Tijdens het oktoberfeest weekend van GDC stond voor vandaag de thuiswedstrijd tegen Hardinxveld op het programma. Een ploeg waar GDC het traditie getrouw lastig tegen heeft want nog nooit kwam de ploeg tot winst in een thuiswedstrijd.

Trainer Marco de Jong kon vandaag geen beroep doen op Stefan Storchart en Maarten van Wijlen die beiden nog teveel last van hun blessures hebben. Hiertegenover staat de terugkomst van Levi Splinters en Wesly van de Wardt

Om even over halfdrie trapt pupil van de week, Ezra Smelt, af voor de wedstrijd en na een mooie solo passeert hij met een strak schot de keeper van Hardinxveld. Beide ploegen beginnen de eerste tien minuten aftastend aan de wedstrijd waarna het fysiek sterke Hardinxveld het initiatief naar zich toetrekt. Na 12 minuten laat de GDC defensie gemakkelijk Takac Umut uit de rug weglopen die hiermee vrij voor Wesly van de Wardt opduikt. De GDC goalie komt goed uit en verkleint hiermee zijn doel en via hem en de binnenkant van de paal springt de bal terug het veld in waar het Joost van Rooijen is die voor opruiming kan zorgen.

GDC is vandaag duidelijk niet zichzelf wat zich onder meer uit in een tweetal te korte terugspeelballen van Jamie Youell die verder een lastige middag had tegen de sterk spelende Takac Umut. GDC heeft moeite om de bal in de ploeg te houden en maakt ten opzichte van Hardinxveld een mate indruk. De gasten zijn feller dan de thuisploeg en leggen meer werklust aan de dag. Eerste vereisten zou je zo zeggen als je een wedstrijd wilt winnen.

Na 17 minuten mag Richard Zwakhals door maar zijn inzet spat uiteen op de vuisten van de GDC goalie die binnen de minuut weer vol aan de bak moet als Danny v/d Bout doorkomt. Maar met een gewaagde sliding, wel vol op de bal, voorkomt de sluitpost andermaal een tegentreffer. Na een halfuur wordt Lourens Fieten teruggehaald naar het hart van de defensie en schuift Joost van Rooijen door naar het middenveld. Een experiment wat maar 5 minuten standhoud.

Hardinxveld ondertussen rijgt de kansen aaneen en net over halfuur slalomt Robin de Kok door de GDC defensie waarbij het opvalt dat er nauwelijks sprake is van tegenstand. Echter ook hij ziet geen kans om tot scoren te komen. Na 37 minuten grijpt Marco de Jong in en brengt Loek de Jong binnen de lijnen ten koste van Benjamin Vos.

In de slotfase van deze eerste helft de eerste opwinding voor het doel van Hardinxveld dat begint met een corner van Menno Schouten die Erik den Ouden bereikt die zijn inzet net voor de doellijn gekeerd ziet worden door een verdediger. Aan de andere kant bereikt Takac Umut de opvallend vrijstaande Nick v/d Woude. De inzet gaat echter naast. In de extra tijd de grootste kans voor GDC als keeper Sjoerd de Groot een voorzet loslaat en de bal voor de voeten komt van Justin Youell. Helaas gaat het schot van Youell aan de verkeerde kant van de paal voorbij.

GDC haalt met hangen en wurgen met een 0 – 0 stand de rust waarbij het keeper Wesly van de Wardt dankbaar mag zijn.

Na rust begint de thuisploeg duidelijk agressiever dan in de 1e helft en binnen 5 minuten heeft het al voor meer dreiging gezorgd dan de hele eerste helft bij elkaar. Zo eindigt een inzet van Pascal de Vries in de handen van keeper de Groot. Er is in deze tweede helft duidelijk meer evenwicht dan voor rust. Maar toch is Hardinxveld de ploeg die gemakkelijker voetbalt dan de thuisploeg. De mannen van trainer Arjan de Vries maken goed gebruik van de vleugelspelers. Dit kan ook omdat de passing goed is. Zo blijft er meer dreiging komen van de zijde van Hardinxveld dan van GDC.

Iets over het uur treft invaller Sjoerd Ooms, Wesly van de Wardt op zijn weg zodat ook hij niet langs de sluitpost komt. Na 66 minuten is het Erik den Ouden die het namens GDC met een afstandsschot probeert maar de bal gaat over. Een minuutje later wordt een vrije trap van Pascal de Vries gepakt door keeper de Groot.

Voor het laatste kwart van de wedstrijd meldt zich nog Levi Splinters voor Johnny van Mersbergen en weten we dat wie de eerste goal scoort ook de wedstrijd zal winnen. Hardinxveld, wat de punten hard nodig heeft, dringt aan en een kwartier voor tijd denkt de ploeg ook op voorsprong te komen als de inzet van Rick Lodder via de onderkant van de lat weer terug het veld in komt. De vraag is heeft de bal hierbij de doellijn gepasseerd? Aangezien er geen doellijn technologie is moeten we afgaan op het oordeel van de scheidsrechter die goed staat opgesteld. Naar zijn waarneming is dat niet het geval zodat het feestje niet doorgaat.

In de 77e minuut een mogelijkheid voor GDC als Joost van Rooijen het hoofd van Pascal de Vries bereikt die de bal goed naar de hoek kopt maar het is keeper Sjoerd de Groot die stijlvol redding brengt ten koste van een hoekschop. Aan de andere kant is Wesly van de Wardt attent bij een uitbraak van Hardinxveld en is hij eerder bij de bal dan Danny v/d Bout.

GDC probeert steeds met de lange hoge bal voor gevaar te zorgen wat een kansloze strategie is gezien de lengte en de fysieke kracht achterin bij Hardinxveld want zelden of nooit wordt het kopduel gewonnen. Toch had uit zo’n situatie GDC in de laatste minuut nog de volle winst kunnen pakken als Erik den Ouden de bal terugkopt op de inkomende Pascal de Vries. Wellicht illustratief voor deze wedstrijd is het feit dat de Vries de bal niet goed raakt.

Met winst zou de ploeg veel te veel hebben gekregen want het punt want men nu pakt is een winstpunt gezien het spelbeeld. Op vrijwel alle fronten werd het team afgetroefd door Hardinxveld. Voor deze ploeg zijn de druiven zuur met het gelijke spel waarmee men tevens de rode lantaarn overnam van Heukelum wat vandaag zijn eerste winst pakte dit seizoen.

Volgende week is het geen competitie voetbal maar 2e ronde bekervoetbal waarin GDC het thuis op zal nemen tegen streekgenoot, en Hoofdklasser, Achilles Veen. Deze ploeg doet het tot nu toe uitstekend en staat op een 2e plaats achter Spijkenisse. De week erop hervatten we competitie met de uitwedstrijd tegen GJS wat vandaag in een doelpuntrijke, 3- 3, wedstrijd gelijkspeelde tegen Nivo Sparta.