Op deze zon overgoten zaterdag stond, in Eethen, de derby tegen het Aalburgse Wilhelmina ’26 op het programma. Het is voor het eerst, sinds het seizoen 2010 – 2011, dat de ploegen elkaar weer treffen in competitie verband (toen nog in de 3e klasse). Het is de 2e wedstrijd van het seizoen en direct dus al een kraker. Wilhelmina ’26 kent dit seizoen 3 nieuwe gezichten die ook in de basis beginnen. Keeper Martijn Knoop is overgekomen uit de jeugd van Sleeuwijk en vervangt keeper Mitchell Kerkwijk die naar Almkerk is vertrokken (en inmiddels daar al weer weg is). Centraal achterin staat Dilan van Son en voor de spits positie is Nick Linnenbank overgekomen van WSC. Robert Bouman ontbreekt vandaag op het appel vanwege een blessure. Vorige week speelde de mannen van Johan van der Werff verdienstelijk met 0 – 0 gelijk tegen titelkandidaat Nivo Sparta.

GDC kende een flinke aderlating vandaag want zowel Jamie Youell ontbrak vanwege vakantie en daarnaast had Lourens Fieten aan de wedstrijd van vorige week, een hersenschudding overgehouden na een botsing met de keeper. De mannen van Marco de Jong hadden een tegenvallende start vorige week met het gelijkspel van 1 – 1 uit bij SV BLC. Op de trainingen laat de ploeg een uitstekende indruk achter. Nu is het nog zaak om het ook te vertalen naar de wedstrijden.

Ruim over halfdrie trapt pupil van de week Niek in ’t Veld af en wijst GDC de weg door de bal vol overtuiging langs de Wilhelmina ’26 doelman in de goal te schieten. GDC begint goed en na 4 minuten al een eerste schot van Johnny van Mersbergen wat in twee instanties wordt gestopt door Martijn Knoop. Na 9 minuten verdwijnt een als voorzet bedoelde bal van Sjoerd de Fijter maar net naast de 2e paal van GDC. Ook Wilhelmina ’26 roert zich nu danig in de wedstrijd en na 16 minuten komt Gerben Vos vrij in het strafschopgebied maar de snel uitgekomen Wesley van de Wardt brengt knap redding.

GDC heeft in deze fase moeite om de bal in de ploeg te houden. Te snel wordt de lange bal getrapt met veelal balverlies tot gevolg. Duidelijk wordt dat ook Wilhelmina ’26 moeite heeft om het spel te maken. Vrijwel elke aanval begint bij Kevin van Esch die de lijnen uit moet zetten. Maar ook hij vindt nauwelijks de vrijstaande man. Iets over het halfuur neemt GDC de leiding als een uitstekende verre uittrap van Wesley van de Wardt door Pascal de Vries wordt doorgekopt op Menno Schouten. Zijn voorzet wordt door Maarten van Wijlen met een mooie lob tot doelpunt gepromoveerd en zo leidt GDC met 1 – 0 in deze derby.

Na 36 minuten slalomt Marc Verth door de GDC defensie en komt in het strafschopgebied waar hij met een punter probeert om Wesley van de Wardt te passeren maar die pakt de inzet. In de slotfase van de 1e helft nog een goede mogelijkheid voor GDC als Joost van Rooijen met een voorzet Pascal de Vries bereikt die de bal helemaal verkeerd raakt en zijn inzet naast ziet gaan. De ruststand, in deze gelijk opgaande 1e helft is 1 – 0 voor GDC.

In de rust blijft de licht aangeslagen Johnny van Mersbergen achter in de kleedkamer en hij wordt vervangen voor Emiel van der Heijden die een prima invalbeurt heeft. GDC komt het beste uit de kleedkamer en na 51 minuten beland een schot van Pascal de Vries in de handen van Martijn Knoop die een minuutje later weer aan het werk wordt gezet nu zit hij er goed tussen op een harde voorzet van Menno Schouten. Aan de andere kant probeert Kenneth Hoeke met een afstandsschot Wesley van de Wardt te verrassen. Dan weer GDC met een goede aanval waarin Stefan Storchart met een voorzet Pascal de Vries bereikt die zijn inzet via Martijn Knoop op de paal ziet komen. De terugspringende bal kan door Menno Schouten net niet worden binnen gewerkt. GDC heeft inmiddels het betere van het spel en controleerd de wedstrijd.

Maar ook Wilhelmina ’26 komt er regelmatig uit en na 58 minuten krult Gerben Vos een schot maar net naast het doel van GDC. Na 67 minuten beland een kopbal van Marcel de Waal recht in de handen van Wesley van de Wardt. Direct daarna slaat GDC voor de 2e maal toe deze middag en wederom met een prima goal. Joost van Rooijen legt een vrije trap op het hoofd van Pascal de Vries die zijn, enigszins verdekte, kopbal langs de paal in het doel van Wilhelmina ’26 ziet verdwijnen en GDC aan een 2 – 0 voorsprong helpt waarmee de ploeg een voorschot neemt op de overwinning.

In het laatste kwart van de wedstrijd komen Loek de Jong en Bart van den Bogaard nog tussen de lijnen voor Erik den Ouden en Maarten van Wijlen. Bij Wilhelmina ’26 loopt het allemaal niet naar wens en verwachting deze middag iets wat in de slotfase tot de nodige frustraties leidt met diverse pittige overtredingen tot gevolg. Maar na de nodige blessure behandelingen kan iedereen weer verder.

Na 86 minuten demonstreerd Wesley van de Wardt andermaal zijn klasse deze middag als hij tot tweemaal toe invaller Nick van Osch van scoren afhoud. Een minuutje later tikt hij ook nog eens stijlvol een inzet van Kenneth de Fijter over het doel. Na ruim 96 minuten voetbal vindt scheidsrechter Colle uit Leerdam het welletjes en fluit voor het einde van de wedstrijd.

Deze eerste derby van het seizoen kent met GDC de terechte winnaar. De ploeg revancheerde zich goed voor de matige start vorige week. De ploeg was collectief sterk, werkte hard en toonde meer absolute wil om te winnen dan Wilhelmina ’26. De ploeg uit Aalburg maakte een onmachtige indruk vandaag en kon hiermee de goede start van vorige week geen passend vervolg geven.

Volgende week speelt GDC weer thuis als het promovendus Heukelum ontvangt. Deze ploeg leed vandaag zijn 2e nederlaag nu werd er thuis met 0 – 2 verloren van SV BLC. De ploeg zal er volgende week alles aan willen doen om de eerste punt(en) in de 2e klasse veilig te willen stellen. GDC zal vorm behoud moeten tonen en de goede wedstrijd van vandaag door moeten trekken.

Na afloop van de wedstrijd zorgde Corne van den Herik (Corne Music) voor de muzikale klanken. Wim Rugers zorgt voor de hamburgers. Dat samen met een drankje uit de kantine zorgt voor een prima ambiance een mooie afsluiting van deze derby.