Foto´s: http://www.mijnalbum.nl/Album=AA766LZQ
Samenvatting wedstrijd: https://youtu.be/nc5se34pu9Q
Feest Zaltbommel: https://youtu.be/zQ4CmhF3feo
Feest Eethen: volgt!

Verslag Piet:

Op deze zaterdag 6 juni zou GDC weer een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan de rijke clubgeschiedenis. Want bij winst of een gelijkspel tegen Nivo Sparta zou de ploeg promoveren naar de 1e klasse. En dat in het jaar dat de vereniging 60 jaar bestaat.

Dat de nacompetitie de ploeg wel ligt is inmiddels wel duidelijk want als we even teruggaan in de recente geschiedenis dan weten we dat op de dag af 6 jaar geleden GDC, op het terrein van Sleeuwijk, in een bloedstollende strafschoppen serie afrekende met HSSC’61 en zo promoveerde naar de 3e klasse. Twee seizoenen later streed de ploeg lange tijd tegen degradatie en pas enkele wedstrijden voor het einde van de competitie was de ploeg zeker van handhaving en pakte en passant de 3e periode titel. In de finale ronde was de ploeg, na een gala voorstelling thuis tegen Herovina, zomaar ineens 2e klasser en vroeg menigeen zich af wat moet GDC daar nu doen. Het zal wel voor één seizoen en dan weer terug naar de 3e klasse.

En nu na 4 seizoenen, waarin de ploeg tweemaal als 10e eindigde, eenmaal als nummer 4 en dit seizoen als nummer 2 was er de nieuwe mogelijkheid op promotie via alweer de nacompetitie. Ondanks de 1 – 0 winst van vorige week op Nivo Sparta waren de polls duidelijk vooraf.  Nivo Sparta zou promoveren. De poll op regiovoetbal stond uiteindelijk op 60% voor Nivo Sparta en 40% voor GDC, na lange tijd op 70% om 30% te hebben gestaan. Het AD was nog duidelijker met zijn prognose vooraf . Het zou vandaag 3 – 0 worden voor de ploeg uit Zaltbommel. Kortom Nivo Sparta had de betere statistieken. De ploeg snakt ook naar promotie na twee degradaties op rij. Tevens zijn er al de nodige versterkingen vastgelegd voor komend seizoen met misschien wel de 1e klasse al in het achterhoofd.

Zelfs de koude oorlog ontbrak niet deze week. Lourens Fieten en Stefan Storchart waren benaderd om op gesprek te komen voor een eventuele transfer, volgend seizoen, naar Nivo Sparta. En ook op social media ging nog het een en ander heen en weer.

Bij Nivo Sparta had zich deze week nog een klein medisch wonder voltrokken. Bjorn Jongste die enkele weken hiervoor zijn enkelbanden had ingescheurd, in de wedstrijd tegen Alblasserdam, zat weer als wisselspeler op de bank. De routinier wil heel graag nog een seizoen in de 1e klasse uitkomen en geeft hiermee ook een duidelijk positief signaal af aan de overige spelers van Nivo Sparta. Verder kan er weer een beroep worden gedaan op de vorige week geschorste  David Ruane. Aan de zijde van GDC ontbreekt Stefan Storchart in de basis omdat hij niet helemaal fit is en kan er ook weer een beroep worden gedaan op de vorige week geschorste spelers Pascal de Vries en Justin en Jamie Youell.

Rond 18.00uur komen de teams, begeleidt door pupillen van beide verenigingen, het veld op. Tevens is er een prachtige erehaag met fakkels die de spelers in het “zonnetje” zetten. Daarnaast laten beide supporters scharen nog zien, en vooral ook horen, wat vuurwerk is. Ze doen hierbij niet onder voor elkaar. Bij Nivo Sparta gaat het Rood en Zwart de lucht in en bij GDC uiteraard het Geel en Blauw waarbij ook de sirene niet ontbreekt.

DSC_0356

Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken trappen we onder een heerlijk zonnetje, en rond de 900 belangstelellenden, af voor de wedstrijd. GDC speelt in een 4-5-1 opstelling met een ruit op het middenveld. Na 3 minuten incasseert Nivo Sparta al het eerste geel van de wedstrijd als Jeroen Sterrenburg, Aldert Bouman neerhaalt. Verder is het een wat nerveus begin van de wedstrijd, maar dat is begrijpelijk want er staat dan ook veel op het spel vandaag.

De eerste 20 minuten gaan zo voorbij zonder dat er kansen zijn voor beide teams. Beide ploegen hebben ook moeite om de bal in de ploeg te houden en leiden veel balverlies. Na 24 minuten neemt Nivo Sparta voor het eerst het doel van GDC onder vuur maar Wesley van de Wardt komt niet in de problemen. Een minuut later een mogelijkheid aan de andere kant als Pascal de Vries de bal teruglegt op Jamie Youell die zijn inzet over ziet gaan. Na 27 minuten een snelle ingooi van Niels den Haan op Jordy de Wit die vrij voor Wesly van de Wardt opduikt maar zijn balaanname is niet goed zodat de kans verloren gaat.

Op het halfuur een volgende mogelijkheid voor Nivo Sparta als Johnnie Noorthoek wordt vrijgespeeld op links en uithaalt. De bal stuitert wat op het harde veld en Wesley van de Wardt moet de bal loslaten waar het Erik den Ouden is die verder onheil kan voorkomen ten koste van een corner.

Hierna komen er een aantal mogelijkheden voor GDC. Het begint met een vrije trap van Joost van Rooijen die wordt weggekopt en daarna weer wordt ingeschoten waarna er  net buiten het strafschopgebied hands ontstaat. De vrije trap van Pascal de Vries gaat via de muur over. De corner tenslotte wordt goed ingekopt door Benjamin Vos waarbij de bal van de doellijn wordt gehaald.

Na 38 minuten weer een mogelijkheid voor Benjamin Vos als hij ver door kan komen in het strafshopgebied en de bal maar net naast gaat. Kortom GDC is op het einde van de 1e helft de bovenliggende partij. In de 42e minuut komt de ploeg er snel uit met een veelbelovende counter die helaas wordt afgefloten voor een blessure aan de zijde van Nivo Sparta. De laatste mogelijkheid voor rust is wel voor Nivo Sparta als een Fabrice De Jonge een voorzet maar net mist.

In de beginfase van de 2e helft is GDC de betere ploeg maar is de eerste mogelijkheid voor Nivo Sparta als Bjorn van Bruchem een afvallende bal op de pantoffel neemt maar deze wordt probleemloos gepakt door Wesley van de Wardt. In de 52e minuut komt Jamie Youell goed naar binnen en met een venijnig schot in de korte hoek probeert hij Dennis Westerlaken te verrassen maar dat lukt niet. 4 minuten de beste kans voor GDC tot dan toe als Joost van Rooijen, Lourens Fieten wegstuurt op links. De voorzet op Pascal de Vries is op maat. Aan de inzet van de Vries mankeert ook niet veel maar met een fantastische redding tikt Dennis Westerlaken de bal over het doel.

Een minuutje later wordt Menno Schouten goed weggestuurd maar ook nu is Dennis Westerlaken de winnaar. Een doelpunt voor GDC hangt in de lucht en de treffer komt er ook in de 58e minuut als Lourens Fieten met een voorzet Jamie Youell bereikt die met buitenkantje rechts  Dennis Westerlaken kansloos laat en zo staat GDC op een 0 – 1 voorsprong en moet Nivo Sparta nog 3x scoren om te promoveren.

Het wordt meer en meer duidelijk dat de mannen van Theo van Geffen moeite hebben met de mentale druk van het moeten winnen. De frustraties nemen toe, ook onderling. Het kost de ploeg, in deze fase, geel voor Bjorn van Bruchem en Dennis van Riel. Toch speelt Nivo Sparta zich onder de druk van GDC uit en raakt in de 65e minuut invaller Nick Linnenbank, via keeper Wesley van de Wardt, met een kopbal de lat.

In de 69e minuut volgt er een aanval van Nivo Sparta. De snelheid van Jordy de Wit wordt optimaal benut en de voorzet wordt door de vrijgelaten invaller Bjorn Jongste achter de kansloze Wesley van de Wardt geschoten voor de gelijkmaker 1 – 1.

Kortom de spanning is weer helemaal terug in de wedstrijd want met één treffer van Nivo Sparta staan de ploegen weer gelijk.

Maar GDC laat zien veel geleerd te hebben dit seizoen. De ploeg blijft geconcentreerd en taak bewust spelen. Nivo Sparta mag dan een overwicht hebben kansen creëert de ploeg niet meer in de resterende speeltijd. Wel komt scheidsrechter van de Ketterij regelmatig ogen te kort voor alles wat er gebeurd en met regelmaat ligt er een speler van GDC op de grond na een overtreding. In de 86e minuut incasseert Bjorn van Bruchem hierbij zijn 2e geel en kan dus met rood van het veld af. De laatste minuten van de wedstrijd laat GDC zich de kaas niet meer van het brood eten zodat we afsluiten met 1 – 1 en

 

GDC GAAT NAAR DE 1E KLASSE!!!

 

Op basis van dit tweeluik is GDC de verdiende winnaar en kunnen we de eindbalans opmaken van dit seizoen. Bij zijn introductie bij GDC, ongeveer een jaar geleden, vertelde onze trainer Marco de Jong doodleuk dat hij bij de eerste 6 wilde eindigen. De competitie indeling was net bekend en iedereen keek hem wat meewarig aan zo in de trend van ja hoor daar hebben we er weer één die het komt vertellen. We zullen al lang blij zijn als we in de 2e klasse blijven zonder nacompetitie want dat is al een prestatie op zich. Maar zie aan na een wat stroeve start kwam de ploeg op stoom en stond tijdens de winterstop “gewoon” op de 2e plaats!!. Een kleine dip na de winter, met 3 nederlagen op rij, gooide wat roet in het eten maar het eindschot was weer geweldig en leverde de 2e plaats op en plaatsing voor de nacompetitie op waarvan we weten hoe dit afliep.

De wisselwerking tussen Marco, de overige technische staf, en de ploeg is prima. Stuk voor stuk heeft iedere speler progressie gemaakt en dat is absoluut de verdienste van Marco en ook de wil en de leergierigheid van de jongens. En er is nog meer groei mogelijk binnen het team. Ook wat betreft de organisatie in het veld zijn er gedurende het seizoen goede stappen vooruit gemaakt. De ploeg heeft het vermogen om 90 minuten taak bewust te voetballen en het spel van de tegenstander te ontregelen. Daarnaast heeft Marco ook het lef om als de wedstrijd er om vraagt aanvallend te wisselen en achterin 1 : 1 te gaan voetballen.

Alle spelers zijn individueel anders maar samen is het een niet te kloppen collectief wat me doet herinneren aan de woorden die Theo Reitsma sprak nadat Nederland in 1988 Europees kampioen wordt  “DIT IS EEN GOED STEL HOOR”  en dat is het.

Voor de familie Youell ook een bijzondere dag omdat zij gedurende dit seizoen afscheid moesten nemen van hun man en vader, Robin Youell, voetbal dier in hart en nieren. Ook een bijzondere 6e juni voor onze aanvoerder Benjamin Vos die vorig jaar op die dag zijn jawoord gaf aan Ellen. Een dag die dus nog een extra kleurig randje heeft gekregen met de promotie. En wat te denken van Lourens Fieten hij is zomaar de meest prominente inwoner geworden van Zaltbommel. Lourens en Michelle hebben nog een jaar uitzicht op het huidige sportpark van Nivo Sparta. Toch ook niet slecht zou ik zeggen.

En ja dan komen we aan het feest, de afsluiting en een kleine vooruitblik toe. Na een klein feestje in Zaltbommel konden we in onze eigen kantine er een echt GDC feest van maken en hoe.

Eerder op de dag was er het Oerlemans toernooi geweest en het barpersoneel had alles op tijd klaar voor de supporters en spelers om er een geweldig feest van te maken zoals we dat nog niet eerder hebben meegemaakt bij GDC. Er was in allerijl nog een buffet gemaakt en het bestuur kwam met een fantastische mededeling dat het drinken door de club werd betaald.

Jeroen van der Stelt had nog het nodige vuurwerk achtergehouden zodat we ook nog op diverse vuurwerk voorstellingen werden getrakteerd. De meeste supporters bleven tot ver na 12 uur hangen om dit unieke feit te vieren.

En over supporters gesproken. Wat hebben we het afgelopen seizoen weer van jullie genoten. Elke wedstrijd, ook uit, waren jullie goed vertegenwoordigd. En zo’n 12e man is voor de ploeg heel belangrijk en geeft kracht en inspiratie. Zeker in een finale als vandaag waarin honderden GDC aanhangers het veld omzomen. Om kippenvel van te krijgen. Het komende seizoen zal jullie steun helemaal nodig zijn en hopen we ook weer op jullie te mogen  rekenen zeker omdat we meer kilometers moeten maken.

Ook een woord van dank aan de sponsors van GDC want mede dankzij hun (financiële) steun timmert GDC goed aan de weg. Steun die zeker ook het komende seizoen meer dan nodig is omdat de promotie voor GDC ook meer kosten met zich gaat meebrengen zeker voor de uitwedstrijden.

De 1e klasse is voor GDC een ongeschreven bladzijde in de geschiedenis. Vier jaar geleden, bij de promotie naar de 2e klasse, was de meest gehoorde kreet “niks te zoeken in de 2e klasse” en “is maar voor een jaar”. Ook nu zullen er genoeg van dit soort uitspraken zijn.

Wat het ook mag worden komende seizoen. Dit nemen ze ons nooit meer af en het is uniek wat GDC heeft gepresteerd met laten we dat vooral niet vergeten allemaal jongens van de eigen club.

Verder heb ik mij laten vertellen dat een bekende bakker in Genderen vorige week heeft gezegd dat als GDC promoveert hij voor elke overwinning in de 1e klasse op taart zal trakteren. Dus laten we hopen op veel taart het komende seizoen.

Ik wens u en jullie allemaal een welverdiende vakantie en we hopen elkaar allemaal weer in goede gezondheid te zien bij het begin van het nieuwe seizoen.

Opstelling:

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Levi Splinters, Joost van Rooijen, Benjamin Vos, Erik den Ouden.

Midden: Jamie Youell, Johnny van Mersbergen (73 Stefan Storchart), Lourens Fieten, Aldert Bouman.

Voor:  Pascal de Vries, Menno Schouten (68 Justin Youell).

 

Verslag: Piet den Ouden

Terug