Het wedstrijdverslag vind je onder de film met GDC-hoogtepunten:

We beginnen dit verslag met de nodige mededelingen vanuit de technische commissie die de afgelopen weken flink aan de weg hebben getimmerd. Eerst werd Edin Curic (thans trainer bij competitie tegenstander SV Capelle) voor volgend seizoen aangesteld als trainer voor het 1e elftal. Daarnaast werd contract verlenging overeengekomen met John van Huijgevoort die volgend seizoen aan zijn 4e termijn als trainer van het 2e elftal gaat beginnen. En tot slot werd Geron van Wijk (ex keeper van onder meer Wilhelmina ’26) voor volgend seizoen als keeperstrainer aangesteld. Henry van Herwijnen zal de jeugdkeepers onder zijn hoede gaan nemen.

Dan de wedstrijd van vandaag. Die kent natuurlijk een geweldig affiche met de derby GDC – NOAD ’32, de trotse koploper. De eerste krachtmeting dit seizoen eindigde onbeslist in een 0 – 0 gelijkspel. Verder was het ook de wedstrijd waarin Bart van den Bogaard, in de slotfase, zijn sleutelbeen brak en sindsdien ontbreekt in de wedstrijdselectie. Wat dat betreft was er beter nieuws van Joost van Rooijen en Benjamin Vos die beiden weer aan konden sluiten bij de ploeg. Beide spelers begonnen als wissel. Tevens kunnen we melden dat Emiel van der Heijden weer zijn opwachting maakt bij het 2e elftal.

In de voorbeschouwingen op deze wedstrijd viel te lezen dat de verwachting was dat de vonken er vandaag weleens vanaf zouden spatten. Een inschatting die, achteraf gezien, volkomen juist bleek te zijn. Immers de thuisploeg wil wegkomen uit de gevarenzone en de gasten verdedigen de koppositie en zullen de concurrentie niet dichter bij willen laten komen.

Om even over half drie trapt pupil van de week Wouter Stuij af voor de wedstrijd. De openingsfase is voor NOAD ’32. De mannen van Rob van Loon zitten er kort op en zijn feller in de duels dan GDC. Binnen de eerste tien minuten deelt men dan ook wat plaagstootjes uit maar beide voorzetten zorgen wel voor onrust bij GDC maar gevaarlijk wordt het niet.

Binnen het kwartier doet ook GDC van zich spreken. Eerst zien een goed gedrukt schot van Leroy van Nimwegen gepakt worden door keeper Denzel de Wit en daarna wordt een bal van de doellijn gehaald. Halverwege de 1e helft een mogelijkheid voor de gasten als NOAD ’32 een vrije trap krijgt op ruim 20 meter en recht voor het doel. De vrije trap van Ruben Bouman gaat ruim over. Robin van Wijk kent een moeilijke middag, pakt vrij vroeg in de wedstrijd al geel en wordt na zesentwintig minuten vervangen door Joost van Rooijen die samen met Jamie Youell centraal achterin voor veel rust zorgt.

In de linie daarvoor is het Johnny van Mersbergen die veel vuil werk opknapt en een uitstekende wedstrijd speelt. Het is allemaal weinig opvallend maar o zo nuttig wat ie doet. Na 27 minuten wordt Menno Schouten met een prachtige steekpass voor de eerste keer vrij voor de NOAD ’32 keeper gezet maar het lukt de buitenspeler niet om hem te passeren.

Dan plotsklaps is het raak aan de andere kant. Slecht wegwerken van de GDC defensie staat aan de basis van de Wijkse voorsprong. De bal wordt zomaar in de voeten van Mathijs Fitters gekopt die niet treuzelt en direct uithaalt en de bal verdwijnt in de uiterste hoek en het staat 0 – 1. Een fikse tegenvaller voor de thuisploeg die al verschillende mogelijkheden onbenut heeft gelaten.

Na zesendertig minuten speelt Menno Schouten zichzelf prima vrij en komt voor de goal maar stuit opnieuw op de goalie van NOAD ’32. In de laatste minuut van 1e helft krijgt Schouten de derde grote kans als hij al of niet in buitenspel door mag gaan maar ook nu faalt hij in de afwerking. In de extra tijd krijgen de gasten de ultieme kans om de voorsprong uit te bouwen als de ploeg een strafschop krijgt nadat keeper Tim van Rooijen spits Remy Schouwenaar naar de grond werkt. Het lijkt erop dat Ruben Bouman voor een panenka penalty kiest. Dit mislukt echter volkomen want Tim van Rooijen blijft staan en kiest geen hoek. De bal mist hoogte zodat de keeper simpel de bal kan vangen. Zo blijft het een wedstrijd met de 0 – 1 ruststand (toch heel want anders als met 0 – 2 aan de thee te gaan beginnen).

De thuisploeg begint furieus aan de 2e helft met Justin Youell als vervanger voor Leroy van Nimwegen. En binnen een kwartier na rust staat het 3 – 1 voor GDC. Eerst straft Justin Youell een miscommunicatie af tussen Francois Toonen en Denzil de Wit. Eerstgenoemde speelt de bal langs zijn eigen doelman waardoor het voor Justin Youell een koud kunstje is om de bal in het lege doel te schuiven.

Hierdoor zijn de gasten uit Wijk de controle kwijt en na 55 minuten gaat de bal op de stip nadat Justin Youell is neergelegd. Zijn broer Jamie weet wel raad met het buitenkansje en jaagt de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen en de zet de thuisploeg op een 2 – 1 voorsprong.

Even is er een teken van leven van de zijde van NOAD ’32 als Julian Vos voor Tim van Rooijen opduikt die met een uitstekende ingreep de gelijkmaker voorkomt. In de tegenstoot gaat het andermaal fout achterin bij de gasten als Francois Toonen zijn eigen keeper passeert na een strakke voorzet van Wesley van de Wardt. Zo staat de wedstrijd volledig op zijn kop met de 3 – 1 voorsprong voor GDC.

De koploper heeft hiermee een flinke tik te pakken en halverwege de 2e helft slaat de frustratie toe en wordt er een fikse overtreding gemaakt op Fabian Splinters waarna even de vlam in de pan slaat. Zaken die er allemaal bij horen in een derby. De goed fluitende scheidsrechter Quinten laat de spelers uitrazen en we gaan weer verder.

Zelfs assistent grensrechter Versteeg deelt mee in de malaise van de gasten als hij na 70 minuten het veld inloopt om een bal te stoppen omdat die uit is geweest. Hij vergeet hierbij dat hij niet gevlagd heeft. De thuisclub domineert inmiddels de wedstrijd en heeft inmiddels ook Erik den Ouden binnen de lijnen gebracht voor Stefan Storchart.

Ruim een kwartier voor tijd wordt het talrijke publiek getrakteerd op een juweel van een doelpunt als Justin Youell in een counter diep wordt gestuurd. Youell sprint op volle snelheid langs de lijn laat de linksback zijn hielen zien. In het midden kiest Wesley van de Wardt al positie voor de goal. De voorzet is op tijd en op maat, de afronding beheerst en goed en zo staat het 4 – 1 voor de ontketende thuisploeg.

De doelpunten honger is nog niet gestild en GDC gaat vol door. Daarnaast blijft de ploeg ook achterin scherp want met een uitstekende ingreep voorkomt Fabian Splinters een tegentreffer. Na 82 minuten gaat het andermaal fout achterin bij NOAD ’32. Keeper Denzil de Wit krijgt de terugspeelbal niet onder controle en de goed doorjagende Wesley van de Wardt schiet zijn 2e treffer van de middag binnen en het staat 5 – 1.

Nog eenmaal richt NOAD ’32 zich op als Ruben Bouman vijf minuten voor tijd, uit de draai, net naast schiet. Het slotakkoord is voor de mannen van Marco de Jong als Joost van Rooijen een vrije trap op het hooft van Maarten van Wijlen legt die onberispelijk binnenkopt en zo de ongekende 6 – 1 eindstand op het scorebord zet.

Een belangrijk moment in de wedstrijd is, bij een 0 – 1 stand, ongetwijfeld de gemiste strafschop door NOAD ’32. De 2e helft liet een foutenfestival zien bij de koploper, deels ook afgedwongen door het ongekend felle GDC wat tot de laatste minuut geconcentreerd bleef spelen getuige de redding op de doellijn van Johnny van Mersbergen in de laatste minuut.

Door dit resultaat is NOAD ’32 inmiddels voorbij gestoken door SV Capelle wat vandaag met 2 – 0 won van GVV’63 en nu de ranglijst, met een wedstrijd meer, aanvoert. GDC is opgeschoven naar plaats 8 met 2 punten achterstand op nummer 5 GVV’63. De andere kant uit heeft men 4 punten voorsprong op nummer 12 SSC ’55.

Natuurlijk is het een prachtige dag vandaag als je in een derby, en dan ook nog tegen de koploper, met 6 – 1 wint. Bovendien had NOAD ’32 in totaal pas 5 tegentreffers in de 12 wedstrijden ervoor gehad en nu liefst 6 in 40 minuten tijd. Echter de zege krijgt pas echt glans als er volgende week ook gewonnen wordt bij Herovina wat vandaag veraste met een 1 – 4 overwinning bij Olympia ’60. Enig minpuntje vandaag waren toch weer de onnodig veel gele kaarten die werden gepakt. Dat blijft een zorgwekkend punt dit seizoen wat maar moeilijk te verbeteren valt zo lijkt het.