In tegenstelling tot vorige week was het vandaag een waterkoude dag op het Gemeentelijk Sportpark in Eethen waar de inhaalwedstrijd GDC – Leerdam Sport ’55 op het programma stond. Evenals in de uitwedstrijd in Leerdam waren de voortekenen niet gunstig. De laatste 3 wedstrijden van GDC gingen verloren en Leerdam Sport ’55 wist 7 punten te halen uit de laatste 3 wedstrijden. Echter in de uitwedstrijd boekte GDC destijds de eerste seizoenzege.

Vandaag zou de geschiedenis zich herhalen zo zal blijken na 90 minuten. Naar aanleiding van de recente nederlagen liet trainer Marco de Jong de ploeg in een ander concept spelen met in feite 3 verdedigers en 5 middenvelders. Waarvan 2 net voor de verdediging zouden beginnen. Pascal de Vries was teruggehaald naar het middenveld zodat er ruimte was voor Maarten van Wijlen om in de spits te beginnen.

Om even over half drie beginnen de ploegen aan de wedstrijd met vanaf de aftrap vuurwerk. Want in de 1e minuut gaat de GDC defensie in de fout en duikt Ray Kant vrij op voor Wesley van de Wardt en ziet zijn inzet via de goalie op de paal uiteen spatten. Leerdam Sport ’55 opent sterk en zet GDC onder druk. Na 9 minuten een nieuwe mogelijkheid voor Kant maar Wesley van de Wardt is attent en pakt de bal. 4 minuten later een lange bal van achteruit bij Leerdam Sport’55 en het is andermaal Ray Kant die kansrijk lijkt te worden maar Wesley van de Wardt, die goed uitkomt, is een fractie eerder bij de bal en kan redding brengen.

Nog is de koek niet voor Ray Kant en in de 23e minuut lijkt hij door te breken maar het is Levi Splinters die met een “nuttige” overtreding erger voorkomt. Het komt hem  hierbij wel terecht op geel te staan. De vrije trap levert niets op voor Leerdam Sport ’55.

Hierna is het GDC wat beter in de wedstrijd komt en meer en meer van zich afbijt. In de 38e minuut denkt een deel van het publiek dat Lourens Fieten de ploeg op voorsprong zet maar zijn kopbal komt in het zijnet in plaats van het doel. Maar de toon is gezet voor wat GDC betreft.

In de 42e minuut had het 1 – 0 moeten zijn als Pascal de Vries scoort maar de goal wordt op advies van de assistent grensrechter afgekeurd die hierbij over het hoofd ziet dat niet Pascal de Vries maar Maarten van Wijlen buitenspel stond.

Zoals we met vuurwerk de wedstrijd begonnen sluiten we ook de 1e helft af met de kans voor Pascal de Vries in de 45e minuut als hij, uit een voorzet van Stefan Storchart, op 5 meter in vrije positie over kopt. Maar de koek is hiermee nog niet op want in de extra tijd duikt komt Eloys Tapirima, na een mooie combinatie, vrij voor Wesley van de Wardt op maar hij schiet de bal over zodat we met een 0 – 0 stand de warmte van kantine op zoeken.

Na de thee is het Leerdam Sport ’55 wat in de 54e minuut bijna de score opent als de bal uit een corner wordt ingekopt. Maar het is de sterk spelende Joost van Rooijen die op de doellijn redding brengt. Een kleine 6 minuten later een harde inzet van Tim Verdier waar Wesley van de Wardt zich volledig op moet strekken maar goed redding brengt. Daarna is het in feite alleen nog GDC wat de klok slaat.

In de 64e minuut een eerste waarschuwing van Lourens Fieten als hij uit een voorzet van Stefan Storchart over kopt. Maar 2 minuten later zorgen deze twee spelers ervoor dat GDC op een 1 – 0 voorsprong komt. Dit keer gaat het over de grond. Voorzet Stefan Storchart en het is de vrijstaande Lourens Fieten die van dichtbij keeper Ridvan Elmaci kansloos laat.

GDC voert de druk verder op, controleert de wedstrijd en creëert kansen. In de 77e minuut kopt Benjamin Vos goed in na een corner. De bal lijkt onder de lat te landen maar het is Ridvan Elmaci die met een uiterste inspanning de vingertoppen nog tegen de bal krijgt.

In de 84e minuut eindigt een goede solo actie van Stefan Storchart met een overtreding van Leerdam Sport ’55 net buiten de 16. Specialist Pascal de Vries zet zich achter de bal maar zijn inzet scheert net over de lat.

Het lukt Leerdam Sport ’55 niet om een slot offensief te ontwikkelen en GDC in verlegenheid te brengen. Sterker nog in de 93e minuut gaat de bal op de stip als Stefan Storchart wordt neergelegd binnen de beruchte lijnen. Aanvoerder Benjamin Vos schiet via de binnenkant van de paal raak 2 – 0.

Zo boekt GDC een meer dan nuttige overwinning vandaag. Ten eerste omdat het na 3 nederlagen op rij goed is voor het zelfvertrouwen maar misschien nog wel meer dan dat is het feit dat deze wedstrijd meetelt voor de 2e periode titel waar GDC met Nivo Sparta de belangrijkste kanshebbers voor zijn maar waar ook GJS nog kans heeft. GDC speelt zijn laatste wedstrijd voor de 2e periode thuis op 4 april tegen GJS.

Volgende week speelt GDC de uitwedstrijd tegen De Zwerver dat vandaag met 0 – 2 de winst pakte bij SV Capelle en op de 7e plaats staat. Maar de Schans bewoners hebben nog 2 inhaalwedstrijden tegoed. GDC staat na het verlies vandaag van GRC’14 en Delta Sports weer gedeeld 2e.  Zo blijven de verschillen minimaal tussen de 2e en de 10e plaats.

Doel: Wesley van der Wardt

Achter: Levi Splinters (61 Erik den Ouden), Joost van Rooijen, Justin Youell (71 Menno Schouten).

Midden: Benjamin Vos, Johnny van Mersbergen, Lourens Fieten, Pascal de Vries, Jamie Youell.

Voor: Stefan Storchart, Maarten van Wijlen (79 Erik van Kessel).