Deze week werden we, als GDC familie, na een korte periode van ziekte, bepaald bij het overlijden van Harold Bouman onze oud selectiespeler. In 2014 sloot hij zijn actieve periode af in het 3e elftal. Naast het voetbal zelf was Harold ook een zeer gewaardeerd vrijwilliger binnen GDC.

Vanmiddag waren Wendy, de kinderen en overige familie aanwezig op het Sportpark in Eethen waar gezamenlijk met de spelers van het 2e en 3e elftal alsmede het dames team en de tegenstanders op zeer indrukwekkende wijze gezamenlijk afscheid genomen werd van hem. Harold was een fervent supporter van Feijenoord zodat in het afscheid het “You never walk alone” niet mocht ontbreken wat gevolgd werd door 1 minuut stilte.

Het eerste elftal speelde vandaag uit tegen Sliedrecht en ook deze wedstrijd werd vooraf gegaan door 1 minuut stilte. We wensen Wendy, de kinderen, overige familie en iedereen die hierdoor geraakt is veel sterkte de komende tijd.

Na het nipte verlies van vorige week tegen FC Breukelen moest GDC het vandaag opnemen tegen Sliedrecht dat samen met DFS de ranglijst aanvoert. De mannen van Kees van Loon zijn de laatste wedstrijden wat van slag want de ruime voorsprong die de ploeg had is volledig verdampt in de laatste weken. Op doelsaldo moet men nu DFS voor laten gaan op de ranglijst. Net voor de winterstop heeft de ploeg een prachtig kunstgras veld in gebruik genomen en dat kwam vandaag met de overvloedige regen wel heel goed van pas.

Bij GDC keerden vandaag Pascal de Vries en Mitchell Landbrug weer terug bij de selectie. Stefan Storchart ontbreekt nog door ziekte en Justin Youell is geschorst vandaag. Na de alleszins acceptabele wedstrijd van vorige week was de opstelling in grote lijnen gelijk. In de thuiswedstrijd was GDC destijds kansloos met 0 – 3 en de vraag was natuurlijk hoe zou het de ploeg vandaag vergaan.

De openingsfase is overduidelijk voor Sliedrecht en na 7 minuten komt de thuisploeg op voorsprong als GDC balverlies lijdt op het middenveld en in de omschakeling de snelle Jordy de Jong wordt weggestuurd. Die bereikt met een afgemeten voorzet het hoofd van Roy Leeuwestein die ongehinderd de 1 – 0 binnenkopt. Enkele minuten later weer een goede aanval van Sliedrecht. Dit keer is de voorzet van Stefan van Dam en het is Michael Potkamp die de bal direct inschiet. Zijn inzet gaat echter net naast. Sliedrecht blijft het spel bepalen en na een kwartier is het Luciano van Harlingen die met een voorzet het hoofd van Paul Scheurwater bereikt. Zijn kopbal gaat via de bovenkant van de lat over.

GDC heeft in deze fase moeite om de bal in de ploeg te houden maar toch knokt de ploeg zich halverwege de 1e helft terug in de wedstrijd. De mannen van Marco de Jong zetten vroeger druk op de tegenstander die hierdoor slordiger gaat spelen. Iets wat je ook afdwingt op deze manier. Na 26 minuten rukt Jamie Youell op langs de rechterkant en levert een scherpe voorzet af die nog net door BasJan Munten met de voet wordt gepareerd voordat Pascal de Vries in kan schieten. De druk van GDC neemt toe en na een halfuur een vrije trap van Jamie Youell maar de kopbal van Jelle Bouman gaat ruim naast.

Iets na het halfuur draait Lourens Fieten, in het strafschopgebied, weg van zijn tegenstander. De inzet is goed maar BasJan Munten staat correct opgesteld en pakt de bal. Maar het geeft aan dat het nu GDC is wat op de helft van Sliedrecht voetbalt en de thuisploeg wordt niet meer gevaarlijk voor rust. Dat geldt ook voor GDC zodat we met een 1 – 0 tussenstand gaan rusten. In de rust blijft Menno Schouten geblesseerd achter hij wordt vervangen door Mitchell Landbrug.

Na rust is het GDC wat het beste uit de startblokken komt. De ploeg gaat achterin 1 op 1 spelen en Erik den Ouden wordt doorgeschoven om de druk verder op te voeren. Na 50 minuten brengt Joost van Rooijen een corner goed voor en krijgt Pascal de Vries een vrije kopkans die voorlangs gaat. Enkele minuten later schiet de Vries een vrije trap van 30 meter op doel maar BasJan  Munten krijgt er nog net een hand tegen en red ten koste van een corner

De gasten hebben het betere van het spel en een volgende corner van van Rooijen kan door Benjamin Vos net niet binnen worden gewerkt. Maar dit alles onderstreept nog maar eens dat het GDC is wat de klok slaat in de 2e helft. Zo zeer zelfs dat Kees van Loon na een uur de ervaren Johan Versluis moet brengen om meer defensieve zekerheid in te bouwen aan de kant van Sliedrecht.

Na 66 minuten het eerste plaagstootje van de 2e helft van de zijde van Sliedrecht als Stefan van Dam op het doel van GDC schiet. De inzet wordt gemakkelijk gepakt door Wesley van de Wardt. Een minuut later dreigt er meer gevaar als diezelfde van Dam met een voorzet Paul Scheurwater bereikt die vrijstaand net naast kopt. De wedstrijd blijft levendig want weer een minuutje later had het zomaar gelijk kunnen zijn als Mitchell Landbrug met een schot uit de 2e lijn bijna de Sliedrecht goalie verrast.

In de 69e minuut bereikt Joost van Rooijen met een mooie pass Mitchell Landbrug die nu wel Munten verrast en nog net zijn voet tegen de bal krijgt en GDC meer dan verdiend naast Sliedrecht brengt 1 – 1.

DSC_0081

De wedstrijd blijft gelijk opgaan en GDC heeft het idee dat er misschien nog wel meer inzit dan de gelijkmaker. Met prima spel geeft het de koploper goed partij. Maar in de 74e minuut komt de thuisploeg andermaal op voorsprong als na een individuele actie Luciano van Harlingen bij de de 2e paal de inkomende Jordy de Jong bereikt die de bal direct binnenschiet voor 2 – 1.

GDC geeft zich echter niet gewonnen en gaat opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. Zo gaat in de 76e minuut een inzet van Mitchell Landbrug maar net naast. In de 83e minuut krijgt de ploeg een vrije trap op 25 meter van het doel. Mitchell Landbrug schiet de bal in de korte hoek maar het is BasJan Munten die de bal naast tikt.

In de allerlaatste minuut geeft, de verder goed leidende scheidsrechter Jansen wel erg makkelijk een strafschop aan de thuisploeg na een vermeende duwfout van Benjamin Vos op Robby van de Wetering. Vos krijgt hier nota bene ook nog eens de gele kaart voor. Stefan van Dam pakt het cadeautje uit zodat 3 – 1 de eindstand is.

Gezien het totaalbeeld van de wedstrijd had GDC zeker meer dan verdiend dan de nederlaag maar dat telt nu eenmaal niet. Doordat WNC vandaag met 2 – 0 won van FC Breukelen is GDC nu de rode lantaarndrager in de 1e klasse A. Echter het vertoonde spel van de laatste weken laat duidelijk een opgaande lijn zien en daar houden we ons dan ook aan vast voor de inhaalwedstrijd van komende zaterdag als Geinoord op bezoek komt. Deze ploeg verloor vandaag net met 2 – 1 van koploper DFS.

Doel: Wesley van de Wardt

Achter: Jamie Youell, Jelle Bouman, Benjamin Vos, Erik den Ouden (81 Levi Splinters).

Midden: Johnny van Mersbergen, Lourens Fieten, Joost van Rooijen.

Voor: Stefan van Veen, Pascal de Vries, Menno Schouten (46 Mitchell Landbrug).

Foto´s: Nezinus de Fijter