GDC wint met 3-1 van Sparta’30. De foto’s volgen nog. Onder het verslag zijn de GDC-doelpunten te zien.

Verslag
Op deze zaterdag na Koningsdag stond de inhaalwedstrijd, en derby, tussen GDC en Sparta ’30 op het programma. Het betreft nog een wedstrijd uit de 2e periode die eerder dit seizoen was afgelast.

Onze gasten van vandaag hebben de afgelopen weken weer wat meer kleur op de wangen gekregen. Zeker ook door de fraaie 2 – 0 zege op Altena vorige week. Hierdoor staat de ploeg voorlopige op de veilige 11e plaats met Herovina direct daar onder. GDC liet zich vorige week in de laatste minuut nog de kaas van brood eten en ging met 3 – 2 bij SV BLC de bietenbrug op waardoor de kansen voor de 3e periode nagenoeg tot het nulpunt zijn geslonken. Om zeker te zijn van handhaving heeft de ploeg nog een paar punten nodig en het zou mooi zijn als dat vandaag al zou kunnen gebeuren.

Trainer Marco de Jong kan vandaag geen beroep doen op de geschorste Menno Schouten en ook Leroy van Nimwegen e Robin van Wijk ontbreken op het appel. Hiertegenover staat weer de terugkeer van Justin Youell. Om even over halfdrie trapt pupil van de week Niels Meiresonne af voor de wedstrijd nadat hij eerst nog uitgebreid op de foto is gezet.

De wedstrijd begint in een rustig tempo en het lijkt erop dat de spelers de Koningsdag van gisteren nog in de benen hebben. Een beeld wat de hele 1e helft verder blijft beklijven. Het tempo ligt laag en aan beide kanten gaat er meer fout dan goed. Zodat het allemaal bijzonder pover oogt in het eerste bedrijf.

Binnen de eerste tien minuten snelt Anrico Visser voor de eerste keer langs de GDC defensie en geeft scherp voor op Gerco Gijben die echter van dichtbij de bal niet langs keeper Tim van Rooijen krijgt. De thuisploeg heeft ruim een kwartier nodig om voor het eerste gevaar te zorgen als Stefan Storchart een corner op het hoofd van Benjamin Vos legt die vrij in kan koppen maar dat recht in de handen van de goalie doet.

Iets voor het halfuur speelt Stefan Storchart zich vrij in het strafschopgebied maar ziet zijn inzet stranden op de vuisten van keeper Martijn de Graaf. Aan andere kant is Anrico Visser de GDC verdediging weer eens te snel af maar ook hij stuit, in dit geval, op de GDC goalie die goed naar de bal blijft kijken. Heel even is het spitsuur voor de goals want direct daarop ranselt Martijn de Graaf een inzet van Joost van Rooijen uit zijn doel.

Iets over het halfuur gaat Levi Splinters, niet voor het eerst deze middag, in de fout door terug te spelen recht in de voeten van Anrico Visser die direct weg is. Met een fantastische sliding op de bal voorkomt Jamie Youell erger voor GDC zodat de dubbel blanke stand op het scorebord blijft staan.

Na ruim vijfenveertig minuten fluit scheidsrechter van Drunen voor de rust van een tot nu toe bijzonder matige derby. In de rust blijft Fabian Splinters achter in de kleedkamer en wordt vervangen door Erik den Ouden. Hij komt als aanvallende middenvelder binnen de lijnen en GDC gaat met drie verdedigers verder om meer druk op de tegenstander te zetten. Dat lukt niet direct want de eerste mogelijkheden zijn voor de gasten uit Andel. Zo reageert Benjamin Vos goed op een scherpe voorzet op van Lennard van Andel en pakt Tim van Rooijen prima een inzet een van Gerco Gijben.

Hierna is het vrijwel alleen nog GDC wat de klok slaat. Het middenveld is voor de thuisploeg die ook een tandje bijschakelt. Sparta ’30 zakt in en hoopt op een bevlieging van de snelle Anrico Visser die er in de 2e helft bij Jamie Youell overigens niet aan te pas komt zodat de angel uit het aanvalsspel van de gasten is verdwenen.

Halverwege de 2e helft krijgt de thuisploeg een goede mogelijkheid op de openingstreffer als Joost van Rooijen een vrije trap voorgeeft waar het de vrij gelaten Maarten van Wijlen is die de bal, koppend, niet lekker raakt en deze gaat voorlangs. Direct daarna stuurt invaller Erik den Ouden linksbuiten Justin Youell goed weg die de achterlijn haalt en voorgeeft op Wesley van de Wardt die van dichtbij over kopt.

Het is typisch een wedstrijd waarvan je weet dat de ploeg die het eerste scoort ook de wedstrijd wint. De druk van GDC neemt steeds verder toe. Inmiddels is ook Daan Dernison binnen de lijnen gekomen voor Johnny van Mersbergen als we het laatste kwartier ingaan en de thuisploeg op voorsprong komt door middel van een prachtige aanval.

De bal gaat snel rond binnen de thuisploeg. Uiteindelijk geeft Daan Dernison de bal goed mee aan Stefan Storchart die strak voorgeeft waar het Maarten van Wijlen is die met een perfecte kopbal de bal keurig in de hoek kopt buiten bereik van keeper Martijn de Graaf en zo heeft de thuisploeg zijn voorsprong te pakken.

Sparta ’30 is even van slag en GDC profiteert hier maximaal van want enkele minuten later verdubbeld Wesley van de Wardt de score als hij zich langs enkele verdedigers wurmt en de bal ook langs de doelman schiet. Een kleine tien minuten voor tijd wordt het dan zelfs 3 – 0 als Joost van Rooijen een vrije trap net buiten het strafschopgebied via de binnenkant van paal raak schiet.

Voor de laatste vijf minuten komt dan nog Emiel van der Heijden in het veld voor Wesley van de Wardt. Sparta ’30 maakt nog de eretreffer als Lennard van Andel een vrije trap onberispelijk binnenschiet buiten bereik van Tim van Rooijen. In de laatste minuut krijgt GDC nog een mooie kans op de 4 – 1 als Maarten van Wijlen invaller Emiel van der Heijden vrij voor het doel zet. Echter hij raakt de bal niet goed zodat deze naast gaat.

Zo eindigt de wedstrijd in een 3 – 1 zege voor GDC. Een uitslag die overigens al was voorspeld door de pupil van de week Niels Meiresonne (goed gedaan Niels!!). Over de hele wedstrijd bezien een verdiende overwinning in een overigens zeer matige wedstrijd. Door dit resultaat is GDC definitief veilig. Sparta ’30 daarentegen moet nog vol aan de bak de komende weken doordat Herovina de degradatiekraker tegen Willem II met 0 – 2 wist te winnen en Sparta ’30 nu tot op één punt is genaderd.

Aan de top van de ranglijst kan NOAD ’32 de titel bijna niet meer ontgaan. Zelf won de ploeg met 2 – 1 van Sleeuwijk en zag achtervolger SV Capelle opnieuw puntverlies leiden. Ruim een kwartier voor tijd stond deze ploeg nog met 3 – 0 voor tegen NEO ’25 maar moest uiteindelijk toch nog genoegen nemen met een 3 – 3 gelijkspel. Volgende week speelt GDC thuis tegen SV Capelle. Een bijzondere wedstrijd omdat daar Edin Curic als trainer op de bank zit en laat dat nu onze nieuwe trainer zijn voor het volgende seizoen. De eerste wedstrijd tussen beide ploegen eindigde in een 1 – 4 overwinning voor GDC na een uitstekende 2e helft.