Na de zeperd van vorige week tegen GJS moest de ploeg van trainer/coach Marco de Jong vandaag aantreden tegen het ongeslagen Leerdam Sport ’55. Deze ploeg had ook nog geen tegentreffer geïncasseerd in deze nog prille competitie. Leerdam Sport’55 is geen onbekende voor GDC 2 jaar terug promoveerde de ploeg naar de 1e klas maar het verblijf beperkte zich tot 1 seizoen omdat de ploeg ook direct weer degradeerde.

GDC kan voorlopig geen beroep doen op Marco Pijnenburg die aan de wedstrijd tegen GJS een liesblessure heeft overgehouden. Stefan Storchart daarentegen was vandaag wel weer van de partij. Jelle Bouman is ook op de weg terug en speelde vandaag met het 2e mee. Verder een woord van welkom aan onze nieuwe 2e doelman Alin Christian Ruja die vanaf deze week speelgerechtigd is. Alin we zijn er zeker van dat je je snel thuis zult voelen bij onze club.

De omstandigheden waren vandaag verre van eenvoudig. Voor rust was de lucht vochtig waardoor het benauwd aanvoelde en zwaar was voor de voetballers. Na rust kwam de regen met bakken uit de lucht wat het voetbal ook niet ten goede kwam. Met regelmaat was het meer glijden en glibberen dan dat er gevoetbald kon worden.

Om 14.35uur liet scheidsrechter Klerx de ploegen aan de wedstrijd beginnen. Na 3 minuten, op 18 meter van het doel, een vrije trap voor Leerdam Sport ’55 die via de muur naast gaat. 4 minuten later zien we een aanval van GDC die over veel schijven uiteindelijk bij Johnny van Mersbergen komt maar zijn inzet gaat ruim over het doel van keeper Ridvan Elmaci. De verschillen in het veld zijn klein en GDC doet goed mee en bijna komt de ploeg in de 17e minuut op voorsprong als de Ridvan Elmaci de bal tegen Maarten van Wijlen aanschiet en de bal maar net naast gaat.
GDC zet vroeg druk op de laatste linie van Leerdam Sport ’55 waardoor de ploeg niet echt aan opbouwen toekomt. Pascal de Vries die vandaag meer vanaf de 10 positie speelt laat een ijzersterke indruk achter. Hij is veel aanspeelbaar en ook sterk in de duels. Maarten komt hierdoor als diepste spits ook meer tot zijn recht.

DSC_0058 1

GDC is in deze fase de bovenliggende partij en heeft het meeste balbezit maar echt gevaarlijk kan de ploeg niet worden. Toch krijgt de ploeg wel wat mogelijkheden zo zien we na 26 minuten een goede voorzet van Justin Youell die net bij de 2e paal wordt gemist door Stefan Storchart. 2 minuten later een vrije trap voor GDC op 22 meter maar de inzet van Jamie Youell gaat net naast het doel.
Naar het einde van de 1e helft is het Leerdam Sport ’55 wat de bovenliggende partij is. Het is vooral Marko Luksen die de gehele wedstrijd een plaaggeest is voor de verdediging van GDC. Vrijwel elke gevaarlijke aanval begint bij hem. Zo ook als na 35 minuten een mooie aanval bij hem begint en eindigt met een harde inzet die nog net door de goed spelende Levi Splinters onschadelijk kan worden gemaakt.
In de extra tijd van de 1e helft is het Mark van Dalen die zijn 2e gele kaart pakt er voor zorgt dat Leerdam Sport ’55 de gehele 2e helft met 10 man verder zal moeten spelen.

In de rust breekt er een enorme plensbui los en de regen komt dan ook met bakken uit de lucht vallen. Binnen de kortste keren staat er hier en daar water op het veld maar er kan wel door gevoetbald worden.
Leerdam Sport ’55 pakt de draad het eerste weer op in de 49e minuut een mooie kans voor de ploeg als een corner van Marko Luksen de vrij staande Akram Chentouf bereikt die echter teveel tijd nodig heeft om tot een schot te komen. Na 51 minuten is Marko Luksen de verdediging weer te vlug af en bereikt op de 16 meter de weer vrijstaande Akram Chentouf. Dit keer wordt zijn schot gepakt door Wesley van der Wardt.

DSC_0079 1

GDC pikt het daarna op en na 59 minuten komt Pascal de Vries ver de 16 in van Leerdam Sport ’55. Hij legt de bal goed af op Maarten van Wijlen maar zijn inzet gaat via een verdediger net naast. Zo golft, soms letterlijk door de overvloedige regen, het spel op en neer. Inmiddels heeft Levi Splinters plaatsgemaakt voor Erik den Ouden die koud 3 minuten in het veld staat en de 0 – 1 op het scorebord zet als hij een prima vrije trap snoeihard achter de verbouwereerde Ridvan Elmaci kopt en GDC op voorsprong zet.

Dat zou toch voor de nodige rust moeten zorgen zou je zeggen. 0 – 1 voor en tegen 10 man. Het tegendeel is echter waar. De ploeg gaat verder naar achteren spelen en laat het initiatief weer aan Leerdam Sport ’55. De ploeg zoekt dan ook de aanval die zoals gezegd steeds beginnen bij Marko Luksen. In de 64e minuut bereikt hij Cyrill Menges maar zijn schot gaat over het doel van Wesley van der Wardt.

Toch komt ook GDC er nog met regelmaat uit en zo krijgt de ploeg in de 71e minuut een vrije trap op 23meter van het doel. Dit keer is het Pascal de Vries die schiet en zijn schot net over ziet gaan. We zijn inmiddels in het laatste kwartier van de wedstrijd aangekomen die zeker nog niet is gespeeld met de 0 – 1 stand. Leerdam Sport’55 blijft het onder impulsen van Marko Luksen proberen en in de 83e minuut lijkt dit ook de gelijkmaker op te leveren als hij ver in het 16 meter gebied komt en goede voorzet geeft maar er is niemand mee om de bal binnen te schuiven.

In de 88e minuut tenslotte de grootste kans van de wedstrijd voor invaller Ray Kant maar helaas voor Leerdam Sport ’55 krijgt hij op 5 meter van het doel zijn voet niet tegen de bal zodat deze kans verloren gaat. Na ruim 93 minuten fluit de goed leidende scheidsrechter Klerx voor het einde en schrijft GDC de eerste 3 punten op van dit seizoen.

Al met al een terechte overwinning voor de mannen van Marco de Jong. Leerdam Sport ’55 maakte een onsamenhangende indruk vandaag en miste vooral de slag op het middenveld. GDC, aan de hand van Pascal de Vries, werkte weer hard als vanouds en gaf niet heel veel kansen weg. Daar tegenover staat dat de ploeg ook niet heel veel creëerde maar wel weer dodelijk was vanuit een standaard situatie.
De eerste 3 punten zijn in de tas en dat smaakt naar meer. Volgende week speelt de ploeg tegen Tricht dat zich knap hersteld heeft van de valse start tegen GJS. De ploeg heeft inmiddels 6 punten en klopte vandaag kanshebber Geinoord met 1 – 0.

Doel: Wesley van der Wardt
Achter: Levi Splinters (58 Erik den Ouden), Benjamin Vos, Joost van Rooijen, Xander van den Assem.
Midden: Jamie Youell, Johnny van Mersbergen, Justin Youell.
Voor: Stefan Storchart, Pascal de Vries, Maarten van Wijlen (77 Emiel van der Heijden)