Het verslag staat hieroner. De samenvatting van de voor GDC belangrijke momenten staat online: https://www.facebook.com/VvGdc/videos/1053466094795771/  De foto’s staan ook online: https://tinyurl.com/y9gzhysm

Voor vandaag stond de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen op het programma. Tegenstander is Olympia ’60 uit Dongen. Een niet geheel onbekende tegenstander omdat ook in het seizoen 2010 – 2011 tegen hen werd gespeeld.

Beide ploegen hadden hun eerste wedstrijd van dit seizoen verloren dus een overwinning zou zeer welkom zijn om de eerste punten bij te kunnen schrijven. De omstandigheden zijn zwaar door de gestaag vallende regen. We moeten 10 minuten later aan de wedstrijd beginnen omdat de KNVB app die de scheidsrechter gebruikt voor de spelerspas controle kuren vertoond.

Nadat pupil van de week Bob de Graaff heeft afgetrapt voor de wedstrijd kunnen we beginnen. De openingsfase is voor GDC en de thuisploeg probeert de gasten vast te zetten op de eigen helft. Optisch heeft GDC een veldoverwicht maar kan geen gevaar voor het doel creëren. Het staat bij Olympia ’60 goed achterin en op het middenveld heeft de ploeg in spelverdeler Bryan Weistra een goed aanspeelpunt.

Na een kwartier het eerste gevaar voor het doel van GDC na een foute terugspeelbal maar het loopt goed af. Enkele minuten later heeft Nick van Wanrooij teveel tijd nodig om tot een schot te komen. Zo is er weinig opwinding voor beide doelen en oogt het allemaal erg gezapig.

Net over het halfuur een opmerkelijke wissel aan de zijde van GDC als plotseling Justin Youell naar de kant wordt gehaald en Fabian Splinters zijn plaats inneemt. Joost van Rooijen wordt doorgeschoven naar het middenveld om daar meer power en druk te geven.

We gaan naar het einde van de 1e helft als we een vrije trap van Samir Medic namens GDC net over de goal van keeper Jelle Stokx zien verdwijnen. Enkele minuten later is wel raak voor Olympia ’60 als Raymon Damen met een voorzet Devie de Ronde bereikt die bij de eerste paal keeper Wesly van de Wardt verschalkt en de 0 – 1 op het scorebord zet. Een tegengoal die veel gelijkenis oproept met de tegentreffer bij Altena vorige week.

Zo sluiten de 1e helft af met een onthutsend zwak GDC wat zonder enig zelfvertrouwen speelt. We moeten lang teruggaan in de geschiedenis om een zo zwak GDC te hebben gezien. Maar goed er komt nog een 2e helft om zaken recht te zetten.

In 49e minuut krijgt GDC hulp van Olympia ’60 als een corner van Menno Schouten bijna in eigen doel wordt gekopt maar een verdediger kan de bal nog van de doellijn wegkoppen. Verder veranderd er in beginsel niet veel in het spelbeeld. De gastheren hebben veelal teveel tijd nodig om tot een actie te komen waardoor Olympia ’60 steeds gemakkelijk in kan grijpen. Er is ook te weinig rust aan de bal om tot een goede actie te kunnen komen.

Toch zien we een eerste kentering ten goede in de wedstrijd als Samir Medic, na ruim een uur spelen, met een inzet de binnenkant van de paal raakt waarna de bal in de handen van de keeper komt. Aan de andere kant gaat een kopbal van Devie de Ronde maar net over de goal van GDC zodat men ook daar weer gewaarschuwd is.

Op het zware veld gaat inmiddels ook de conditie een woordje meespreken en deze lijkt bij GDC beter orde te zijn. De gasten komen er dan ook weinig meer uit en de thuisploeg voert de druk op. Samir Medic neemt tot tweemaal toe het doel van Olympia ’60 onder vuur maar in beide gevallen treft de aanvaller geen doel.

Voor het laatste kwartier brengt trainer Marco de Jong met Leroy van Nimwegen nog een extra aanvaller binnen de lijnen om de bakens te verzetten. Enkele minuten later al mag van Nimwegen aanleggen vanaf ruim 20 meter voor een vrije trap. De bal gaat als een streep op de goal van Olympia ’60 af en lijkt doel te treffen maar beland op de binnenkant van de paal en het lukt invaller Bart van den Bogaard net niet om de rebound binnen te schieten: vrije trap

Toch put GDC hier moed uit en zet nog maar eens aan en na 80 minuten krijgt de ploeg loon naar werken als Samir Medic met een voorzet Menno Schouten bereikt die met een prachtige volley vanaf rand strafschopgebied raakt schiet voor de gelijkmaker. 1-1 menno

De pijp bij Olympia ’60 lijkt inmiddels helemaal leeg en de ene aanval van de thuisloeg na de andere rolt nu op het doel van Jelle Stokx af. Zo komen er goede kansen voor Stefan Storchart, Samir Medic, Leroy van Nimwegen en Menno Schouten maar geen van allen zien ze kans om tot scoren te komen waardoor de wedstrijd in een gelijkspel lijkt te eindigen. Echter na 88 minuten krijgt GDC nog een buitenkans om op voorsprong te komen als de ploeg een strafschop krijgt. Samir Medic gaat tussen twee verdedigers in de mangel en scheidsrechter Priest wijst resoluut naar de stip. Alle protesten van de gasten brengen de arbiter niet op andere gedachte en Medic zelf schiet de strafschop feilloos binnen en zo staat het 2 – 1 voor GDC. Strafschop

In het vervolg wordt trainer Arne Koeman van Olympia ’60 nog weggestuurd voor aanmerkingen op de leiding. In de stand komt geen verandering meer zodat GDC de eerste punten van dit seizoen kan bijschrijven.

GDC speelde driekwart van de wedstrijd meer tegen zichzelf als tegen de tegenstander. Maar na de gelijkmaker leek de ploeg bevrijd van de druk en de laatste tien minuten zagen we dan ook het GDC zoals we dat graag zien en ook kennen. De ploeg kreeg zo ook weer kleur op de fletse wangen. Het zou mooi zijn om dit mee te nemen naar de wedstrijd van volgende week als men op bezoek gaat bij SV Capelle wat zijn beide wedstrijden, in deze nog prille competitie, wist te winnen.

Minpunt vorig week en ook deze week zijn de onnodig veel gele kaarten die de ploeg pakt. Zeker ook niet handig als je weet dat je een smalle selectie hebt waarin iedereen meer dan nodig is.