar bij onderzoek vanmiddag in het ziekenhuis bleek dat niet het geval te zijn. Richie van Litsenburg was zijn vervanger en maakte hiermee zijn debuut in het 1e elftal.

Onder een mooi voorjaarszonnetje trapt pupil van de week Jorn van Bergeijk af voor de wedstrijd die onder leiding staat van scheidsrechter de Jong. Een wedstrijd die GDC begint in een 4-5-1 opstelling. We herinneren ons nog van de wedstrijd in Leusden dat Roda ’46 een technische ploeg heeft met snelle en vaardige buitenspelers. Daarnaast is de ploeg aan een mooie serie bezig en behaalde uit de laatste 6 wedstrijden 15 punten en is hiermee één van de kanshebbers voor het winnen van de 3e periode.

De gasten beginnen voortvarend aan de wedstrijd en kunnen hun technisch vernuft demonstreren omdat GDC de nodige ruimte geef iets wat je niet moet doen tegen een dergelijke ploeg. Na 5 minuten de eerste mogelijkheid voor de mannen van Koen Janssen maar de inzet van Mehmet Kaya wordt in twee instanties gepakt door Richie Litsenburg. Het betere spel komt in de openingsfase van Roda ’46 en na 13 minuten komt Jermain Cikic gemakkelijk door over links en vanaf de achterlijn bereikt hij Nico Brom die de 0 – 1 binnenschiet.

Halverwege de 1e helft komen de gasten goed door over rechts en bereikt men de vrijstaande Nico Brom maar met een prima redding voorkomt Richie Litsenburg de 0 -2. GDC komt daarna beter in de wedstrijd. De ruimtes worden kleiner en ook Roda ’46 moet nu terug. Het middenveld, waar Levi Splinters een goede indruk achterlaat, neemt het initiatief en zo komen er ook mogelijkheden voor GDC. Na een half uur een kleine kans voor Mitchell Landbrug maar hij kan niet tot een schot komen. Een minuut later verkijkt keeper Thijs Janssen zich op een vrije trap van Jamie Youell maar al grabbelend gaat de bal naast. Iets over het half uur schiet Erik den Ouden op het doel van Roda ’46 waarbij Jelle Bouman er zijn voet net niet meer tegen kan krijgen voor een kleine verandering van richting.

GDC krijgt na 33 minuten een vrije trap op ruim 20 meter van het doel maar de inzet van Mitchell Landbrug strandt in de muur. Na 40 minuten een zelfde situatie maar nu is de schutter Joost van Rooijen. De bal gaat nu wel langs de muur maar komt recht in de handen van keeper Thijs Janssen. De grootste kans voor de thuisploeg komt in de extra tijd als Jamie Youell met een voorzet bij de 2e paal Levi Splinters bereikt die echter van dichtbij overschiet zodat we met een 0 – 1 tussenstand aan de rust gaan beginnen.

Na de rust in het begin hetzelfde beeld als de 1e helft. Roda ’46 begint wat feller en na 47 minuten gaat Jermain Cerkic weer eens op avontuur en bereikt, na een slalom, invaller Yasin Isik die van dichtbij hoog overschiet. Een minuut later maakt diezelfde speler wel de 0 – 2 als keeper Richie Litsenburg zomaar de bal in zijn voeten schuift en Isik de bal in het verlaten doel schiet. Een flinke tegenvaller voor GDC zo kort na rust. Roda ’46 wil de wedstrijd snel beslissen en na 55 minuten kan Nico Brom voor de beslissing zorgen als hij uit een counter vrij voor het doel van GDC komt maar zijn inzet gaat over. Iet voor het uur een inzet van Jermain Cekic maar de inzet is geen probleem voor de GDC goalie.

In de 62e minuut gaat een voorzet van Nico Brom aan alles en iedereen voorbij maar niet aan de op de doellijn staande Jamie Youell die red. Evenals voor de rust komt GDC in het 2e deel van de 2e helft weer beter voor de dag en vecht zich terug in de wedstrijd en na 68 minuten heeft de ploeg de aansluitingstreffer te pakken als Mitchell Landbrug door de Roda ’46 defensie slalomt en beheerst afrond en het staat 1 – 2 en alles is nog mogelijk. Roda ’46 zakt qua niveau behoorlijk terug en haalt bij lange na niet meer het niveau van de opening en al helemaal niet van de thuiswedstrijd.

De hectische slotfase tenslotte heeft alles in zich wat voetbal soms zo meeslepend kan maken. Ook de fase waarin de emoties nog alle kanten uit zullen schieten. We beginnen met een grote kans voor Johnny van Mersbergen als hij in de 87e minuut een dot van een kans op de gelijkmaker krijgt maar van dichtbij schiet hij tegen de op de doellijn staande Guido den Daas aan. 2 minuten later wordt het dan alsnog gelijk als Mitchell Landbrug een voorzet op het hoofd van Lourens Fieten legt en bij de 1e paal is het raak en 2 – 2. Maar de spreekwoordelijke koek is hier nog zeker niet mee op want gezien de vele blessures in de 2e helft komt er de nodige tijd bij. In de 91e minuut red Justin Youell knap op de doellijn na een missertje van de keeper. Roda ’46 wil, om kans te houden op de 3e periode, met 3 punten naar huis en zet nog maar eens aan voor een slotoffensief.

In de 94e minuut krijgt de ploeg een vrije trap op ruim 25 meter van het doel van GDC. De bal komt in de muur en volgens Roda ’46 zou daar hands bij zijn gemaakt. Vreemd genoeg geeft scheidsrechter de Jong op appelleren een nieuwe vrije trap aan Roda ’46 maar nu op 17 meter van het doel. Hier eist keeper Richie van Litsenburg de hoofdrol op als hij met een prachtige redding de inzet van Jermain Cikic uit de kruising tikt. Echter een minuutje later is hij van held de schlemiel van de wedstrijd als hij onder een hoge bal van Yasin Isik doorgaat en de winst alsnog met 2 – 3 naar Roda ’46 gaat.

Na het laatste fluitsignaal gaat het nog bijna fout en vliegt men elkaar bijna nog in de haren maar een opstootje kan, door kordaat ingrijpen, gelukkig nog net voorkomen worden zodat de rust weer snel terugkeert op het Sportpark.

Doordat alle ploegen onderin verloren blijft het verschil onveranderd op 8 punten met nog 4 wedstrijden te gaan en kunnen we voorzichtig concluderen dat het verblijf in de 1e klasse tot 1 jaar beperkt zal blijven en dat de ploeg naar alle waarschijnlijkheid gezelschap zal krijgen van ook Roda Boys in de gang naar de 2e klasse. Bovenin deed Sliedrecht goede zaken door zelf met 1 – 2 te winnen bij WNC terwijl DFS op 2 – 2 bleef steken tegen Woudenberg. Het verschil bovenin bedraagt 4 punten in het voordeel van Sliedrecht.