Er was vandaag weer veel te doen op het Gemeentelijk Sportpark in Eethen. Vanmorgen speelden de jeugdteams van De Jong Academy tegen hun leeftijdsgenoten van Anderlecht uit Brussel. En voor deze middag stond voor GDC de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen Nivo Sparta op het programma met als inzet een plaats in de 1e klasse.

Vanmorgen hadden we nog zware onweers- en hagelbuien maar vanmiddag was het weer een stuk beter en hadden we onvervalste Hollandse luchten. Wel stond er een harde Noorwestenwind over het veld.

GDC kon vandaag geen beroep doen op de geschorste broers Justin en Jamie Youell en daarnaast was ook topschutter Pascal de Vries er om dezelfde reden niet bij. Aan de zijde van Nivo Sparta ontbraken Bjorn Jongste door een blessure en David Ruane door een schorsing. Bij GDC keert vandaag wel Benjamin Vos terug na zijn schorsing vorige week. Beide ploegen kennen elkaar inmiddels al door en door want vandaag staan ze voor de 4e keer dit seizoen tegen over elkaar. De laatste wedstrijd tussen de beide ploegen, de beslissingswedstrijd om de 2e periode, leverde een duidelijke 3 – 0 zege op voor de ploeg uit Zaltbommel. De ploeg is ook favoriet voor een plaats in de 1e klasse. Maar we weten dat GDC een moeilijk te kloppen ploeg is.

Om even over drie uur komen de teams, vergezeld door pupillenteams van beide verenigingen, het veld op. Tevens is er sprake van een vele minuten durend indrukwekkend vuurwerk, en ook de “GDC sirene” laat zich goed horen zodat de sfeer er direct goed inzit.

Zo rond de 850 toeschouwers omzomen het veld als Nivo Sparta aftrapt voor de wedstrijd die onder leiding staat van scheidstrechter van Essen. De gasten beginnen hier duidelijk beter aan dan GDC want na 8 minuten wordt sterspeler Jordy de Wit al vrij voor keeper Wesley van de Wardt gezet. Echter zijn inzet belandt op de buitenkant van de paal. GDC moet terug in de openingsfase en Nivo Sparta heeft het heft stevig in handen. Met name Tim de Laat strooit met goede passes.

Nivo Sparta schakelt nog een tandje bij om de openingstreffer te forceren en GDC heeft even moeite om te volgen. Maar verder dan een schot van Dennis van Riel komen de gasten toch niet. GDC stelt achterin orde op zaken en het veel geprezen aanvalstrio, Johnny Noorthoek, Niels den Haan en Jordy de Wit, van Nivo Sparta creëert verder in de wedstrijd vrijwel geen kansen meer.

Na het openingsoffensief van Nivo Sparta komt GDC, halverwege de 1e helft, beter in de wedstrijd. Op het middenveld ontregelen Aldert Bouman en Johnny van Mersbergen de meeste aanvallen van Nivo Sparta en zorgt Lourens Fieten voor de nodige aanvallende impulsen. Hij doet dit dermate goed dat hij vrijwel uitsluitend ten koste van vele overtredingen kan worden gestuit. Na 33 minuten passeert Fieten enkele verdedigers en komt ver in het strafschopgebied van Nivo Sparta waarbij de bal tegen de hand van Davey Brothwell komt. Scheidrechter van Essen geeft echter geen strafschop. Zoals hij ook, een minuut later, geen vrije trap geeft aan Nivo Sparta na een terugspeelbal van Levi Splinters die door Wesley van de Wardt wordt gepakt.

Na 35 minuten een corner voor GDC die door Menno Schouten goed wordt voorgegeven en het is aanvoerder Benjamin Vos die net over kopt. In de slotfase zet GDC nog even aan. Eerst is het in de 44e minuut Maarten van Wijlen die zich knap vrijspeelt en de bal aflegt op de inkomende Aldert Bouman. Zijn inzet, van net buiten het strafschopgebied, gaat echter ruim over. Maar in de extra tijd van de 1e helft is wel raak voor GDC. Een vrije trap van Stefan Storchart wordt nog licht aangeraakt onderweg door een verdediger en ook Benjamin Vos raakt de bal nog enigszins voordat deze bij keeper Dennis Westerlaken komt die hem echter los laat en het is de vandaag jarige Erik den Ouden die zichzelf een mooi cadeau geeft door het laatste zetje te geven voor de 1 – 0 voorsprong wat ook direct de ruststand is.

Na de rust speelt GDC tegen de wind en is het de verwachting dat Nivo Sparta op zoek zal gaan naar de gelijkmaker. Echter de ploeg uit Zaltbommel heeft moeite met het vinden van openingen in de hechte defensie van GDC. De beide backs Levi Splinters en Erik den Ouden hebben de gevaarlijke vleugelspelers in de tang en ook spits Niels den Haan komt er vandaag niet aan te pas tegen de soeverein spelende centrale verdedigers Joost van Rooijen en Benjamin Vos.

Wel zorgen de verre ingooien van den Haan bij tijd en wijle voor de nodige onrust voor de goal van GDC maar echte kansen levert het niet op. Aanvallend loert GDC op een uitbraak via de snelle Menno Schouten en Stefan Storchart en later ook met invaller Bart van den Boorgaard die de geblesseerd geraakte Maarten van Wijlen vervangt. Hierdoor blijft het Nivo Sparta steeds noodzakelijk om voldoende mensen achter te houden.

GDC laat andermaal zien dat het toch een moeilijk te kloppen ploeg is. Ogenschijnlijk lijkt het dat Nivo Sparta een mindere dag heeft maar dit is toch zeker ook een verdienste van het met veel inzet en passie spelende GDC wat zijn huid zo duur mogelijk verkoopt.

Halverwege de 2e helft een voorzet van Stefan Storchart op Bart van den Boogaard die net niet tot een kopbal kan komen omdat keeper Dennis Westerlaken er tussen zit. Aan de andere kant gaat, na een afvallende bal, een inzet van Jeroen Sterrenburg over de goal van GDC.

Na 71 minuten een mooie en snelle counter van GDC. De mee opgekomen Erik den Ouden geeft de bal goed voor waar het Fabrice de Jong is die bijna zijn eigen doelman passeert en de bal maar net naast ziet gaan aan de voor hem goede kant van de paal.

Inmiddels sluipt de frustratie wat in de ploeg uit Zaltbommel. Het loopt allemaal niet naar wens en het spel wordt er niet beter. Aan de andere kant neemt bij GDC het vertrouwen toe dat het zomaar weleens een hele mooie middag kan gaan worden.

In de 81e minuut dan eindelijk de eerste mogelijkheid, na rust, voor Nivo Sparta als Wesley Paymans van dichtbij over kopt na een corner van Tim de Laat. De laatste tien minuten komt het inmiddels leeg gespeelde GDC zonder al teveel problemen door. Na ruim 90 minuten fluit arbiter van Essen voor de laatste maal en wint GDC met 1 – 0. De leidsman floot prima, kon de kaarten op zak houden, en toonde aan de wedstrijd perfect aan te voelen.
Volgende week, in Zaltbommel, treffen de ploegen elkaar voor de 5e maal dit seizoen. We kunnen ons letterlijk en figuurlijk gaan opmaken voor een warme middag en na 90, of meer minuten, weten we wie de winnaar is want beslist is nog niets na vandaag. Nivo Sparta mag dan wel de wedstrijd verloren hebben maar de slag zeker nog niet. GDC kan volgende week wel weer een beroep doen op de spelers die vandaag geschorst waren.

Het 2e elftal maakte het nog goed spannend vandaag. Leek de wedstrijd, uit bij Vuren 2, vandaag een formaliteit na de 4 – 0 winst van vorige week. Niets was echter minder waar want na een 2 – 0 ruststand was het na 90 minuten ook 4 – 0 maar dan voor Vuren zodat er een verlenging aan te pas moest komen. Hierin scoorde, het met veel invallers spelende, GDC waarmee een debacle werd voorkomen. De ploeg speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse.

Dit was tevens de laatste thuiswedstrijd van een extra lang seizoen. Ongeacht de afloop volgende week in Zaltbommel kunnen we in alle opzichten terugzien op een fantastisch seizoen. Want kijken we om ons heen op het Sportpark dan zien we zowel binnen als buiten dat het hier en daar een metamorfose heeft ondergaan. Een nieuwe bestuurskamer, een opgeknapte dames toiletgroep en wat te denken van de laatste aanwinst ons terras waar nu de laatste hand aan wordt gelegd. Daarnaast ook tal van onderhoudsklussen die in stilte en achter de schermen worden uitgevoerd.

De velden zagen er ook dit jaar weer pico bello uit. Allemaal werkzaamheden waar heel veel vrijwilligersuren in gaan zitten. En wat te denken van de werkzaamheden binnen. Schoonhouden van de kleedkamers en de kantine, en niet te vergeten de bardienst. Gelukkig kan GDC rekenen op een fantastische club vrijwilligers en allemaal mensen die ons cluppie een warm hart toedragen. Kortom het was wekelijks weer een genieten van dit alles.

Voor de technische staf en de spelers natuurlijk een mooi pluspunt om onder deze omstandigheden te kunnen trainen en spelen. Iets wat door hen allen ook zeer gewaardeerd wordt en dan is het voor de gehele verenging natuurlijk fantastisch als je sportief een seizoen als dit kunt neerzetten.

Volgende week nog één keer knallen met z’n allen en wie weet volle gas naar de 1e klas!!!

Doel: Wesley van de Wardt
Achter: Levi Splinters, Joost van Rooijen, Benjamin Vos, Erik den Ouden.
Midden: Johnny van Mersbergen, Aldert Bouman, Lourens Fieten,.
Voor: Stefan Storchart (90 Emiel van der Heijden), Maarten van Wijlen (65 Bart van den Boorgaard), Menno Schouten.

Foto bij bericht: Hans Kieboom