Na op 10 december 2016 de laatste competitie wedstrijd te hebben gespeeld voor de winterstop was het vandaag voor GDC weer de 1e wedstrijd om de punten nadat vorige week de thuiswedstrijd tegen BLC was afgelast.

De vraag was hoe zou GDC overwinterd hebben. Immers de laatste wedstrijden van 2016 lieten pover voetbal zien en gingen hierdoor onnodig verloren. De serie oefenwedstrijden leverde mixed feelings op. Zo werden de tegengoals steeds wel erg gemakkelijk weggegeven. Het was dus even afwachten hoe de ploeg ervoor zou staan.

Maar goed voor de derby tegen Wilhelmina ’26 hoeft er natuurlijk niemand extra gemotiveerd te worden. De eerste wedstrijd, eerder dit seizoen, eindigde in een 2 – 0 overwinning voor GDC dus Wilhelmina ’26 heeft nog wat recht te zetten. Daar komt bij dat beide ploegen alleen maar met een winstpartij gebaat zijn gezien de positie op de ranglijst.

Om exact 14.30uur laat scheidsrechter Aafouallah de ploegen aftrappen voor de wedstrijd die GDC vol overtuiging en met druk naar voren begint. De ploeg krijgt een geweldige opsteker als het na 6 minuten spelen al op voorsprong komt. Een corner van Stefan Storchart beland via het hoofd van Lourens Fieten bij de 2e paal waar de Wilhelmina ’26 verdediging Benjamin Vos over het hoofd heeft gezien en vrijstaand kan hij simpel binnenkoppen en zo staan de gasten al vroeg op een 0 – 1 voorsprong.

GDC blijft de bovenliggende partij maar is wel slordig in de passing. Vrije ballen worden met regelmaat zomaar bij de tegenstander ingeleverd. Wilhelmina ’26 stelt er tot dan weinig tegenover maar komt na een kwartier voetbal toch tot een 2-tal mogelijkheden maar echt gevaarlijk voor het doel van GDC wordt het niet.

Na 24 minuten een dot van een kans voor GDC als Pascal de Vries met een doorkopbal Menno Schouten vrij voor het doel van Wilhelmina ’26 zet maar de vleugelaanvaller schiet naast. Enkele minuten later is hij nog dichter bij een goal als hij naar binnenkomt vanaf de rechterkant en de bal over doelman Martijn Knoop op de lat krult. Een minuut later gaat een kopbal van Lourens Fieten, uit een vrije trap van Joost van Rooijen, net naast. Zo kan GDC het zich aanrekenen dat het niet al verder afstand heeft genomen van een pover Wilhelmina ’26.

Het laatste kwartier verliest GDC enigszins de controle op de wedstrijd en komt de thuisploeg met regelmaat voor het doel van de gasten. Na 37 minuten zien we een bal van Anthony van Wijk, die het midden houdt tussen een schot en een voorzet, gevaarlijk richting het doel van GDC gaan. Nicky Janssen kan er de hand nog tegen krijgen waarna het Samuel Hartgers is die van dichtbij over kopt.

Na 40 minuten gaat een schot van Kelvin van Es via een been van een verdediger net naast. Uit de daarop volgende corner komt de bal ongelukkig tegen de hand van Lourens Fieten hetgeen voor scheidsrechter Aafouallah reden is om naar de stip te wijzen. Nick Linnenbank is trefzeker vanaf 11-meter en het staat weer gelijk 1 – 1.

Toch krijgt GDC nog een goede mogelijkheid om met een voorsprong aan de thee te gaan beginnen maar het lukt Menno Schouten niet om een terugkomende bal van de keeper van dichtbij binnen te schieten zodat 1 – 1 ook de ruststand is.

Na rust wordt het er allemaal niet beter op ook al omdat het behoorlijk is gaan regenen en het toch al niet beste veld alleen maar slechter bespeelbaar wordt. De eerste 25 minuten na rust laten beide ploegen weinig tot niets zien en van opwinding voor de doelen is geen sprake.

Wel zien we dat GDC de grip op het middenveld meer en meer kwijt raakt zodat er meer gevaar te verwachten valt van de zijde van Wilhelmina ’26. Na 70 minuten krijgt de thuisploeg een vrije trap op 18 meter van het doel. Marc Veth zet zich achter de bal en met een goed schot passeert hij de muur maar niet Nicky Janssen want die tikt de bal nog aan en via de paal springt die weer het veld in.

GDC is gewaarschuwd en Wilhelmina ’26 zet aan voor een slotoffensief. Na 78 minuten gaat een kopbal van Wilhelmina ’26 maar net over het doel van GDC. Wilhelmina ’26 heeft het heft nu stevig in handen en lijkt na 83 minuten op voorsprong te komen als na een slippertje achterin bij GDC Samuel Hartgers vrij opduikt voor Nicky Janssen. Echter Janssen duikt als een roofdier op zijn prooi en plukt de bal van de schoen van Hartgers en voorkomt hiermee een zekere tegentreffer.

Na 85 minuten moet hij alweer handelend optreden als Samuael Hartgers van dichtbij kan inkopen uit een vrije trap van Kevin van Esch. GDC mag zijn keeper dankbaar zijn dat het nog steeds in de wedstrijd zit en zowaar leeft de ploeg weer op in de slotfase en claimt na 86 minuten een strafschop als de bal tegen de arm van een verdediger van Wilhelmina ’26 komt. Echter dit keer volgt er geen strafschop.

In de 88e minuut komen de mannen van Marco de Jong alsnog op voorsprong en evenals bij de 1e goal zijn dezelfde spelers hierbij betrokken. Opnieuw ligt een corner van Stefan Storchart aan de basis is er het doorkoppen van Lourens Fieten en is Benjamin Vos de afwerker. Dit keer met een knappe omhaal en het staat 1 – 2 in plaats van 2 – 1.

Wilhelmina ’26 probeert er nog een slotoffensief uit te persen maar gevaarlijk wordt het niet meer zodat GDC een enigszins fortuinlijke zege boekt in de derby van Aalburg en zodoende 6 punten overhoud aan beide derby’s. Voor de voetballiefhebber viel er weinig te genieten vanmiddag maar aan de zijde van GDC zal men daar niet om malen. De 3 punten vergoeden immers veel. Door de overige resultaten blijft het spannend onderin. GDC blijft op de 9e plaats met een gelijk aantal punten als Heukelum en Tricht.

Volgende week weer een 6 punten wedstrijd als de wedstrijd Heukelum – GDC op het programma staat. De eerste wedstrijd eindigde in een 4 – 0 overwinning voor GDC maar sindsdien is Heukelum aan een mooie serie bezig en heeft het GDC achterhaald op de ranglijst. Vandaag won het de belangrijke wedstrijd uit bij BLC met 2 – 3.