GDC moest op deze paaszaterdag aantreden tegen de nummer 4 van de ranglijst Haaften. De aantrekkelijke thuiswedstrijd eindigde destijds in een 2 – 3 nederlaag voor GDC nadat het eerst in de laatste tien minuten nog was teruggekomen van een 0 – 2 achterstand tot 2 – 2. In de extra tijd scoorde plaaggeest Tijmen Geringa destijds zijn 3e treffer van de middag. Hij was er vandaag niet bij aan de zijde van Haaften. Daarnaast telde de ploeg nog een aantal afwezigen.

Bij de gasten ontbreekt nog Leroy van Nimwegen maar staat vandaag wel weer Emiel van der Heijden op het wedstrijdformulier na een afwezigheid van bijna een half jaar vanwege blessureleed. Het zelfvertrouwen had vorige week een fikse knauw gekregen na de onnodige nederlaag tegen GVV ’63. Winst is vandaag dan ook nodig om niet, weer, in degradatiezorgen te komen.

Om even over halfdrie beginnen de teams onder prima voetbal omstandigheden aan de wedstrijd. Haaften zet GDC direct onder druk waar de gasten duidelijk moeite mee hebben. Binnen twee minuten al een vrije trap op 17 meter van het doel van Tim van Rooijen. Ivo Onink jaagt de bal namens Haaften ruim over. Haaften stormt door en na vijf minuten mag Johnnie Noorthoek, in buitenspelpositie, vrij door naar de goal van GDC. Zijn lob belandt echter op het dak van het doel.

Hierna bekomt GDC wat van de schrik en binnen de eerste tien minuten zijn er al riante mogelijkheden op de openingstreffer maar zowel Menno Schouten als Wesley van de Wardt verzuimen de score te openen. Ook de daarop volgende 3 corners leveren niets op. Ondanks het feit dat het veld gisteravond nog is gerold is het nog steeds hobbelig waardoor de bal gemakkelijk wegspringt en de nodige passes niet aankomen.

Nog binnen de twintig minuten komt de thuisploeg met 10 man te staan. Eerst laat de scheidsrechter doorspelen na een ogenschijnlijk fikse overtreding op Wesley van de Wardt. In het vervolg maakt Johnny van Mersbergen een overtreding op Nicolai van Wageningen. Die ontgaat de arbiter maar niet het natrappen van van Wageningen op van Mersbergen die met direct rood kan inrukken.

Haaften moet dus ruim driekwart wedstrijd met 10 man verder. Het man voordeel zal dus door GDC verzilverd moeten worden. Echter de ploeg heeft moeite om het spel te maken. Haaften laat het balbezit aan de gasten die er vooralsnog weinig mee doen. Vooral de voorzetten van de zijkant zijn van een bedroevend niveau en verdwijnen vrijwel allemaal steevast achter de goal van keeper Lars Tertoolen in plaats van ervoor waardoor scoren onmogelijk is.

Aan de andere kant moet GDC ook beducht zijn op de snelle uitvallen van de thuisploeg die veel snelheid heeft in de voorste linie. Naar het einde van de 1e helft toe heeft GDC andermaal de kans om de score te openen. In de 38e minuut een panklare corner van Stefan Storchart op het hoofd van de vrijgelaten Menno Schouten die van dichtbij het aluminium raakt en de rebound wordt door Levi Splinters over gekopt.

Enkele minuten voor rust een (te) korte terugspeelbal op keeper Lars Tertoolen van Haaften Wesley van de Wardt gaat vol voor de bal en neemt de keeper ook mee in zijn actie. Die blijft geblesseerd liggen maar de scheidsrechter gebaard dat er door gespeeld moet worden. In het vervolg lukt het Justin Youell niet om, van grote afstand, de bal in het lege doel te schieten.

Een minuut voor rust nog een dot van een kans voor Haaften als Johnnie Noorthoek vrijkomt in het strafschopgebied en zelf schiet waarbij hij de vrij het voor het doel staande Jordy Perdon over het hoofd ziet. Tim van Rooijen heeft geen probleem met het schot van Noorthoek. We gaan derhalve met een dubbelblanke stand rusten.

Na rust zakt Haaften ver in en laat, nog meer als voor de pauze, het initiatief aan GDC. In de eerste vijf minuten al een aantal prima kansen voor de gasten maar opnieuw faalt men opzichtig in de afwerking en wordt eens te meer het gebrek aan scorend vermogen duidelijk zichtbaar en is het maar te hopen dat een oude voetbalwet geen opgeld zal doen. Immers hoe vaak valt de goal niet aan de andere kant als je zelf niet scoort.

Haaften houd voortdurend 6 a 7 mensen achter de bal waardoor het lastig is om een opening te vinden. Daarnaast hanteert GDC een laag tempo waarmee het de thuisploeg in ieder geval conditioneel niet stuk zal spelen. Halverwege de 2e helft een corner die door Stefan Storchart buiten het strafschopgebied op de schoen van Joost van Rooijen wordt gelegd. Zijn inzet wordt door Tertoolen knap uit de hoek getikt.

Uit de daarop volgende corner is het wel raak. Dit keer trapt Menno Schouten de bal voor en loopt Wesley van de Wardt de bal binnen en de ban is eindelijk gebroken. GDC staat met 0 – 1 voor. Haaften moet risico gaan nemen maar de enige frontsoldaat Johnnie Noorthoek krijgt toch maar weinig steun zodat de defensie van de gasten niet echt getest wordt. Ruim een kwartier voor tijd zet Justin Youell met een prachtige pass Wesley van de Wardt vrij voor de doelman maar hij stuit op de goalie waarmee GDC de gasten nog steeds in leven laat.

Voor het laatste kwartier komt Emiel van der Heijden weer binnen de lijnen en pakt zo weer zijn eerste minuten mee in de hoofdmacht sinds zijn opgelopen blessure uit bij Jan van Arckel voor de EM cup. Dan in de 77e minuut slaat de vlam in de pan als Mark Timmer met een gestrekt been doorgaat op doelman Tim van Rooijen. In het daaropvolgende tumult krijgt Johnnie Noorthoek binnen de minuut 2x geel (voor duw en trekwerk en een slaande beweging) en ook hij kan voortijdig vertrekken waardoor Haaften met 9 man de wedstrijd moet vervolgen.

Direct daarna slaat GDC toe als Justin Youell na een fraaie solo de achterlijn haalt en Menno Schouten de teruggelegde bal binnenschiet voor de 0 – 2 voorsprong voor de gasten. Hiermee is het over en uit voor Haaften.

Twee minuten voor tijd strooit GDC nog wat meer zout in de wonden als Menno Schouten na een één tweetje met Maarten van Wijlen de 0 – 3 scoort na een slippertje van keeper Lars Tertoolen.

Na iets meer dan 90 minuten fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd waarin hij niet altijd even gelukkig was in zijn beslissingen. De zege voor GDC was uiteindelijk verdiend maar wat maakte de ploeg het zich weer moeilijk vandaag. De mannen van Marco de Jong grossierden in kansen maar, niet voor het eerst dit seizoen, wat heeft GDC veel kansen nodig om te scoren. Het rendement zal echt omhoog moeten. Dit keer bleef het zonder gevolgen maar we kunnen er zeker van zijn dat dit niet alle weken zo zal blijven.

En dat de zege hard nodig was bleek nadat alle uitslagen bekend waren. Alle ploegen onderin roerden zich danig. Zo versloeg het onderaan staande SSC’55 titelkandidaat SV Capelle met 3 – 0. Met dezelfde cijfers klopte Sparta ’30 het Tilburgse Willem II. GDC blijft op de 7e plaats staan met 4 punten voorsprong op nummer 12 Herovina. Aan de kop van de ranglijst deed NOAD ’32 goede zaken. Zelf omzeilden de Wijk en Aalburgers de lastige klip GVV’63 en zagen concurrent SV Capelle onderuit gaan. Aanstaande maandag wordt de topper SV Capelle – NOAD ’32 gespeeld. Mocht deze wedstrijd in winst worden omgezet door de Korenzand bewoners dan wordt een goede stap richting het kampioenschap gezet.

GDC gaat volgende week op bezoek bij Olympia ’60 wat de laatste weken de weg volledig kwijt is getuige de grote nederlagen tegen achtereen volgens Herovina, Sparta ’30 en vandaag Sleeuwijk. Maar van onderschatting mag geen sprake zijn bij GDC. Alleen met de juiste wedstrijdinstelling en inzet kunnen er wedstrijden gewonnen worden.

We sluiten af met de mededeling dat onze huisfotograaf bij GDC, Eric Schröder, vanmiddag zijn 100e wedstrijd in foto’s vastlegde. Eric maakt foto’s bij alle elftallen van GDC. Deze zijn te vinden bij het verslag maar ook op een speciaal hiervoor aangemaakt facebook account (www.facebook.com/GDCfotos).