Voor het eerst sinds het seizoen 2009 – 2010 stond vandaag de derby NOAD’32 – GDC weer op het programma. De laatste editie tussen beide ploegen, op 20 maart 2010, leverde geen winnaar op. Op het Korenzand werd het destijds 1 – 1.

NOAD’32 is de trotse koploper in de 3e klasse D en heeft met 18 punten de volle winst uit zijn eerste zes wedstrijden dit seizoen. De ploeg incasseerde daarbij zelfs nog geen tegentreffer. Bij winst pakt de ploeg zeker de 1e periode titel bij elk ander resultaat is het afhankelijk van wat de concurrentie doet. GDC daarentegen stelt tot nu toe teleur deze competitie en pakte slechts 6 punten in even zoveel wedstrijden. Beide ploegen kennen de nodige afwezigen vanwege blessures waaronder de eerste, en bij GDC zelfs de beide, doelmannen.

Om exact 15.00uur beginnen beide ploegen in de gestaag vallende regen aan de wedstrijd. Direct, in de eerste minuut is er al een mogelijkheid voor Mathijs Fitters die echter op keeper Henry van Herwijnen stuit.

GDC opent beter dan NOAD’32 en het spel speelt zich veelal af op de helft van de thuisploeg die in deze fase duidelijk meer moeite heeft met het moeilijk bespeelbare veld. De gasten vinden steeds gemakkelijk de vrijstaande man en hadden binnen het kwartier de score moeten openen als Stefan Storchart uit een corner de vrij gelaten Maarten van Wijlen vindt die van dichtbij tegen invaller keeper Dick Vos aan kopt.

Toch laat ook NOAD’32 van tijd tot tijd zijn tanden zien en halverwege de 1e helft leid balverlies van Samir Medic een snel uitgevoerde counter van NOAD’32 in waarbij Remy Schouwenaar uiteindelijk in kansrijke positie net naast schiet. Het veld wordt inmiddels al zwaar en zompig door de vele regen zodat ook het aantal glij en valpartijen toeneemt aan de beide zijden.

Bij NOAD’32 trekt Mathijs Fitters de aandacht met zijn prima techniek en snelheid zorgt hij regelmatig voor het nodige extra werk achterin bij de gasten waar vooral het uitstekende spel van centrale verdediger Fabian Splinters opvalt die een zeer gedegen wedstrijd speelt en zich duidelijk beter op zijn gemak voelt in het hart van de verdediging dan als linksback.

In de slotfase van deze boeiende 1e helft is de thuisploeg nog dicht bij een treffer als Yassine Ezzoubaa in een uitbraak de bal om keeper Henry van Herwijnen krult die de bal tot zijn opluchting op de paal uiteen ziet spatten. Zo gaan we met een dubbel blanke stand de thee opzoeken.

Na de rust is het voetbal minder dan voor rust. Strijd en beleving is er des te meer. Aan de zijde van GDC gaat Jamie Youell hierin voorop en bikkelt en buffelt op zijn geliefde middenveld als in zijn beste dagen en neemt hierin het voortouw. De overige spelers gaan hier volop in mee zodat het in ieder geval spannend blijft tot het einde.

Na 50 minuten een prima uitbraak van GDC waarin Maarten van Wijlen diep gaat en licht wordt aangetikt binnen het strafschopgebied. Geen overtreding op zich, echter de scheidsrechter fluit en ja als je dan toch fluit dan moet je een strafschop geven. Dat doet hij niet maar lost het op door de bal er buiten te leggen. Overigens floot scheidsrechter Bos een prima wedstrijd waarin de gemoederen af en toe opliepen maar dat hoort erbij in een derby.

Aan de andere zijde gaat, enkele minuten later, een kopbal van de gevaarlijke Remy Schouwenaar maar net voorlangs als hij een voorzet goed tegendraads inkopt. Het spel van GDC blijft op zich goed maar de eindpass komt minder aan dan voor rust zodat er minder gevaar ontstaat. Wel blijft Maarten van Wijlen een vast en stabiel aanspeelpunt voorin waardoor er regelmatig middenvelders kunnen bijsluiten in de omschakeling.

NOAD’32 gaat ook vol voor de winst omdat het dan zeker is van de 1e periode titel en uiteraard wil men de ongeslagen status handhaven. Toch is bij de thuisploeg het gemis van enkele dragende spelers duidelijk zichtbaar. Inmiddels is daar ook de niet geheel fitte Mathijs Fitters naar de kant wat zeker een aderlating is.

Na een uur voetbal is GDC weer heel dicht bij de openingstreffer als Joost van Rooijen met een corner Levi Splinters bereikt bij de 2e paal maar vrijwel op de doellijn staande schiet hij net voorlangs. Halverwege de 2e helft weer een mogelijkheid voor de mannen van Rob van Loon als de bal na een kluts plotseling voor de voeten van invaller John Pootjes valt die het doel op de verkeerde plaats zoekt en de inzet gaat naast.

Het steeds slechter wordende veld wordt ondertussen steeds meer bepalend voor de kwaliteit van de wedstrijd. De val en struikelpartijen nemen steeds meer toe. Toch is er van tijd tot tijd nog genoeg te beleven. Zo ook een kleine twintig minuten voor tijd als Stefan Storchart wordt weggestuurd en in kansrijke positie net Bart van den Bogaard bij de 2e paal niet kan niet bereiken. Zo blijft het spel op en neer golven en zitten we in de fase dat de ploeg die als eerste scoort ook de wedstrijd zal winnen.

Voor de laatste twintig minuten komt Hicham Mokthari in het veld voor Maarten van Wijlen die op zich zeer verdienstelijk speelde vandaag. Consequentie hiervan is dat het aanspeelpunt voorin hiermee weg is voor GDC. De kwaliteiten van de technisch vaardige spelers als Samir Medic en Hachim Mokthari komen op het zware speelveld niet tot hun recht zodat zij vandaag geen stempel kunnen drukken op de wedstrijd.

In de absolute slotfase kruipt GDC nog een keer door het oog van de naald als een inzet van Yannick Schuurmans via de buitenkant van paal naast gaat. Hiermee sluiten we de wedstrijd af zoals we die begonnen met 0 – 0. Een stand waar vriend en vijand mee kon leven. Want de wedstrijd verdiende geen winnaar. Toch kon er na afloop feest worden gevierd bij NOAD’32 want doordat ook de concurrentie gelijk speelde eiste de ploeg, ondanks het eerste puntverlies vandaag, de 1e periode op.

GDC kon vandaag met opgeheven hoofd van het veld. De ploeg speelde duidelijk zijn beste wedstrijd van het seizoen. De mannen werkte hard vandaag en van tijd tot tijd werd er ook prima gespeeld. Als ze deze lijn kunnen doortrekken de komende wedstrijden dan breken er weer mooie tijden aan voor de mannen van Marco de Jong. Volgende week is er geen competitievoetbal. De week erop komt Haaften op bezoek

in Eethen. De runner up staat, na de 1 – 0 winst vandaag op Altena, op een keurige 3e plaats. GDC zal vormbehoud moeten tonen door de 3 punten in Eethen te houden.

Doel: Henry van Herwijnen

Achter: Levi Splinters, Benjamin Vos, Fabian Splinters, Justin Youell.

Midden: Stefan Storchart, Jamie Youell, Joost van Rooijen, Samir Medic.

Voor: Menno Schouten (57 Bart van den Bogaard), Maarten van Wijlen (72 Hachim Mokthari).