Op deze winderige Sinterklaas zaterdag moest GDC het vandaag opnemen tegen JSV Nieuwegein. De thuisploeg had nog wat recht te zetten na de kansloze 5 – 0 nederlaag van vorige week tegen DFS. GDC had 7 punten uit de laatste 3 wedstrijden en bleef ook zonder tegentreffers. Ingrediënten die voor een mooie pot voetbal zouden kunnen zorgen.

Het was winderig en koud op het mooie sportpark van JSV Nieuwegein. De thuisploeg had een passende surprise geregeld voor deze wedstrijd. Want niemand minder dan Sinterklaas en Zwarte Piet verrichten de aftrap waarbij Zwarte Piet de openingsgoal mocht scoren.

De thuisploeg was hierdoor duidelijk geïnspireerd en GDC geïntimideerd zo leek het in de openingsfase want na 2 minuten al een dot van een kans voor JSV Nieuwegein na geknoei achterin bij GDC. Maar met wat kunst en vliegwerk blijft het toch 0 – 0. JSV Nieuwegein houdt de druk er goed op en is op jacht naar de openingstreffer met goed en gevarieerd spel wordt gedurende de gehele 1e helft steeds gemakkelijk de vrije man gevonden.

GDC probeert in de omschakeling gevaarlijk te worden en na ruim 10 minuten een goede pass van Pascal de Vries op Mitchell Landbrug die net niet door kan komen. Diezelfde speler creëert in de 16e minuut voldoende ruimte om uit te halen maar zijn inzet gaat naast. Enkele minuten later is het 1 – 0 als Martijn Kroneman veel ruimte krijgt op de vleugel om tot een voorzet te komen. De vrijheid die vervolgens Daniel Makkee in het centrum krijgt is nog groter en ongehinderd kan hij de 1 – 0 tegen de touwen koppen.

De gasten zijn slordig in de passing en ook de opbouw is bijzonder matig. Teveel worden er verkeerde keuzes gemaakt en ook ballen wordt te zacht ingespeeld waardoor de thuisploeg steeds eenvoudig in kan grijpen. In de geest van deze dag speelt de scheidrechter na een klein halfuur voor Sinterklaas door de thuisploeg een strafschop te geven in plaats van voor een overtreding van Barry van Zwezerijnen op Benjamin Vos te fluiten. Tot overmaat van ramp krijgt Vos hiervoor ook nog eens de geel kaart. De surprise wordt door Jonathan Mehrez in een 2 – 0 voorsprong omgezet.

JSV Nieuwegein speelt de 1e helft soeverein uit en is duidelijk agressiever dan GDC waar ook de handelingssnelheid te laag is. We gaan rusten met een 2 – 0 tussenstand. In de rust wordt de tegenvallende Stefan Storchart gewisseld en Benjamin Vos blijft geblesseerd achter.

Na rust zien we een meer herkenbaar GDC. De ploeg zit er kort op en is duidelijk agressiever dan voor rust. Na 5 minuten een mogelijkheid voor Pascal de Vries maar zijn inzet gaat naast. JSV Nieuwegein speelt wat meer op de counter een wapen wat de ploeg goed beheerst. Na een klein uur wordt spits Barry Zwezerijnen diep gestuurd maar Wesly van de Wardt is alert en zit er goed bij. GDC blijft zoeken naar de aansluitingstreffer en het spel speelt zich dan ook veelal af op de helft van JSV

Nieuwegein. In de 68e minuut trapt Menno Schouten een corner goed voor waar keeper Pascal Florie onder de bal doorgaat die vervolgens bij de 2e paal komt en de vrij staande Pascal de Vries bereikt die de bal knap in het dak van het doel schiet en GDC weer terug brengt in de wedstrijd 2- 1. De gasten zetten aan en de thuisploeg moet terug. Veel kansen kan GDC niet creëren want de verdediging van JSV Nieuwegein staat goed. Met name het centrale duo Ferdi Vrede en Ricardo Bakker spelen een sterke wedstrijd.

GDC moet meer risico nemen en schuift meer en meer door. In de 76e minuut breekt de thuisploeg goed uit de voorzet is op maat en Barry Zwezerijnen komt voor zijn man en verrast Wesley van de Wardt en het staat 3 – 1. Deze klap komt GDC niet echt meer te boven. De ploeg probeert het nog wel wat zeker te prijzen is maar komt simpelweg kwaliteit tekort. Wat in het slot van deze wedstrijd nog maar eens wordt onderstreept als het in de 82e minuut 4 – 1 wordt door alweer Barry Zwezerijnen die door kan gaan als de buitenspelval te laat dichtklapt en het simpel afmaakt.

Diezelfde speler strooit nog meer zout in de wonden als hij in de 88e minuut de 5 – 1 laat aantekenen na aan ragfijne counter en de voorzet van Bjorn van der Horst prima binnenkopt.

GDC loopt hiermee voor het eerst na 3 wedstrijden weer tegen een forse nederlaag aan met 5 – 1. Een nederlaag die des te vervelender wordt omdat zowel WNC als Roda Boys vandaag beiden de volle winst pakten. Hierdoor zakt GDC naar de 13e plaats.

Volgende week speelt GDC de laatste wedstrijd, thuis tegen VVZ ’49, voor de winterstop en tevens de laatste wedstrijd van de 1e seizoenshelft. We rekenen erop dat onze boys nog één keer alles uit de kast zullen halen om met een overwinning de winterstop in te gaan. Hierbij rekenen we erop dat u en jullie als supporters de ploeg zullen aanmoedigen