Verslag van Piet:

Vandaag begon GDC aan de nacompetitie met de uitwedstrijd tegen GPC Vlissingen (winnaar 2e periode 2e klasse E, Zuid 1). Zoals bekend had GDC, op basis van de eindklassering de 1e periode overgenomen van kampioen SV Geinoord.

GPC Vlissingen is voor ons een onbekende tegenstander. De ploeg is in 1954 opgericht vanuit een zomeravond competitie waarin verschillende personeelsverenigingen uitkwamen. Enkele hiervan voegden zich samen en gingen verder onder de naam Gemeente Post Combinatie Vlissingen. In de periode 2008 – 2013 kwam de ploeg uit in de 1e klasse en de laatste twee seizoenen speelt de ploeg in de 2e klasse waarin het vorig seizoen 2e werd en dit seizoen eindigde de ploeg op de 4e plaats. GPC Vlissingen is een mix van enkele oudere spelers en aankomend talent en speelt net als GDC alleen met eigen jongens.

GDC had weer voor busvervoer gezorgd zodat iedereen in de gelegenheid was om de wedstrijd te bezoeken. Naast de 2 bussen waren er ook nog de nodige supporters die met eigen vervoer kwamen zodat er uiteindelijk zeker 150 man uit Eethen en omgeving waren. Hiermee deden we zeker niet onder voor het supporters aantal van de thuisclub die moest concurreren met andere nacompetitie wedstrijden in de directe omgeving.

Nadat we onderweg vrijwel onafgebroken in de regen hadden gereden was het bij aanvang van de wedstrijd gelukkig droog en brak in de 2e helft ook geregeld nog de zon door.

Marco de Jong kon vandaag weer in vrijwel de sterkste bezetting aantreden. Alle geschorste spelers waren weer van de partij. Alleen Jelle Bouman was afwezig vanwege een knie blessure. Wedstrijden in de nacompetitie staan onder leiding van een neutraal trio. Scheidsrechter vandaag was dhr. Elderson die we ook eerder deze competitie al diverse keren als leidsman hadden gehad.

Om even over half drie komen de spelers het veld op en worden begeleidt met vuurwerk fakkels en rookpotten ten teken dat we hier te doen hebben met een wedstrijd die ergens om gaat.

GDC opent furieus en binnen de minuut komt Menno Schouten al vrij voor keeper Max Leijer en gaat ook al direct neer. Scheidsrechter Elderson ziet er niets in en laat terecht doorspelen.

GPC Vlissingen heeft niet veel tijd nodig om te antwoorden. In de 3e minuut krijgt Ricardo de Nooijer veel tijd om een voorzet af te leveren bij topschutter Robin de Pagter die tussen enkele GDC verdedigers in de bal aanneemt op de penalty stip en tot een schot mag komen wat via Wesley van de Wardt op de binnenkant van de paal komt. Wesley slaat de bal nog wel weg maar deze is de doellijn gepasseerd en zo staat GPC Vlissingen al vroeg in de wedstrijd op een 1 – 0 voorsprong.

Toch maakt GDC geen geslagen indruk. In tegendeel de ploeg pakt het initiatief en een minuut later zien we een vrije trap van Pascal de Vries op 25 meter van het doel gepakt worden door keeper Max Leijer.

In de 6e minuut is er weer een mogelijkheid voor GPC Vlissingen als Sven Ronde diep gestuurd wordt, maar Wesley van de Wardt is net iets eerder bij de bal en stuurt in één tijd Stefan Storchart diep, zijn voorzet bereikt de spitsen echter net niet. In de 10e minuut een mogelijkheid voor Menno Schouten maar de keeper plukt de bal voor hem weg.

Zo golft het spel in een hoog tempo heen en weer en zien we een open wedstrijd van beide zijden. In de 11e minuut is het opnieuw Ricardo de Nooijer die een prima voorzet heeft. Ditmaal gaat de kopbal van Dylan Schallier naast. Justin Youell heeft zijn handen meer dan vol aan de behendige buitenspeler van GPC Vlissingen en geeft hem in de 15e minuut opnieuw teveel ruimte. De voorzet komt nu op het hoofd van Sven Ronde maar het is Wesley van de Wardt die uitstekend redding  brengt.

Halverwege de 1e helft komt er een te korte terugspeelbal van Benjamin Vos op keeper Wesley van de Wardt. Dylan Schallier zit er tussen en gaat vrij op de GDC goalie af, passeert hem half maar kan niet afronden omdat Benjamin Vos hem met een correcte schouderduw van de bal zet en zijn fout hiermee hersteld.

Enkele minuten later doet GDC weer van zich spreken als een vrije trap van Jamie Youell binnen dreigt te vallen maar keeper Max Leijer er nog net een hand tegen kan krijgen en redding kan brengen ten koste van alweer een hoekschop. GDC krijgt in deze fase de nodige corners en vrije trappen te nemen maar de eindpass is steeds net niet op maat.

Rond het halfuur een 100% kans voor GPC Vlissingen als de verdediging van GDC Ricardo de Nooijer binnendoor laar komen en deze vrij voor de Wesley van de Wardt komt die de inzet met een voet reflex stopt en hiermee een grotere achterstand voorkomt. GDC mag dan wel een optisch overwicht hebben, de ploeg moet aan de andere kant zeer alert zijn op de counters van GPC.

Iets over een half uur weer een prima mogelijkheid voor Pascal de Vries. Uit een voorzet van Menno Schouten krijgt hij de bal vrij op de 16 meter lijn maar zijn inzet gaat ruim naast.

In de 35e minuut weer een te korte terugspeelbal van Benjamin Vos op Wesley van de Wardt. Gelukkig wint deze het spintduel net van Dylan Schallier waardoor verdere schade achterwege blijft.

Het slot van de 1e helft is weer voor GDC. In de 43e minuut levert Justin Youell een goede voorzet af op Pascal de Vries. De kopbal van de spits gaat goed naar de hoek waar keeper Max Leijer er nog net de hand tegen kan krijgen. De bal komt voor de voeten van Stefan Storchart die de bal hard in de korte hoek schiet maar de goalie brengt andermaal redding en tenslotte de 3e mogelijkheid wordt hoog overgeschoten zodat we met een 1- 0 tussenstand gaan rusten.

Na rust schakelt GDC nog een tandje bij en zet de Zeeuwen verder onder druk zodat het spel zich vrijwel de gehele 2e helft afspeelt op de helft van GPC Vlissingen. De thuisploeg komt er nauwelijks meer uit. Beide ploegen spelen met veel inzet en passie waarbij het betere spel van de zijde van GDC komt. In de 66e minuut krijgt Benjamin Vos de gele kaart voor een licht vergrijp en mist daardoor het duel van volgende week. Jammer want heel veel leek er niet aan de hand. Wellicht een optelsom van de verder goed leidende scheidsrechter Elderson.

Halverwege de 2e helft komt GDC terecht langszij bij GPC Vlissingen als Benjamin Vos een vrije trap van Joost van Rooijen nog licht toucheert onderweg en keeper Max Leijer kansloos laat en het staat 1 – 1. De meegenomen sirene van Hans Blom laat zich hierbij luid en duidelijk horen. Enkele minuten later krijgt Menno Schouten nog een aardige mogelijkheid maar zijn inzet wordt gekeerd door de keeper.

De pijp bij de thuisploeg lijkt inmiddels al aardig leeg te zijn en de mannen van Karl Vergouwen beperken zich verder alleen nog maar tot de lange bal die steeds een prooi is voor de laatste linie van GDC. De mannen van Marco de Jong gaan voor de volle winst en zetten aan voor een slotoffensief en er volgt de laatste 10 minuten een ware belegering op het doel van GPC Vlissingen.

In de 80e minuut speelt Pascal de Vries zich goed vrij maar zijn inzet gaat over. Inmiddels heeft Maarten van Wijlen, Johnny van Mersbergen afgelost en wisselen we dus een middenvelder voor een aanvaller om de druk nog verder op te voeren. De verdediging van de thuisploeg kraakt maar breekt uiteindelijk niet. Ook niet in de extra tijd als eerst Maarten van Wijlen de bal net niet binnen kan schieten en in de allerlaatste seconden volgt het laatste wapenfeit van de middag als Erik den Ouden, uit een corner van Jamie Youell, de bal net voorlangs kopt zodat we met een 1 – 1 eindstand de wedstrijd afsluiten.

Als we de gehele wedstrijd overzien doet GDC zich hiermee in feite tekort. Voor rust kreeg de ploeg diverse mogelijkheden maar dat geldt zeker ook voor GPC Vlissingen. Na rust was GDC duidelijk de bovenliggende partij maar vergat zichzelf te belonen voor het goede spel.

Volgende week gaan beide ploegen op herhalingen en is GDC de gastheer van GPC Vlissingen en ook dat is weer een wedstrijd op zich want er is nog niets beslist. Ten eerste uit gescoorde goals tellen niet dubbel en ten tweede GPC Vlissingen zal zijn huid duur willen verkopen. Maar dat er kansen voor GDC zijn om de finale te halen dat is zeker. En mocht dat lukken dan is het vrijwel zeker dat de ploeg, opnieuw, stuit op Nivo Sparta dat vandaag de 1e wedstrijd van het 2-luik tegen Alblasserdam met 0 -3 wist te winnen.

We sluiten af met het goede nieuws dat het 2e elftal ook zijn 2e wedstrijd tegen Unitas 2 in winst wist om te zetten. Dit keer werd het 1 – 0 voor de mannen van Patrick Hobo. Zij spelen de finale wedstrijden tegen Vuren 2 wat afrekende met SSC’ 55 3.

12e man jullie allemaal bedankt voor jullie komt naar het verre Vlissingen en we hopen jullie allemaal volgende week weer te mogen begroeten op ons sportpark.