Vandaag ging GDC op bezoek bij SC Everstein. De laatste weken had de ploeg met hardwerken directe concurrenten SVW en SV Capelle geklopt en met een overwinning vandaag tegen SC Everstein zou de ploeg zich definitief veilig kunnen spelen. Maar hoe anders was het vandaag. Er werd een ontluisterende 3 – 2 nederlaag geleden tegen een ploeg die wel goed begrepen had waar het om ging vandaag. Juist de zaken die de laatste weken dik in orde waren, een solide verdediging en de juiste instelling, ontbraken vandaag. De ploeg kwam, door Pascal de Vries, in de 17e minuut nog wel op een 0 – 1 voorspong die echter rond het half uur in een tijdsbestek van 3 minuten in een 2 – 1 achterstand werd omgezet. Direct na de pauze, in de 51e minuut, maakte Lourens Fieten de gelijkmaker 2 – 2 en de supporters gingen er nog maar eens voor staan. Echter 3 minuten later gaat het andermaal fout achterin bij GDC en scoort SC Everstein de 3 – 2. Deze tik komt de dolende ploeg van trainer Frans Grondman niet meer te boven en men mag nog blij zijn dat de schade niet verder oploopt. Al met al een dik verdiende nederlaag die echter totaal onnodig was gelet op de aanwezige kwaliteiten van SC Everstein.

Verslag

Ook deze zaterdag werden we weer getrakteerd op een heerlijk voorjaarszonnetje aan de Lekdijk in Everdingen alwaar GDC in SC Everstein de volgende tegenstander treft. De gastheren hebben sinds januari 2014 een volledige nieuwe accommodatie (kantine en kleedkamers) waarvoor een compliment zeker op zijn plaats is. Het geheel ziet er geweldig uit. De belangen vooraf aan deze wedstrijd zijn duidelijk. Om nog enigszins zicht te houden op handhaving in de 2e klasse telt voor SC Everstein alleen een overwinning. GDC mag en wil zeker niet verliezen en met een overwinning is de ploeg verzekerd dat het ook volgend jaar weer in de 2e klasse mag uitkomen.

Trainer Frans Grondman kan vandaag geen beroep doen op Jamie en Justin Youell die beiden geschorst zijn. Daarnaast kan er geen beroep gedaan worden op Johnny van Mersbergen en Tom Hesselberth die beiden geblesseerd zijn. Om even over drieën beginnen de teams aan de wedstrijd met GDC in een enigszins verrassende opstelling.

De verwachting is dat SC Everstein furieus aan de wedstrijd zal beginnen maar dat is niet zo. De eerste 10 minuten kabbelen rustig voorbij waarbij eigenlijk het enige opvallende is het vele balverlies aan beide zijden. In de 15e minuut verkijkt keeper Geoffrey van der Boor zich bijna op een als voorzet bedoelde bal van Stefan Storchart maar deze gaat net voorlangs. In de 17e minuut komt GDC op een 0 – 1 voorsprong na een prima aanval. De bal komt na goed doorgaan bij Stefan van Veen op links die de bal goed inspeelt op Pascal de Vries. Zijn geplaatste uithaal is voldoende voor de 0 – 1 voorsprong. SC Everstein probeert de bakens te verzetten waarbij vooral het spel van Guillermo Ooft opvalt. Gemakkelijk zet hij met regelmaat de verdediging van GDC te kijk maar gevolgen heeft het allemaal (nog) niet.

In de 26e minuut valt dan eigenlijk uit het niets de gelijkmaker als een corner op Sander Bergshoeff wordt ingespeeld. Zijn schot lijkt keeper van Wesley van der Wardt te verrassen, wellicht nog geraakt te zijn onderweg, en het is 1 – 1. In de 29e minuut wordt het nog erger als SC Everstein gemakkelijk door kan komen op links de voorzet de volkomen vrijstaande Guillermo Ooft bereikt die  met een stifje Wesley van de Wardt andermaal passeert en de score naar 2 – 1 tilt. GDC ondertussen straalt weinig beleving uit en de duidelijke boodschap voor de wedstrijd van trainer Frans Grondman lijkt in de verste verte niet te zijn aangekomen. De ploeg blijft grossieren in balverlies en foute passes zodat men geen enkele keer aan een fatsoenlijke aanval toekomt.

In de extra tijd van de 1e helft gebeurt en nog het nodige voor beide doelen. Eerst is het Wesley van der Wardt die met een knappe redding Jamal Ouassif van scoren afhoudt. Een minuutje later laat Guillermo Ooft de gehele GDC verdediging nog maar eens zijn hielen zien maar zijn voorzet kan gelukkig door Lourens Fieten nog worden weggewerkt. GDC komt ook nog een keer voor het doel van SC Everstein als Loek de Jong zich goed vrijspeelt aan de linkerkant een goede voorzet heeft die door 2 man van GDC wordt gemist zodat we met een 2 – 1 stand voor SC Everstein aan de thee gaan beginnen.

De 2e helft komt GDC goed uit de kleedkamer en met de wind in de rug wordt SC Everstein onder druk gezet. GDC heeft het initiatief en deelt de lakens uit wat zich in de 51e minuut in de gelijkmaker uitbetaald. Stefan Storchart wordt weggestuurd aan de rechterkant en zijn voorzet wordt door diverse spelers gemist maar bereikt Lourens Fieten bij de 2e paal die via keeper Geoffrey van der Boor raak schiet en de ploegen weer in evenwicht brengt 2 – 2. Je verwacht dan dat GDC doordrukt omdat SC Everstein even een aangeslagen indruk maakt

Maar dat is van korte duur want met medewerking van de GDC defensie komt de ploeg van Dennis van der Steen opnieuw op voorsprong als Jelle Bouman achterin de bal mist en Jamal Ouassif vrije doorgang krijgt en de bal onberispelijk langs Wesley van der Wardt binnenschiet en SC Everstein weer op voorsprong zet 3 – 2. GDC krijgt hier een goede tik van mee zozeer zelfs dat de ploeg deze klap ook niet mee te boven komt. De thuisploeg merkt dat er misschien nog meer inzit en zet nog maar eens aan. In de 65e minuut raakt kort voor het doel van GDC Geert Dokman de bal maar half waardoor Wesley van der Wardt redding kan brengen. 2 minuten later gaat Guillermo Ooft nog maar eens aan de haal schud op eigen kracht 2 verdedigers van GDC af maar vrij voor Wesley van der Wardt faalt hij in de afwerking.

In de 73e minuut zien we een Roderick van Duinen vrij voor Wesley van der Wardt opduiken maar zijn inzet gaat naast. Een paar minuutjes later is het Guillermo Ooft die vrije doorgang heeft  maar zijn inzet gestopt ziet worden door Wesley van der Wardt.  GDC ploetert inmiddels verder en speelt zonder enig vertrouwen en ook het nodige lef ontbreekt. Het lijkt wel of niemand de bal wil hebben en liever een risicoloos passje naar achteren dan dat er een keer diepgang wordt geprobeerd.

SC Everstein ondertussen laat ook zien dat meer zaken dan alleen voetbal in dit soort wedstrijden van belang zijn. Met grote regelmaat gaat één van de spelers op de grond liggen wat allemaal tijdwinst oplevert en ook GDC uit het ritme haalt. Scheidsrechter Roeland gaat hier allemaal gemakkelijk in mee en neemt ook zelf nog een keer de verzorging van een speler ter hand!!. Veel gekker moet het dan niet worden denk je nog. Maar goed je weet dat dit soort zaken erbij hoort dus daar moeten we dan ook niet al te moeilijk over doen. GDC roept het namelijk allemaal zelf over zich zelf af en had het nooit zover moeten laten komen.

Toch krijgt GDC rond de 80e minuut nog een paar mogelijkheden. Eerst wordt een voorzet van Stefan van Veen net gemist door Lourens Fieten en een minuutje later dwingt Erik den Ouden met een pegel Geoffrey van der Boor tot een redding.

De laatste 10 minuten inclusief beperkte blessuretijd brengen weinig opwinding meer voor de doelen zodat we afsluiten met een verdiende 3 – 2 zege voor SC Everstein.

Aan GDC zijde kan men spreken van een collectief falen vandaag. En dat doet vreemd aan met de wetenschap dat bij een overwinning het 2e klasse schap veilig zou zijn gesteld. Nu zal de ploeg over 2 weken, op 3 mei, in de thuiswedstrijd tegen Rijwijkse Boys nog vol aan de bak moeten. Alleen een zege geeft dan zekerheid hangende de nog lopende zaak van de wedstrijd GJS – SC Everstein. Blijft de overwinning van SC Everstein alsnog staan dan is de marge 4 punten in het voordeel van GDC in het andere geval is de marge 5 punten ten opzichte van SVW met nog 2 wedstrijden te gaan. Het blijft dus allemaal ongemeen spannend in deze klasse en dat niet alleen onderin maar ook bovenin blijft het spannend. Daar heeft ook WNC zich weer gemengd in de titelstrijd na de forse nederlagen van vandaag van Roda Boys en Lienden.

Doel: Wesley van der Wardt

Achter: Erik den Ouden, Benjamin Vos, Jelle Bouman, Joost van Rooijen (72 Erik van Kessel)

Midden: Stefan Storchart, Lourens Fieten, Xander van den Assem, Stefan van Veen

Voor: Loek de Jong (46 Emiel van der Heijden), Pascal de Vries.