Vandaag de laatste reguliere competitiewedstrijd voor GDC waarin Unitas de tegenstander was. Voor GDC waren en nog kansen op het bereiken van de nacompetitie. Zelf moest de ploeg dan winnen en daarnaast was het afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Delta Sports tegen De Zwerver.

Verder was er binnen GDC vandaag aandacht voor de ereleden van de club. Zij werden vandaag in het zonnetje gezet voor hun verdiensten voor GDC. De 1e elftal spelers stelden zich keurig aan hen voor.

Voor het eerst dit seizoen werd GDC geplaagd door een golf van schorsingen met name in de defensie. Want leest u maar mee met het rijtje afwezigen. Wesley van de Wardt, Joost van Rooijen, Benjamin Vos, Johnny van Mersbergen en Jelle Bouman. Laatstgenoemde door een blessure. Het 2e moest vandaag zijn eerste p/d wedstrijd spelen uit bij Unitas 2 dus kwam het Marco de Jong, en de technische staf, op creativiteit aan om beide teams met de sterkst mogelijke opstelling te laten starten.

Lourens Fieten zou er vandaag, vanwege zijn werk, niet bij kunnen zijn maar was er toch. Komt gewoon vanuit München “even” heen en weer (+/- 800km enkele reis!!) om te voetballen bij zijn cluppie. Is dat even klasse!! Verder kon er een beroep worden gedaan op de oud 1e elftal spelers Tom Hesselberth en Aldert Bouman. Aldert speelt pas weer een paar maanden dit seizoen nadat hij eerder in China was. Hij begon in het 3e ging vrij snel door naar het 2e en nu “gewoon” weer in GDC 1. En ook Tom komt via het 2e vanuit het 3e, waar hij vanaf afgelopen zomer speelde.

Onze gasten van vandaag spelen volgende week de eerste nacompetitie wedstrijd tegen SSC’55 en ook zij speelden in een enigszins aangepaste opstelling met het oog op die wedstrijd.

Bij opkomst van de teams wordt er het nodige vuurwerk ontstoken wat een sfeervolle start betekent van de wedstrijd.

DSC_0002 vuurwerk

De wedstrijd zelf begint ook met het nodige vuurwerk van de zijde van GDC want binnen 7 minuten leiden de mannen van Marco de Jong al met 2 – 0. Eerst is het na 3 minuten Aldert Bouman die de score opent als hij uit een fraaie vrije trap van Jamie Youell de bal langs keeper Lex Kramers schiet. 4 minuten later is het Menno Schouten die als duiveltje uit een doosje voor zijn man komt en zo een voorzet van Stefan Storchart verzilverd.

DSC_0007 aldert 1-0

Een pikstart dus van de zijde van GDC. Maar na een minuut of tien kruipt ook Unitas uit zijn schulp en komt er druk op de gelegenheidsdefensie van GDC te staan. Na 12 minuten komt een corner van Unitas tot bij Christiaan van Herp die met een schot de lat boven keeper William Versteeg raakt. 3 minuten later weer een uitstekende kans voor de mannen van Richard van Gils als Mohammed Boukrouche vrij voor William Versteeg komt meer deze red uitstekend op de inzet. Zo golft het spel heen en weer in de openingsfase.

GDC trekt het initiatief weer naar zich toe en in de 17e minuut valt een corner van Stefan Storchart voor de voeten van Lourens Fieten die van dichtbij over schiet. Een minuutje later weer een kans aan de andere kant voor Christiaan van Herp maar opnieuw red William Versteeg.

In de open wedstrijd blijven er kansen komen en na 20 minuten een aanval uit het boekje van de zijde van GDC. Erik den Ouden opent op Maarten van Wijlen die direct de bal meegeeft aan Stefan Storchart die met een prima voorzet Pascal de Vries bereikt die van dichtbij op keeper Lex Kramers stuit. Zo hebben we op een kwart wedstrijd al de nodige kansen gezien voor beide teams.

Op het halfuur verdwijnt een kopbal van Aldert Bouman maar net naast de goal van Unitas. En iets over het half uur heeft keeper Lex Kramers alle moeite met een schot van Maarten van Wijlen waarbij de bal na wat kunst en vliegwerk net naast gaat.

Het slot van de 1e helft is voor Unitas als in de 41e minuut, al of niet in buitenspel, Christiaan van Herp vrij door mag gaan op keeper William Versteeg deze met een lob passeert maar de bal op de bovenkant van de lat ziet landen en GDC dus met een 2 – 0 stand aan de rust gaat beginnen.

De ruststand bij Delta Sports – De Zwerver (0 – 1) is ook goed nieuws voor GDC en ploeg ligt op koers voor het halen van de nacompetitie. Maar er is nog een helft te gaan waarin nog van alles kan gebeuren.

Direct na rust deelt GDC weer een flinke tik uit aan Unitas als Maarten van Wijlen na 47 minuten de 3 – 0 laat aantekenen. De assist komt op naam van Pascal de Vries na goed doorgaan.

DSC_0020 3-0 juichen

Enkele minuten later is van Wijlen dicht bij zijn 2e treffer van de middag als hij zichzelf goed vrijspeelt in de 16 en van dichtbij overschiet. GDC is zoek naar de definitieve knock out want in diezelfde minuut is het nogmaals Maarten van Wijlen die kansrijk is maar zijn inzet gaat nu net voorlangs.

Maar dan in de 59e minuut komt Unitas er weer razendsnel uit met Christiaan van Herp, hij omspeelt keeper William Versteeg maar ziet toch nog kans om de bal van de 16 meter lijn naast het lege doel te schieten in plaats van erin. Hiermee komt GDC goed weg.

Tom Hesselberth wordt inmiddels met een lichte blessure vervangen door A-junior John van Zelst. Tom heeft laten zien ook het spelletje op het hoogste niveau nog niet verleerd te zijn.

GDC blijft het betere van het spel houden en in de 66e minuut krijgt de ploeg een strafschop mee na hands in het strafschopgebied van Unitas. Aanvoerder Jamie Youell jaagt vanaf 11 meter de bal langs Lex Kramers en GDC staat met 4 – 0 voor en de buit is binnen lijkt het.

Toch maar even de nadruk op het woordje “lijkt” want 3 minuten later staat het plotsklaps 4 – 2. GDC is even de concentratie kwijt en in de 67e minuut is het de 16 jarige invaller Job Lanting die de 4 – 1 scoort door de bal mooi in de verre hoek te schieten. 2 minuten later krijgt ook Unitas een strafschop na een duwfout van Erik den Ouden. Het is aanvoerder Laurens Bijl die de bal binnenschiet en het staat 4 – 2. Zou het dan toch nog fout gaan?

Maar nee GDC is weer helemaal bij de les en de concentratie is weer terug. In de 72e minuut is het Aldert Bouman die goed inkopt na een corner maar de bal wordt op de doellijn nog gered door een verdediger.

De tussenstand bij Delta Sports – De Zwerver is inmiddels 0 – 3 zodat GDC bij winst definitief naar de nacompetitie gaat.

De ploeg blijft goed naar voren spelen en in de 74e minuut gaat een vliegend schot van Jamie Youell maar net naast. Een minuut later kan Lourens Fieten een goede aanval net niet afronden. GDC houdt druk en het beste voorbeeld daarvan zien we in de 84e minuut als Maarten van Wijlen met goed doorgaan de bal veroverd op Hicham Amghar. Hij behoudt goed het overzicht en bereikt Pascal de Vries die dit keer wel afrond en de 5 – 2 op het scorebord schiet.

Deze open wedstrijd eindigen we in stijl met nog met goede mogelijkheden voor beide teams. Eerst is het Job Lanting die een bal op het dak van GDC doelt krult. Daarna kopt het Unitas talent nog goed in uit een voorzet van Christiaan van Herp. De kopbal wordt met een save gestopt door William Versteeg. Het laatste wapenfeit komt van Pascal de Vries die met een strak schot de goal van Unitas nog een keer onder vuur neemt. Keeper Lex Kramers is op zijn post en stopt de inzet.

Na exact 90 minuten fluit arbiter Wattel voor de laatste keer en kan het GDC feest beginnen.

DSC_0049 vuurwerk

De ploeg heeft een prestatie van WERELDFORMAAT geleverd door als 2e te eindigen in de competitie en hiermee neemt de ploeg de 1e periode titel over van kampioen Geinoord.

Zelfs de grootste optimist kan dit niet voorspelt hebben. GDC schrijft hiermee een nieuw hoofdstuk in de clubhistorie want niet eerder reikte de ploeg tot de 2e plaats in de 2e klasse met 47 punten uit 26 wedstrijden.

Bekijk allemaal maar eens rustig de eindrankschikking en u ziet ploegen als Nivo Sparta, GRC’14 Hardinxveld, Leerdam Sport, Tricht en SV Meerkerk allemaal op gepaste afstand staan van ons GDC.

Hiermee een groot compliment aan Marco de Jong en de verdere technische staf en natuurlijk het team die dit huzarenstukje hebben klaargespeeld.

DSC_0056 henk en marco

De beloning volgt middels het spelen van de nacompetitie om promotie naar de 1e klasse. Volgende week begint GDC met een uitwedstrijd tegen GPC Vlissingen (winnaar van de 2e periode in de 2e klasse E, Zuid 1). De week erop speelt GDC thuis tegen GPC Vlissingen (en wie weet Corné is dit het begin van de volgende editie “volle gas naar de 1e klasse”).

Ondanks dat het ver weg is hopen we natuurlijk zoveel mogelijk supporters te mogen begroeten. Hou de website van GDC goed in de gaten de komende dagen want wellicht wordt er bus vervoer geregeld.

We sluiten af met het bericht dat het 2e elftal uitstekend is begonnen aan de nacompetitie. In Gorinchem wonnen de mannen van Patrick Hobo met 1 – 3 van Unitas 2. Volgende week spelen zij thuis de return.

Doel: William Versteeg.

Achter: Erik den Ouden, Tom Hesselberth (59 John van Zelst), Aldert Bouman, Justin Youell.

Midden: Jamie Youell, Pascal de Vries, Lourens Fieten (85 Emiel van der Heijden).

Voor: Stefan Storchart (85 Bart van den Boorgaard), Maarten van Wijlen, Menno Schouten.