Onder ideale voetbalomstandigheden stond voor vandaag de degradatiekraker GDC – Altena op het programma. Met regelmatig een lekker zonnetje en een graad of 15 was het goed toeven langs de lijn vandaag. Het veld lag er als een biljartlakken bij en was uitstekend geprepareerd voor deze regio clash. De eerste weer sinds het seizoen 2013 – 2014. Ook toen was het een wedstrijd in de onderste regionen van de 2e klasse met GDC als winnaar (2 – 0).

Uiteraard was er deze week veel te doen geweest over de onthutsende 0 – 8 nederlaag, vorige week, van Altena in de thuiswedstrijd tegen Hardinxveld. De vraag die iedereen bezig hield is zou de ploeg deze verwerkt hebben en er weer staan voor de volgende degradatiekraker. Voor GDC de vraag: hoe stel je je in op een tegenstander die uit zal zijn op revanche. Wat kun je verwachten. Trainer Marco de Jong had gisteravond toch maar een lichte training ingelast nadat de donderdag training, vanwege Koningsdag, vervallen was.

Om even over halfdrie trapt pupil van de week Rens Komejan af en laat zien een echte spits te zijn want hij schiet de bal keurig in de hoek.

GDC start in een 4-4-2 opstelling en binnen vijf minuten is er al een fraaie actie van de opkomende linksback Justin Youell die Pascal de Vries net niet bereikt. De thuisploeg wil tegen de geplaagde tegenstander natuurlijk zo snel mogelijk op voorsprong komen om zo een mentale tik uit te delen. Echter dat gebeurd bijna aan de andere kant als Robin de Keijzer goed naar binnen draait en de bal in de hoek krult waar Nicky Janssen er met de vingertoppen net nog bij kan komen.

Maar na tien minuten wordt het zomaar 1 – 0 voor GDC als Pascal de Vries met een onvervalste punter keeper Marrien van den Heuvel verrast. De bal lijkt over te gaan maar ploft net onder de lat binnen. Een mooie opsteker voor GDC zo vroeg in de wedstrijd. De mannen van Marco de Jong houden de druk er goed bij Altena wat vooral verdedigend de nodige steken laat vallen. Dat is ook het geval in de 19e minuut als Pascal de Vries opnieuw alle ruimte krijgt om uit te halen. Hij raakt de bal niet goed maar met een gelukje verdwijnt deze wel klem in de hoek en zo staat het 2 – 0.

Bij Altena loopt het niet en is zichtbaar dat de klap van vorige week nog nadreunt in de hoofden van de spelers. De ploeg voetbalt dan ook duidelijk meer tegen zichzelf dan tegen GDC. Dit komt het beste naar voren in het voortdurende gepraat vooral tegen de scheidsrechter en hiermee speelt de ploeg zichzelf in feite uit de wedstrijd.

Halverwege de 1e helft krijgt Altena een vrije trap, recht voor het doel, op ruim 20 meter van het doel. Robin de Keijzer zet zich achter de bal en schiet de bal maar net een half metertje over. Daarna pakt de thuisploeg het weer op en na 25 minuten soleert Erik den Ouden door de Altena defensie en lijkt te twijfelen tussen afleggen of zelf schieten en stuit tenslotte op de sluitpost van Altena. Enkele minuten later wordt een fraai schot van Lourens Fieten nog net door keeper Marrien van den Heuvel tot corner verwerkt.

De Altena defensie blijft een zwakke indruk achterlaten en iets over het halfuur bereikt een voorzet van Jamie Youell spits Pascal de Vries die zijn omhaal ruim naast het doel ziet verdwijnen. De thuisploeg houdt de druk er goed op staan en Altena lijkt rijp te zijn voor de sloop. Na 37 minuten alweer de volgende kans als Pascal de Vries met een voorzet Joost van Rooijen bereikt die niet kan afronden. Zo houdt GDC Altena in leven.

In de slotfase van de 1e helft bereikt een corner het hoofd van Erik den Ouden die zijn harde kopbal net naast de goal ziet verdwijnen. Net voor rust doet een oude voetbalwet, die zegt als jezelf niet scoort dan doet de tegenstander het wel, weer opgeld. In eerste instantie kan Justin Youell nog uitstekend redding brengen als hij de bal van de doellijn kopt. Daarna red Nicky Janssen nog op een inzet van Altena maar uiteindelijk werkt Hans den Haan de aansluitingstreffer binnen en staat met plotseling 2 – 1 in plaats van 3 – 0.

Echter in de extra tijd van de 1e helft deelt GDC nog een mokerslag uit als de sterk spelende Ralph Lankhaar goed doorgaat en profiteert van de wanorde in de defensie van Altena, waar de geschorste Julian Geelhoedt node wordt gemist, als hij met een voorzet bij de 2e paal de vrijstaande Lourens Fieten bereikt die simpel binnentikt en met de 3 – 1 tussenstand is de marge weer 2 doelpunten in het voordeel van de mannen van Marco de Jong.

Na rust probeert Altena uit een ander vaatje te tappen. De ploeg gooit veel fysiek en strijd in de wedstrijd en zoekt de grenzen van het toelaatbare duidelijk op. Scheidsrechter Bos geeft de grenzen niet echt duidelijk aan en laat veel op zijn beloop zodat er voortdurend over en weer irritaties zijn. Het wordt dan ook een echte degradatiewedstrijd. GDC probeert niet mee te gaan in deze strijdwijze maar ontkomt er van tijd tot tijd toch ook niet aan en moet dan hierin mee.

Halverwege de 2e helft gaat de storm weer wat liggen en gaat GDC ook weer voetballen en krijgt Pascal de Vries de kans om de wedstrijd te beslissen als hij oog in oog komt met Marrien van den Heuvel. Echter zijn inzet strandt op de voet van de goalie. Ruim een kwartier voor tijd eindigt een mooie individuele actie van Jamie Youell met een schot wat net naast gaat. Het is de inleiding tot de beslissing die een minuut later komt.

Stefan Storchart lijkt in buitenspel positie te vertrekken, echter er is geen vlagsignaal en ook geen protest, geeft fraai voor waar het Pascal de Vries is die GDC met zijn 3e treffer in veilige haven schiet 4 – 1. Twee minuten later, in een counter, vrijwel identieke situatie. Weer een voorzet van Storchart en de Vries die afrond en met de 5 – 1 nog wat meer zout in de Nieuwendijkse wonden strooit.

In de slotfase wordt nog een 3-tal spelers bij GDC gewisseld en scoort Erik van Zanten met een mooie kopbal, uit een corner, de 5 -2. Hieraan vooraf gaat goed doorgaan van aanvoerder Richard de Laat die als enige aan Altena zijde een ruime voldoende haalde.

Met deze uitslag duwt GDC streekgenoot Altena dieper in de degradatiezorgen. Voor GDC ziet het er beter uit. De ploeg staat, met nog 2 wedstrijden te gaan 6 punten voor op nummer 13 Hardinxveld wat vandaag met 1 – 3 verloor van GJS en staat 2 punten voor op nummer 11 Heukelum. Naar boven zijn Tricht en Wilhelmina ’26 nog in het vizier. Volgende week is het Hardinxveld – Heukelum en gaat GDC op bezoek bij SV Meerkerk waar volgend seizoen onze oud trainer Michel de Raad de scepter zal zwaaien. De eerste wedstrijd dit seizoen was Meerkerk de sterkste met 1 – 3. Zoals u/jullie kunt lezen is er dus na vandaag nog steeds niets beslist en blijft het spannend wie uiteindelijk het kind van de rekening zal zijn. We roepen alle supporters op om volgende week naar Meerkerk te komen om de ploeg in deze altijd lastige uitwedstrijd te steunen.

Na afloop van de wedstrijd werd de ploeg door Bakkerij Brouwers uit Genderen getrakteerd op een heerlijke taart en samen met een kratje bier van enkele sponsors lieten de spelers dit zich goed smaken. Allen bedankt.