GDC was afgelopen landelijk nieuws!! En dit alles naar aanleiding van FC Kudde op het 3e veld. De schapen die daar al weken graasden om het gras kort te houden werden vorige week plotsklaps door de pers opgemerkt en dan gaat het snel. Want een dergelijke “grasmaaier” wordt dan ineens nieuws. Alle landelijke en regionale radio zenders en kranten kwamen langs of namen contact op met GDC om te vragen wat er aan de hand was. Als laatste wilde ook SBS 6 nog langkomen maar toen waren de schapen al weg. Kort en goed een mooi stukje reclame voor onze vereniging.

Dan de wedstrijd van vandaag. GDC moest het daarin opnemen tegen titelkandidaat DFS (Door Fusie Sterk) uit Opheusden. De gastheren zijn met Sliedrecht in een felle titelstrijd gewikkeld wie aan het einde van de rit zich tot kampioen mag kronen in de 1e klasse A. Vorige week liepen de mannen van Francois Gesthuizen averij op na de 3 – 1 nederlaag tegen FC Breukelen. En dat was niet de enige schade want in dat duel moest ook topschutter Elvin Hardeveld er geblesseerd af. Tevens kon er vandaag geen beroep worden gedaan op 1e keeper Peter Veeneman terwijl ook David Magee op het appel ontbreekt.

Ons eigen GDC leed vorige week een zure nederlaag, 1 – 2, tegen WNC door in de extra tijd nog tegen een tegentreffer aan te lopen. Trainer Marco de Jong kon vandaag geen beroep doen op Benjamin Vos die geschorst is. Verder het duel van de meest scorende ploeg, DFS 62 treffers, tegen de minst scorende ploeg, GDC 16 treffers. Dus logisch dat er aan de zijde van GDC voor meer zekerheid achterin werd gekozen met de 5-mans achterhoede.

Evenals vorige week mogen we over het weer niet klagen. Achter de reclame borden, uit de wind en in de zon was het goed toeven als scheidsrechter Selier uit Amsterdan om even over half drie de ploegen laat beginnen aan de wedstrijd. Beide teams beginnen behoudend en tasten elkaar af. Zo zien we in de openingsfase een mogelijkheid voor Lourens Fieten namens GDC en schiet Mike Louwaars namens DFS tweemaal net voorlangs waarvan eenmaal na een slippertje in de achterhoede van GDC.

Na een klein kwartier breekt GDC snel uit. Jamie Youell stuurt Stefan Storchart weg op rechts die een uitstekende voorzet heeft die net door Pascal de Vries wordt gemist maar de bal gaat door en komt bij de vrijstaande Mitchell Landbrug die echter verzuimd om de openingstreffer te scoren. De thuisploeg speelt in een te laag tempo en het is allemaal te voorspelbaar om het geconcentreerd spelende GDC in de problemen te brengen. Vrijwel alle ballen gaan over rechts terwijl de ruimte steeds op links ligt.

Met de extra verdediger is er ook steeds voldoende rugdekking dat mocht een aanvaller al doorkomen er direct de volgende verdediger staat om deze op te vangen. Halverwege de 1e helft probeert Mike Louwers het maar eens met een schot uit de 2e lijn maar de inzet gaat net naast. Inmiddels lopen de irritaties bij DFS, en dan met

name bij aanvoerder Rutger Worm, al aardig op en roert de ploeg zich meer verbaal dan dat men de voeten laat spreken.

GDC loert op de counter en komt er een aantal keren snel uit waarbij opvalt dat het achterin toch wat onzeker oogt bij de gastheren. Echter hiervan profiteren is natuurlijk weer een ander verhaal. 5 minuten voor rust dan de mogelijkheid voor DFS om op voorsprong te komen. Een voorzet van Sebastiaan Kolff wordt nog aangeraakt door Jamie Youell. Wesley van de Wardt kan er nog net de hand tegen krijgen en de bal ploft voor de voeten van de vrijwel op de doellijn staande Brayton Biekman. Echter met een miraculeuze sliding voorkomt Erik den Ouden dat GDC met een achterstand de rust in gaat.

Het eerste kwartier na rust hetzelfde spelbeeld. De thuisploeg die in een te laag tempo speelt om het compact spelende GDC in de problemen te brengen. Echter na een klein uur brand de wedstrijd los als keeper Wesley van de Wardt ver buiten zijn strafschopgebied op avontuur gaat en de bal zomaar in de voeten speelt van Sebastiaan Kolff die de bal van ruim 50 meter richting het doel schiet. Erik den Ouden staat op de doellijn raakt koppend nog wel de bal maar kan een tegendoelpunt uiteindelijk niet voorkomen en de thuisploeg staat op 1 – 0.

Lang kan men echter niet genieten van de voorsprong want 2 minuten later is het alweer 1 – 1 als Pascal de Vries na een mooie actie Mitchell Landbrug wegstuurt die keeper Benny Geerts passeert. De vraag blijft was het wel of geen buitenspel. In de ogen van de assistent grensrechter wel in de ogen van de scheidsrechter niet en dus telt de goal en beginnen we weer opnieuw.

Om de titelstrijd met Sliedrecht levend te houden moet DFS natuurlijk de 3 punten in Opheusden houden en voert nu wel het tempo op. Enkele minuten later een vrije trap van Sebastiaan Kolff die echter prima door Wesley van de Wardt wordt gepareerd ten koste van een hoekschop. Aan de andere kant zien we een kopbal van Pascal de Vries net voorlangs gaan. In de 70e minuut verrast Corné Davelaar bijna alles en iedereen met een harde lage voorzet die uiteindelijk maar net naast gaat. In de 73e minuut is dezelfde speler weer kansrijk als hij van een meter 12 vrij in kan schieten, dat ook goed doet, maar met een katachtige redding pakt Wesley van de Wardt die zijn fout dan ook meer dan goed maakte deze wedstrijd.

DFS heeft inmiddels een slotoffensief ingezet en na 76 minuten ontstaat er een 100% kans voor Rutget Worm die echter teveel tijd nodig heeft om tot een afronding te komen waardoor Jamie Youell nog in kan grijpen. Maar na 79 minuten komt de thuisploeg opnieuw op voorsprong en hoe!!. Rutger Worm bereikt met een voorzet Lucien Dors die vanuit de hoek van het strafschopgebied de bal vol op de wreef neemt en als een streep gaat de bal richting de kruising en slaat via de binnenkant van de paal in. Zonder enige twijfel is dit het mooiste tegendoelpunt dit seizoen voor GDC. En zo staan de gasten andermaal achter maar opnieuw geeft GDC niet op.

In de slotfase gaat ook Wesley van de Wardt, in standaardsituaties, mee naar voren om de druk op te voeren. En met een halve omhaal lijkt hij succes te hebben maar de bal gaat toch nog ruim over. Maar dan in de 92e minuut komt toch nog de gelijkmaker tot stand als Lourens Fieten met een steekpassje Pascal de Vries bereikt die keurig afrond en GDC toch nog een bonuspunt bezorgt 2 – 2.

Het gelijke spel geeft de verhoudingen goed weer. De thuisploeg stelde teleur vandaag. Wellicht mede door het tegenspel van GDC. Voetballend is GDC al weken in goeden doen en liet dat ook vandaag weer zien. Mannen, als supporters, hebben weer genoten van jullie. Meer dan 100% inzet, heel geconcentreerd, het was weer hart verwarmend. Helaas liep GDC, door de ruime winst van WNC, wel verdere schade op in de degradatiestrijd. Inmiddels is het gat 6 punten en een wedstrijd meer. Kortom wil GDC zicht houden op de nacompetitie dan zal er volgende week gewonnen moeten worden van Montfoort wat vandaag met 1 – 5 een oor wassing kreeg van WNC. De uitwedstrijd ging destijds ongelukkig verloren met 1 – 0.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Jamie Youell, Joost van Rooijen, Jelle Bouman (81 Bart van den Bogaard), Erik den Ouden, Justin Youell.

Midden: Stefan Storchart, Johnny van Mersbergen (77 Levi Splinters), Lourens Fieten.

Voor: Mitchell Landbrug, Pascal de Vries.